מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
המלח שבתרופות עלול לסכן את בריאותכם
תרופות תוססות ומסיסות נפוצות המכילות כמויות גדולות של מלח עלולות להעלות סיכון למחלות לב ושבץ
מיליוני מטופלים ברחבי העולם הנוטלים תרופות תוססות ומסיסות עשויים להימצא בסיכון מוגבר למחלות לב, שבץ ואף מוות, בגלל שהתרופות מכילות כמויות גדולות של מלח. כך מזהירים חוקרים במחקר שמתפרסם בכתב העת היוקרתי British Medical Journal.
צריכת מלח גבוהה עלולה לגרום ליתר לחץ דם – גורם סיכון מרכזי למחלות לב וכלי דם. לפי ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי, יש להגביל את הצריכה היומית למקסימום 2,000 מ"ג נתרן או 5 גרם מלח.
אבל התזונה מתברר, אינה המקור היחיד לנתרן. תרופות רבות מכילות נתרן. חלק מתרופות הנפוצות המיועדות להמסה במים והתרופות התוססות - כמו משככי כאב, תוספי תזונה ותרופות לטיפול בצרבת - מכילות כמויות גדולות במיוחד של נתרן.
צוות החוקרים הבריטי מאוניברסיטאות Dundee ו-University College London מצא כי בחלק מהגרסאות של התרופות התוססות ומסיסות, נטילת המינון היומי המקסימלי של התרופה עולה על הכמות המומלצת של נתרן בתזונה היומית, עוד לפני שהכנסתם פיסת מזון לפיכם.
החוקרים עקבו אחר כמעט 1.3 מיליון מטופלים שנטלו תרופות תוססות ומסיסות המכילות נתרן או גרסאות דומות של אותן תרופות שלא מכילות נתרן.
במחקר נבדקו 24 תרופות נפוצות שהיו זמינות גם בגרסאות תוססות או מסיסות במים המכילות נתרן וגם בגרסאות דלות בנתרן. בין התרופות היו מגוון משככי כאבים, תרופות לטיפול בצרבת ותוספי תזונה כמו סידן.
המטופלים היו במעקב במשך כשבע שנים במוצע. במהלך המעקב, התרחשו יותר מ-61,000 אירועי לב וכלי דם – כמו התקף לב, שבץ ומוות ממחלות לב – בקרב המטופלים.
בחישוב הנתונים, החוקרים נטרלו את ההשפעות של גורמים כגון מידת ההשמנה של הנחקרים, צריכת אלכוהול ועישון וגם רקע של מחלות כרוניות ונטילת תרופות אחרות.
נמצא כי בקרב אנשים שנטלו באופן קבוע תרופות המכילות כמויות גדולות של נתרן היה סיכון גבוה ב-16% לבעיות לב, שבץ ומוות ממחלות קרדיווסקולאריות, וסיכון גבוה ב-28% למוות מכל סיבה, בהשוואה לאלה שנטלו גרסאות דלות בנתרן של אותן התרופות.
עוד עולה מהמחקר כי לאלה שנטלו תרופות המכילות נתרן הייתה סבירות גבוהה פי יותר מ-7 לפתח יתר לחץ דם.