כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המקור הגדול ביותר למלח בתזונה – לחם
מומחי ה- CDC: לחם הוא הראשון בדירוג מקורות המלח בתזונה. צ'יפס נמצא במקום העשירי
לחם ולחמניות הם המקור מספר 1 למלח בתזונה האמריקאית והם אחראיים לכמות יותר מכפולה של מלח בתזונה מחטיפים כמו צ'יפס ופופקורן. הממצא המפתיע עולה מדו"ח ממשלתי של המרכז למניעת ובקרת מחלות (CDC) שפורסם אתמול (ג'), הכולל רשימה של עשרת המקורות המרכזיים למלח בתזונה הטיפוסית בארצות הברית.
לפי הדו"ח, חטיפים מלוחים – כמו צ'יפס, בייגלה ופופקורן – שנתפסים כמזונות המלוחים ביותר, נמצאים רק במקום העשירי ברשימה. לחם ולחמניות אינם באמת מלוחים יותר מרבים מהמזונות האחרים, אבל אנשים נוטים לאכול הרבה מהם.
צריכה גבוהה מידי של מלח גורמת ללחץ דם גבוה, מה שעלול להוביל למחלות לב וכלי דם ושבץ מוחי. דיאטה עשירה במלח קשורה גם לעלייה בסיכון לסרטן הקיבה ועלולה לפגוע בכליות. בארצות מפותחות רק רבע מצריכת המלח היומית מגיעה ממלח שולחני. היתר מגיע ממזון מעובד. הנתרן טוב לטעם, למרקם האוכל ולשימורו. לכן בלחם יש כמות גדולה מאוד של מלח, כך גם במרקים, באבקות תיבול, בבשר, ברטבים מוכנים, בחמוצים ועוד.
הרשימה מזכירה כי אפשר לצרוך המון מלח בלי לאכול מזונות שטעמם מלוח, אפילו אם המזונות נחשבים לבריאים – כמו עוף.
מומחי ה- CDC נדהמו לגלות כי רק 10 מזונות אחראים ל- 44% מהמלח שנצרך. לחם ולחמניות אחראיים לכ- 7% מהמלח שאמריקאי ממוצע אוכל ביום. הבאים ברשימה הם נקניקים ובשרים מעובדים, פיצה, עוף טרי או מעובד, מרקים, המבורגרים וסנדוויצ’ים ממסעדות מזון מהיר, גבינה ובתחתית הרשימה – מזונות שכל אחד מהם מהווה כ- 3% מצריכת המלח היומית בזונה טיפוסית - מנות פסטה, מנות בשר וחטיפים כמו צ'יפס ובייגלה.
עוד נמצא כי רק 1 מכל 10 אמריקאים עומד בהגבלות המומלצות לצריכת המלח בתזונה. לפי הדו"ח אמריקאים אוכלים בממוצע 3,300 מ"ג נתרן ביום, בעוד שההנחיות האמריקאיות ממליצות להגביל את הצריכה לפחות מ- 2,300 מ"ג, ואם קיימים גורמי סיכון אחרים – כמו לחץ דם גבוה - יש להגביל את הכמות ל- 1,500 מ"ג.
הדו"ח החדש מתבסס על יותר מ- 7,200 נחקרים שמילאו בשתי הזדמנויות שנות שאלונים מפורטים על מה שהם אכלו ביום הקודם. לאחר מכן החוקרים חילקו את המזונות השונים לקטגוריות ובדקו את רמות המלח במזונות אלה.
מה אפשר לעשות?
המומחים מסבירים כי מזונות שונים מאותה קבוצה מכילים כמויות שונות של מלח – כך למשל הם מציינים כי הנתרן במרק עוף עם אטריות יכול להיות שונה בעד 840 מ"ג נתרן למנה בין מותגים שונים. לכן הם ממליצים לבדוק את הסימון התזונתי של מזונות לפני שאנו בוחרים איזה לשים בעגלה. עוד מומלץ לאכול הרבה פירות וירקות טריים וקפואים – ללא רוטב.
רוצים להפחית את לחץ הדם? נסו את דיאטת DASH