אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
המזון שיסייע להגן על העצמות
רגע לפני חג השבועות, חוקרים מדווחים כי צריכה של יוגורט קשורה לשיפור בצפיפות העצם וסיכון מופחת לאוסטאופורוזיס. למוצרי חלב אחרים לא נצפתה השפעה דומה
חוקרים מטריניטי קולג' בדבלין עקבו אחר 4,310 מבוגרים בני 60 ומעלה מאירלנד. באמצעות שאלונים הם אספו מידע הנוגע לתזונה ואורח החיים של הנבדקים ובאמצעות בדיקות רנטגן ו-MRI הם בדקו את צפיפות העצם.
לאחר שנלקחו בחשבון בניתוח הנתונים משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות – לרבות גיל, פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול ומאפיינים התנהגותיים ובריאותיים אחרים – נמצא כי בהשוואה לנשים שצרכו את הכמויות המעטות ביותר של יוגורט, בנשים שצרכו את כמויות היוגורט הגדולות ביותר (לפחות מנה ביום) צפיפות המינרלים בעצמות הירך וצוואר הירך הייתה גבוהה ב-3-4%.
בגברים, נמצא כי סמן ביולוגי להתפרקות העצם היה נמוך ב-9.5% בקבוצה שצרכה את הכמויות הגדולות ביותר של יוגורט בהשוואה לקבוצה עם הצריכה הנמוכה ביותר.
החוקרים חישבו כי כל מנה נוספת של יוגורט שנצרכה בשבוע קשורה לסיכון נמוך ב-39% לפתח אוסטאופורוזיס בנשים וסיכון נמוך ב-52% להתפתחות אוסטאופורוזיס בגברים, בהשוואה לאנשים שלא אוכלים יוגורט. אנשים שאכלו יוגורט באופן קבוע גם תפקדו טוב יותר במבחני כושר גופני. מוצרי חלב אחרים שנבדקו במחקר לא הפגינו השפעות דומות.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Osteoporosis International, הוא תצפיתי, וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי הקשר שנצפה בין אכילת יוגורט לבריאות העצם הוא קשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, הוא מחזק ממצאים קודמים בנושא.
מחקר שפורסם בשנת 2013 בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, מצא כי צריכת כמויות גדולות של מוצרי חלב מותססים עם תכולת לקטוז נמוכה כמו יוגורט קשורה לשיעורי תמותה נמוכים יותר וסיכון מופחת לשברים, במיוחד בקרב נשים. זאת בעוד שלא נצפה סיכון מופחת לשברים עם צריכה גבוהה יותר של חלב ואף נצפה סיכון מוגבר למוות ולשברים באנשים - בעיקר נשים - ששתו כמויות גדולות מאוד של חלב.
יוגורט מהווה מקור טוב לרכיבים בריאים לרבות ויטמין D, ויטמינים מקבוצת B, סידן, חלבון וחיידקים פרוביוטיים. צריכה קבועה של יוגורט נקשרה במחקרים להטבות בריאותיות רבות, בהן שמירה על בריאות מערכת העיכול - לרבות הפחתת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס, סיוע לירידה במשקל, איזון לחץ הדם והפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2.
Osteoporos Int. doi:10.1007/s00198-017-4049-5