טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המעבר לטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית
במחקר בו נבדקו למעלה מ- 5,000 אנשים עם טרשת נפוצה, הצליחו החוקרים להצביע על הסימפטומים המוטורים (כמו ספסטיות) ומגדר גברי כגורמי סיכון הקשורים להתקדמות והחמרת המחלה ממהלך התקפי-הפוגתי למהלך פרוגרסיבי משני.
85% מן המטופלים המאובחנים בטרשת נפוצה מוגדרים במהלך התקפי-הפוגתי, כאשר חלק מהם בעתיד, יוחמר מצבם ויעברו למהלך פרוגרסיבי משני, כלומר שהמחלה תחל להתקדם (להחמיר) באופן קבוע, עם או ללא התקפים. על אף שמחקרים עד כה מעלים מספר רמזים, עדיין לא ידוע לחלוטין מה מפעיל התקפים או מה מביא להתקדמות והחמרה של הטרשת. מהלך המחלה, רמת חומרתה, והסימפטומים הספציפיים שיגיעו בעקבות הטרשת הנפוצה אינם צפויים ושונים מן האחד לשני. מחקרים רבים עוסקים בזיהוי גורמי סיכון המשפיעים על החמרת מהלך המחלה וסימנים שיעזרו לנבא את אופן התקדמותה, גורמים וסימנים אלו יכולים לעזור בקבלת ההחלטות לגבי המשך ואופן הטיפול.
במחקר הנוכחי נבדקו אנשים אשר בתחילה אובחנו בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. מידע אמין נמצא על 5169 מטופלים, מתוכם 1821 (35%) התקדמו למהלך מחלה פרוגרסיבי משני בין השנים 1980-2003. במדגם כלולים אנשים שלא נטלו תרופות לטרשת נפוצה, אלו שהחלו באמצע המחקר לקחת טיפול תרופתי הוצאו מן המדגם.
בקבוצת האנשים הלא-מטופלים שנבחנה במחקר, הזמן החציוני בו עברו למהלך מחלה פרוגרסיבי משני היה 21.4 שנים מתחילת המחלה, אך הייתה שונות רבה בין הנבדקים. 25% מן המטופלים עם התקדמות איטית של המחלה, לקח להם למעלה מ- 32 שנה להגיע למהלך פרוגרסיבי משני מתחילת המחלה. החקירה העלתה כי הימצאותם של סימפטומים מוטוריים בתחילת המחלה (כמו חוסר שליטה בשרירים או ספסטיות) ומגדר גברי היו קשורים להתקדמות מהירה יותר לעבר אבחנה של מהלך פרוגרסיבי משני וגיל צעיר יותר בעת המעבר למהלך פרוגרסיבי משני. הזמן החציוני בו עברו למהלך פרוגרסיבי משני עמד על 18.6 שנים בקרב אלו עם סימפטומים מוטוריים בתחילת המחלה לעומת 22 שנים בקרב אלו שלא הראו סימפטומים כאלו בתחילת המחלה. הזמן החציוני בו עברו למהלך פרוגרסיבי משני היה 17.1 שנים בקרב הגברים לעומת 22.7 שנים בקרב הנשים.
בנוסף, נמצא כי גיל צעיר בתחילת המחלה קשור להתקדמות איטית יותר למהלך פרוגרסיבי משני, אך גם גיל צעיר יותר בעת המעבר למהלך פרוגרסיבי משני.
חשוב לציין כי ההשפעה של התרופות לטרשת נפוצה על התקדמות המחלה לעבר מהלך פרוגרסיבי משני לא נבדקה ואינה יכולה להתקבל מהמחקר הנוכחי!
האגודה הבריטית לטרשת נפוצה חיזקה את חשיבות המחקר וטענה כי תוסיף לתמוך ולממן מחקרים חדשים הבוחנים לאורך זמן מדוע לחלק מן האנשים עם טרשת נפוצה יש מהלך קל בעוד שהאחרים חווים החמרה קשה של הסימפטומים לאורך זמן. מחקרים אלו יאפשרו ניבוי וזיהוי המטופלים אשר יחוו החמרה, ויעזרו למצוא דרכים למנוע ולעצור את ההחמרה.
מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society
המאמר פורסם בעיתון המדעי Neurology, Neurosurgery & Psychiatry
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.