טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המעבדה לייצור מיאלין
חוקרים הצליחו לגרום ליצירת מיאלין - השכבה המבודדת ומגנה על תאי העצב - בתנאי מעבדה
חוקרים הצליחו לגרום לתאים לגדול ולייצר מיאלין סביב סיבים דקים שנוצרו במעבדה ומדמים תאי עצב. טכניקה זו יכולה להביא לטיפול פוטנציאלי למחלות נוירולוגיות בהן טרשת נפוצה.
החוקר הראשי, ד"ר ג'וזף קורי, הוא נוירולוג מאוניברסיטת מישיגן שמטפל באנשים עם פגיעה בתאי העצב עקב מחלות או פציעות. הוא רואה את הקשיים של המטופלים ורוצה לתת להם טיפול יעיל יותר מהקיים - לבנות ולשקם את תאי העצב. אז כשהוא מסיים בקליניקה הוא מגיע למעבדת המחקר שלו, שם יחד עם צוות מחקר שהקים, הוא פועל כדי להגיע למטרה זו.
צוות המחקר פיתח ננו-סיבים בטכנולוגיה ייחודית, אשר מחקים את תאי העצב ועוזרים לחוקרים להבין במעבדה איך תאי העצב נוצרים, למה הם לא מתחברים מחדש לאחר פגיעה ומה ניתן לעשות בכדי למנוע או להאט נזקים עתידיים.
הננו-סיבים ששימשו כ"פיגומים", דקים יותר משערות אדם ודומים בגודלם וצורתם לתאי העצב המצויים בגוף. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Nature Methods, הציג צוות המחקר כיצד הצליח לגרום לסוג מסוים של תאים הנמצאים במוח - אוליגודנדרוציטים - לעטוף את הסיבים במעבדה. האוליגודנדרוציטים הם תאים התומכים בתאי העצב. בלעדיהם, העצבים במערכת העצבים המרכזית לא יכולים באופן אפקטיבי להעביר אותות השולטים בכל – החל מתנועות השרירים ועד תפקוד המוח.
יותר מכך, צוות המחקר הצליח לעודד את אותם התאים לייצר מיאלין – המעטפת השומנית המגנה על תאי העצב, שנפגעת במחלת הטרשת הנפוצה. ישנו תיעוד כיצד על הסיבים במעבדה נוצרות ומצטברות שכבות של מיאלין, בדיוק כפי שמתרחש התהליך בתוך גוף האדם:
{כך נוצר המיאלין: ניתן לראות איך התאים האוליגודנדרציטים (בצבע אדום וסגול) עוטפים את הסיב הדק (בצבע הלבן/שקוף). צילום: אוניברסיטת מישיגן}
תוצאות אלו מובילות את החוקרים למגוון אפשרויות שלא היו זמינות עד כה. החל מהבנת ייצור המיאלין ועד יישומים קליניים כמו כיוון ועידוד ייצורו בגוף.
החוקרים מתכוונים להשתמש בסיבים כ"פיגומים", לא רק ליצירת מיאלין, אלא גם לייצור תאי עצב שלמים. אלו יוכלו להחליף תאים פגומים בגוף. אם הצליחו לגרום לתאים לייצר מיאלין על "חוט פלסטיק" בתוך צלחת במעבדה – השמיים הם הגבול.