טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המתינו לתוצאות המחקרים
האיגוד המקצועי של הרופאים בקוויבק (קנדה) מייעץ לאנשים עם טרשת נפוצה שלא לחפש אחר טיפולים שפותחים היצרות בורידים בקליניקות מחוץ לקנדה מכיוון שהפרוצדורה הזו עדיין לא הוכחה כמוצדקת ע"י המדע.
במסיבת עיתונאים שערכו איגוד הרופאים בקוויבק (ה- CMQ), הם ביקרו את הפרוצדורה הניתוחית השנויה במחלוקת, אשר מתבססת על התיאוריה של המומחה האיטלקי כי המחלה קשורה להיצרות של הורידים בצוואר המנקזים דם מן המוח.
ד"ר פאולו זאמבוני מאמין כי חסימה של הורידים, מצב לו הוא קורא cerebrospinal venous insufficiency או CCSVI, מאפשר לריכוזי ברזל מיותרים להצטבר במוח ולגרום נזק לתאים. הוא טוען שפתיחת ה"סתימה" בורידים באמצעות בלון קטן יכולה להקל על הסימפטומים של טרשת נפוצה.
הטרשת הנפוצה, נחשבת כבר שנים רבות כמחלה אוטואימונית. אבל החל משנה שעברה, מהרגע שהפרוצדורה של ד"ר זאמבוני עשתה כותרות, מספר רב של מטופלים קנדים עם טרשת נפוצה טיילו לארה"ב ולקליניקות ביבשות אחרות, ושילמו אלפי דולרים בכדי לעבור את הטיפול.
לא ניתן לבצע את הפרוצדורה בקנדה ושרת הבריאות, ליאונה אגלוקאק, הכריזה לפני 3 חודשים כי הממשלה ממתינה לתוצאותיהם של מספר מחקרים, טרם ההחלטה לאשר את פתיחתן של קליניקות דומות במדינה. איגוד הרופאים ובית הספר לרפואה במדינה מסכימים ותומכים בדעה זו.
המתינו לתוצאות המחקרים
ד"ר מרק גירארד, נשיא איגוד הנוירולוגים אמר: "קיבלתי מספר בקשות מאנשים עם טרשת נפוצה... ואני מבין את הצורך שלהם לדעת כיצד המדע עומד ביחס לפרוצדורה הזו. הקולגות שלי אומרים להם היום שאנו זקוקים להמתין לתוצאות המחקרים שברגעים אלו נערכים, לפני שמתחילים להכליל ולבצע את הטיפול שמציע ד"ר זאמבוני. באופן מיוחד, אנחנו מדגישים וממליצים להימנע מייעוץ עם גורמי תיירות מרפא המציעים את הטיפול הזה, מוקדם מידי, מבלי שהגורמים הטיפוליים הללו נתנו את הדעת ליעילות ובטיחות הפרוצדורה."
מספר מחקרים הראו שחסימה של הורידים יכולה להתרחש גם באנשים ללא טרשת נפוצה, ובקרב אלו עם המחלה, החסימה לא תמיד מופיעה במקביל להופעת הסימפטומים.
"בהתאם למחקר ראשוני שמתבצע כעת, נראה שחסימת הורידים מופיעה בשלבים מאוחרים של המחלה", הסביר ג'רארד, "בהתאם לכך, הממצאים הללו מראים לנו שכנראה חסימת הורידים אינה הסיבה לטרשת נפוצה, כפי שהתיאוריה של ד"ר זאמבוני מציעה".
ג'ירארד ציין שמחקרים איכותיים המתבצעים כעת בצפון אמריקה במימונם של האגודות האמריקאיות והקנדיות לטרשת נפוצה יעזרו למדע לקבוע כיצד להתייחס לפרוצדורה.
מנהל ה- CMQ הוא ד"ר גיא דומאס, אשר חולה בעצמו בטרשת נפוצה מזה 20 שנה. הוא אמר שהוא מבין את התקווה שהתיאוריה והטיפול שמציע ד"ר זאמבוני מעלה בקרב המטופלים. "אך למרות זאת, אני מפציר במטופלים לנהוג בזהירות, אל למטופלים לנטוש את הטיפול התרופתי הנוכחי שלהם לטובת מרדף שווא אחר טיפול לא ברור. עלינו לשמור על ההיגיון ולהיות סבלניים. חייבים לחכות לתוצאות המחקרים, אשר ברגעים אלו נמצאים בעיצומם, לפני שמקבלים החלטה".
מתוך ה- CBC News
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.