מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהמקור הגדול ביותר למלח בתזונה – לחם

המקור הגדול ביותר למלח בתזונה – לחם

מומחי ה- CDC: לחם הוא הראשון בדירוג מקורות המלח בתזונה. צ'יפס נמצא במקום העשירי


לחם - אויב גדול של לחץ הדם (צילום: Shutterstock)
לחם - אויב גדול של לחץ הדם (צילום: Shutterstock)

 

לחם ולחמניות הם המקור מספר 1 למלח בתזונה האמריקאית והם אחראיים לכמות יותר מכפולה של מלח בתזונה מחטיפים כמו צ'יפס ופופקורן. הממצא המפתיע עולה מדו"ח ממשלתי של המרכז למניעת ובקרת מחלות (CDC) שפורסם אתמול (ג'), הכולל רשימה של עשרת המקורות המרכזיים למלח בתזונה הטיפוסית בארצות הברית.

 

לפי הדו"ח, חטיפים מלוחים – כמו צ'יפס, בייגלה ופופקורן – שנתפסים כמזונות המלוחים ביותר, נמצאים רק במקום העשירי ברשימה. לחם ולחמניות אינם באמת מלוחים יותר מרבים מהמזונות האחרים, אבל אנשים נוטים לאכול הרבה מהם.

 

צריכה גבוהה מידי של מלח גורמת ללחץ דם גבוה, מה שעלול להוביל למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי. דיאטה עשירה במלח קשורה גם לעלייה בסיכון לסרטן הקיבה ועלולה לפגוע בכליות. בארצות מפותחות רק רבע מצריכת המלח היומית מגיעה ממלח שולחני. היתר מגיע ממזון מעובד. הנתרן טוב לטעם, למרקם האוכל ולשימורו. לכן בלחם יש כמות גדולה מאוד של מלח, כך גם במרקים, באבקות תיבול, בבשר, ברטבים מוכנים, בחמוצים ועוד.

 

הרשימה מזכירה כי אפשר לצרוך המון מלח בלי לאכול מזונות שטעמם מלוח, אפילו אם המזונות נחשבים לבריאים – כמו עוף.

 

מומחי ה- CDC נדהמו לגלות כי רק 10 מזונות אחראים ל- 44% מהמלח שנצרך. לחם ולחמניות אחראיים לכ- 7% מהמלח שאמריקאי ממוצע אוכל ביום. הבאים ברשימה הם נקניקים ובשרים מעובדים, פיצה, עוף טרי או מעובד, מרקים, המבורגרים וסנדוויצ’ים ממסעדות מזון מהיר, גבינה ובתחתית הרשימה – מזונות שכל אחד מהם מהווה כ- 3% מצריכת המלח היומית בזונה טיפוסית - מנות פסטה, מנות בשר וחטיפים כמו צ'יפס ובייגלה.

 

עוד נמצא כי רק 1 מכל 10 אמריקאים עומד בהגבלות המומלצות לצריכת המלח בתזונה. לפי הדו"ח אמריקאים אוכלים בממוצע 3,300 מ"ג נתרן ביום, בעוד שההנחיות האמריקאיות ממליצות להגביל את הצריכה לפחות מ- 2,300 מ"ג, ואם קיימים גורמי סיכון אחרים – כמו לחץ דם גבוה - יש להגביל את הכמות ל- 1,500 מ"ג.

 

הדו"ח החדש מתבסס על יותר מ- 7,200 נחקרים שמילאו בשתי הזדמנויות שנות שאלונים מפורטים על מה שהם אכלו ביום הקודם. לאחר מכן החוקרים חילקו את המזונות השונים לקטגוריות ובדקו את רמות המלח במזונות אלה.

 

מה אפשר לעשות?

 

המומחים מסבירים כי מזונות שונים מאותה קבוצה מכילים כמויות שונות של מלח – כך למשל הם מציינים כי הנתרן במרק עוף עם אטריות יכול להיות שונה בעד 840 מ"ג נתרן למנה בין מותגים שונים. לכן הם ממליצים לבדוק את הסימון התזונתי של מזונות לפני שאנו בוחרים איזה לשים בעגלה. עוד מומלץ לאכול הרבה פירות וירקות טריים וקפואים – ללא רוטב.

 

 

רוצים להפחית את לחץ הדם? נסו את דיאטת DASH

 

לפרטים נוספים באתר ה- CDC