מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כמה זמן בטבע יספיק כדי לקבל הטבות לבריאות?
חוקרים בדקו כמה זמן מומלץ לבלות בחיק הטבע ומצאו כי שעתיים בלבד בשבוע - בין אם בביקור אחד ארוך או כמה ביקורים קצרים - קשורות לבריאות טובה יותר של הגוף ושל הנפש
עבודות רבות הצביעו ברבות השנים על התועלת לבריאות בשהות מחוץ לבית בחיק הטבע, במרחבים הירוקים. בין השאר, נמצא כי ריצה בשטחים פתוחים מועילה יותר לנפש לעומת אימון על הליכונים בחדר הכושר, וכי התעמלות בשטח ירוק כמו פארק, שדה או יער – משפרת את הבריאות הנפשית גם אם נעשית לדקות בודדות בלבד. כמו כן, מחקרים העלו כי מעבר לירידה ברמות הלחץ שנלווית לחשיפה לטבע ולעלייה בתוחלת החיים, זו מובילה גם לתועלות פיזיולוגיות לגוף, לרבות ירידה בלחץ הדם והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, אסתמה ואף הקלה בתופעות אלרגיות שונות.
בעבודה חדשה ביקש צוות החוקרים מאוניברסיטת אקסטר שבדרום מערב בריטניה לאמוד כמה זמן מומלץ לבלות בחיק הטבע כדי להוביל לתועלות בריאותיות. לשם כך הם בחנו את הקשר בין חשיפה לטבע במשך שבעה ימים מבוקרים לבין דיווחים עצמיים על איכות החיים והבריאות בקרב קבוצה גדולה של 19,806 נבדקים שהשתתפו בסקר בריטי, הגדול בעולם, שבוחן הרגלי יציאה לחיק הטבע שנערך בשנים 2016-2014.
בהשוואה לאנשים שלא נחשפו בשבוע כלל לטבע, הסיכוי לדווח על בריאות טובה בקרב אלו שנחשפו לטבע גדל ב-59% והסיכוי לדווח על איכות חיים טובה גדל ב-23% - בקרב אלו שבילו בטבע לפחות שעתיים (120 דקות).
הקשר החיובי בין חשיפה לטבע ובריאות ואיכות חיים לא התקיים באנשים שבילו בטבע פחות משעתיים בשבוע. הקשר הגיע לשיאו בקרב אלו שנחשפו ל-300-200 דקות של טבע בשבוע, כלומר בין שלוש לחמש שעות, ומעבר לכך לא נמצא כי לחשיפה נוספת בטבע יש תרומה משמעותית לבריאות.
החוקרים מצאו עוד כי ממצאים אלה עקביים בקרב קבוצות שונות של נבדקים, לרבות בוגרים מבוגרים ואף חולים כרוניים. כמו כן, נמצא כי אין הבדל אם חשיפה למרחב הפתוח למשך שעתיים נעשתה בבילוי אחד רציף או במספר חשיפות קצרות לאורך השבוע.
החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בגיליון יוני 2019 של כתב העת Scientific Reports קוראים לביצוע מחקרי מעקב פרוספקטיביים, כלומר כאלו שמתוכננים מראש ועוקבים אחר הנבדקים בזמן אמת ולא בדיעבד, במטרה לקבוע קווים מנחים רפואיים ברורים לחשיפה לטבע כרכיב מרכזי באימוץ אורח חיים בריא שמוטמע בשנים האחרונות במדינות המערב לשיפור איכות החיים ומניעת תחלואה כרונית.
שילוב בקווים המנחים
בהודעה לעיתונות אמר החוקר הראשי במחקר ד"ר מאת' וויט, פסיכולוג סביבתי באקסטר, כי "ידוע שיציאה החוצה לטבע טובה לבריאות הגוף והנפש, אבל עד כה לא היתה לנו יכולת לומר כמה מספיק. רוב הביקורים בטבע שנכללו במחקר היו רק במחקר של שני מייל (3.2 קילומטר) מהבית, כך שאפילו ביקורים במרחבים ירוקים עירוניים נראים כדבר טוב. שעתיים בשבוע זו מטרה ריאלית לאנשים רבים, בייחוד בהתחשב בכך שניתן לפרוס אותן לאורך השבוע כדי לזכות בתועלות".
פרופ' תרי הארטיג מאוניברסיטת אופסלה בשבדיה, שהיה שותף במחקר, הוסיף כי "יש סיבות רבות לכך שחשיפה לטבע מועילה לבריאות ולאיכות החיים, לרבות היכולת לקבל פרספקטיבה על חיי היומיום, הפחתת לחץ והנאה בחיק חברים ומשפחה. הממצאים מהמחקר תומכים בארגוני בריאות בקביעת המלצות לבילוי בטבע כאמצעי לשיפור אורח החיים, בדומה להמלצות לביצוע פעילות גופנית באופן סדיר".