מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהמרכיב הנפשי בעייפות

המרכיב הנפשי בעייפות

מחקר שנערך בארה"ב וחקר אנשים עם מחלות כרוניות מצא, כי פעילות גופנית מפחיתה דיכאון ועייפות באמצעות הגברת החוללות העצמית self-efficacy, או במילים אחרות, האמונה שהפרט יכול לשלוט במטרותיו הפיסיות ולהשיג תחושת סיפוק והערכה ע"י כך שיגייס עצמו למטרה


החוללות העצמית של האדם היא האמונה שהוא יכול להשיג מטרה מסויימת: כדוגמא לחוללות עצמית, האמונה שאני יכול לטפס כמה גרמי מדרגות ברציפות או לבצע ריצה מבלי לעצור באמצע.


החוקר הראשי אמר כי : "אנשים המבצעים פעילות גופנית, יש להם תחושה גדולה יותר של הגשמה עצמית, או ביטחון עצמי בסיטואציה ספציפית, אשר בתורה מצליחה להפחית את הדיכאון ואת העייפות".


מחקרים רבים הראו כבר שפעילות גופנית מפחיתה דיכאון ועייפות באנשים הנאבקים עם מחלה כרונית; החידוש במחקר הנוכחי, היא הטענה שהחוללות העצמית מתווכת וממנה נובע השינוי החיובי: תחושת השליטה, או האמונה ביכולתו של האדם להגשים ולהשיג את מטרותיו הפיסיות. החוקר הדגיש כי טענתו מבוססת על ההתייחסות אל העייפות כסימפטום של הדיכאון (ולא על עייפות כסימפטום של המחלה הכרונית או הטיפול בה, כפי שמתרחש במחלות כגון טרשת נפוצה וסרטן).


" התערבויות שנועדו להפחית את רמות הדיכאון מצליחות פעמים רבות להפחית גם את רמות העייפות. אך ההיפך אינו תמיד נכון", החוקר הוסיף ואמר "כי הממצאים ממחקרים קודמים הראו שהגברת הפעילות הגופנית הגבירה גם את החוללות העצמית וכי האפקט הזה הוא כמעט מיידי. ממצאים אחרים הצביעו על כך ששינוי בחוללות העצמית משפיע על רמות הדיכאון והעייפות".


בכדי לבחון טענות אלו החוקר ניתח תוצאות של 192 חולות סרטן השד ו- 292 אנשים עם טרשת נפוצה.
וכך הראו התוצאות:


• לפעילות הגופנית הייתה השפעה ישירה על החוללות העצמית בשתי הקבוצות (סרטן השד וטרשת נפוצה).


• לחוללות העצמית הייתה השפעה על העייפות באופן ישיר וגם באופן עקיף דרך הפחתת הדיכאון, בשתי הקבוצות.


• במידה ומבטלים את השפעת החוללות העצמית (ניתן לעשות זאת בעזרת כלים סטטיסטיים) ישנה ירידה בהשפעה החיובית של הפעילות הגופנית על הדיכאון והעייפות.


• משתנים מתערבים שנבחנו כמו נתונים דמוגרפים והמצב הבריאותי, לא השפיעו על מובהקות התוצאות.

 

החוקר סיכם את ממצאיו ואמר: " ישנה תמיכה לכך שלפחות נתיב פסיכולוגי אחד מקשר בין פעילות גופנית ועייפות, נושא משמעותי לחולים במחלות כרוניות. החוקר ממליץ לבחון ולוודא במחקרי המשך כי קשרים אלו חוזרים על עצמם, גם במחלות נוספות. בנוסף יש לבחון משתנים נוספים המשפיעים על העייפות כגון חוסר שינה ודלקתיות ולהכניסם למודל מורחב יותר לטיפול בבעיות אלו".

 

החוקר הסביר מבחינה תיאורתית שהאפקט של פעילות גופנית על תחושת השליטה מעלה הסברים נוספים לגבי השפעת הפעילות הגופנית על הפחתת תחושת העייפות בחולות סרטן השד ואנשים עם טרשת נפוצה. תחושת ההגשמה וההישג, או הבטחון העצמי הגבוה בסיטואציה ספציפית, משרת ככלי להפחתת הדיכאון, אשר בתורו משפיע ומפחית גם את העייפות. מכאן כי העלאת החוללות העצמית יכולה להפחית את רמת העייפות גם באופן ישיר (כלומר, גם ללא הגברת הפעילות הגופנית). כוונתו של הכותב שהתערבויות המכוונות לטיפול בעייפות יכירו ויתמקדו, בין היתר, גם במרכיב החוללות העצמית, אשר לבסוף ישפרו את החיים של החולים המחלות כרוניות.

 

מתוך ה- Medical News Today


את המאמר המלא ניתן למצוא ב-Psychosom Med 2009

 


תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.