מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהמפתח לחיים ארוכים- לא מה שציפינו

המפתח לחיים ארוכים- לא מה שציפינו

להיות אומללים, לעבוד קשה ולדחות את היציאה לגמלאות- למרבה הצער זה המפתח לחיים ארוכים


תתעודדו, תפסיקו לדאוג, אל תעבדו כל-כך קשה- לא עצות טובות לחיים ארוכים (צילום: panthermedia)
תתעודדו, תפסיקו לדאוג, אל תעבדו כל-כך קשה- לא עצות טובות לחיים ארוכים (צילום: panthermedia)

 

מסתבר שהמפתח העיקרי לחיים ארוכים הוא אומללות. כך עולה מאחד המחקרים המקיפים ביותר שנערכו בנושא. חוקרים מצאו כי האנשים העליזים ביותר, עם חוש ההומור הטוב ביותר, מתים בממוצע מוקדם יותר מאשר אנשים אומללים. אם לא די בכך, גם מבוגרים שעובדים קשה יותר ויוצאים לגמלאות מאוחר יותר, הם בעלי סיכוי גבוה יותר להגיע לגיל מבוגר, במיוחד אם הם מסורים לעבודה שלהם.

 

המחקר שהופך תיאוריות שהחזקנו במשך שנים רבות על פיהן, מכונה "פרויקט אריכות הימים". הוא החל ב- 1921 עם 1,500 ילדים בני עשר, כך שכולם היו בני למעלה ממאה אם היו שורדים עד היום. במשך העשורים הבאים, הם נשאלו על כל דבר בחייהם, החל מדפוסי העבודה שלהם, ההרגלים, חברים, משפחה ואפילו על חיות המחמד שהם מגדלים.

 

במקביל, היה מעקב צמוד אחר התיקים הרפואיים שלהם, פירוט על שירות צבאי שלהם אם היה וחיי היום- יום שלהם ונאספו גם דיווחים ממורים והורים.

 

במשך עשרים השנים האחרונות, המידע נותח על-ידי חוקרים מאוניברסיטת Riverside בקליפורניה. החוקרים מסבירים כי המשתתפים שהיו העליזים ביותר ובעלי חוש ההומור הטוב ביותר כילדים, חיו חיים קצרים יותר בממוצע, מאשר אלה שהיו פחות שמחים ומתלוצצים. האנשים שהיו השקולים והמתמידים ביותר הם אלה שנותרו הבריאים ביותר וחיו את החיים הארוכים ביותר.

 

החוקרים מצאו שהאנשים השמחים המשיכו להמר יותר על הבריאות שלהם במשך השנים. כך למשל הם נטו לשתות יותר, לעשן ולאכול פחות בריא. הטיפוסים העגמומיים היו זהירים יותר לגבי הבריאות שלהם ולקחו פחות סיכונים.

 

החוקרים מציינים כי אופטימיות יכולה לעזור בעיתות משבר, אבל המחקר הראה שכאוריינטציית חיים כללית, יותר מידי מהתחושה ש"הכל יהיה בסדר" כבר עלול להיות מסוכן, מכיוון שזה עלול להותיר אנשים אדישים לדברים שהם חשובים לבריאות ולחיים ארוכים.

 

מהמחקר עלה גם כי העצות "אל תעבוד קשה מידי" ו"אל תלחץ" לא עובדות כעצות לבריאות טובה וחיים ארוכים. הנבדקים שהיו הכי מעורבים, פרודוקטיביים ומסורים לעבודתם חיו הרבה יותר מאשר אלה שהיו רגועים יותר.

 

עוד עלה מהמחקר כי נישואים טובים לבריאות הגבר, אבל לא ממש משנים מבחינת בריאות האישה. גברים נשואים שנותרו בנישואים ארוכי טווח- היו בעלי סבירות גבוהה לחיות עד גיל 70 ומעבר , בעוד שפחות משליש מהגברים הגרושים היו בעלי סיכוי לחיות עד גיל 70. גברים שמעולם לא נישאו חיו יותר מאלה שהתגרשו והתחתנו מחדש וחיו יותר באופן משמעותי מאשר הגרושים, אבל הם לא חיו חיים ארוכים כמו הגברים הנשואים. לעומת זאת, גירושים כמעט ולא מזיקים לבריאות הנשים. נשים שהתגרשו ולא התחתנו מחדש חיו חיים ארוכים כמעט כמו אלה שהיו בנישואים יציבים.

 

המחקר מצא גם כי חית מחמד משפרת את תחושת הרווחה האישית הכללית, אבל בעלות על חיות מחמד לא השפיעה על אורך החיים.

 

ממצא נוסף שעלה מהמחקר הוא כי התחלת לימודים מוקדם מידי- הצטרפות לכיתה א' לפני גיל 6- זה גורם סיכון לתוחלת חיים קצרה יותר. החוקרים מציינים כי בקרב ילדים יש חשיבות רבה לזמן מספק למשחק ויכולת להתחבר לחברים לכיתה.

 

אנשים שחשים אהובים ושמטפלים בהם, דיווחו על תחושת רווחה אישית טובה יותר, אבל זה לא סייע להם לחיות חיים ארוכים יותר. ההטבות הברורות ביותר של יחסים חברתיים מגיעות ממעורבות בעזרה לאחרים.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת Riverside

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה