הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
המוח מעוות את תפיסת הגוף
מחקר שמראה כיצד אנו לא מזהים את גודל הידיים שלנו יכול לעזור להסביר מדוע יש אנשים הסובלים מהפרעות אכילה
למה אנחנו חושבים שאנו שמנים? מסתבר שהמוח שלנו מחזיק בתמונה מאוד מעוותת של גופנו- המוח חושב שהגוף רחב הרבה יותר מאשר הוא במציאות. כך חשף מחקר חדש שממצאיו יכולים לעזור להסביר כיצד הפרעות אכילה כמו אנורקסיה מתפתחות.
חוקרים מאוניברסיטת UCL בלונדון מצאו כי אנשים נוטים להאמין שידיהם קצרות ושמנות יותר ממה שהן באמת. הם חושדים כי הסיבה לעיוות הזה טמונה אולי באופן בו המוח מקבל מידע מאזורים שונים בגוף.
לדברי החוקרים ייתכן כי התפיסה המוטעית הזו, יכולה להתחיל להשתלט בקרב חלק מהאנשים, מה שעלול לתרום להתפתחות הפרעות אכילה. ייתכן שבחלק מהסובלים מהפרעות אלה יש נטייה כללית לתפוס את הגוף כרחב יותר ממה שהוא במציאות.
החוקרים ביקשו מ- 18 מתנדבים לשים את כף יד שמאל שלהם מתחת ללוח, וביקשו מהם להעריך איפה הם חושבים שפרקי האצבעות, קצות האצבעות שלהם ונקודות אחרות בכף היד נמצאות. זה חשף עיוותים משמעותיים בתפיסה- המשתתפים חשבו שהידיים שלהם היו רחבות בערך ב- 2/3 ממה שהן במציאות, וכשליש קצרות יותר מאורכן האמיתי.
המדענים מאמינים כי העיוות הזה נובע ממספר האותות החושיים שנשלחים למוח מאזורים שונים של העור. אותו מודל המעוות של המוח על היד, יכול להיות גם המודל שקיים בו לאזורים אחרים בגוף.
לדבריהם, האפקט של התפיסה השגויה עלול להיות משמעותי יותר בנשים, מכיוון שהן נוטות להיות רגישות יותר למראה של חלקים ספציפיים בגוף כמו הבטן או הירכיים.
הם מוסיפים כי יש אנשים שמסתכלים במראה ומקבלים מידע אובייקטיבי שאומר להם שהם לא שמנים, אבל הם עדיין לא יכולים להשתמש במידע הזה כדי להתגבר על מודל הגוף המעוות שבמוחם וממש להאמין בו.
ערן ברקוביץ
ישנם מקרים שרק מיקוד הקשב באזור מסויים יכול לעוות את התפיסה לגביו. לפעמים אני מבצע בחדר הטיפולים תרגיל בו אני והמטופל ממקדים את הקשב (כלומר להביט בדקדקנות, לשים לב לפרטים הקטנים, להיות רגיש לתחושה, לחום) באחת מכפות הידיים. כעבור 2 דקות בלבד, אני מבקש להרחיב את הקשב ולהשוות בין הידיים, התגובות מדהימות, לרוב היד בה התמקדנו: גדולה יותר, חמה יותר, כואבת יותר, רדומה, מזיעה, צבעה שונה ונוטה לאדום, זזה לאט ועוד תופעות דומות...
קל, באמצעות הניסוי הקצר הזה לראות עד כמה מיקוד הקשב חשוב ותפיסתנו גמישה ויכולה לתעתע בנו.
לא כל המחשבות שלנו נכונות ולא כל התפיסות והערכות שלנו מדוייקות, גם אם השקענו מחשבה וקשב רב בדברים הללו, ולרוב בגלל שהשקענו יותר מידי מחשבה וקשב לדברים הללו