נשימה
מנהלי קהילה
המבורגרים וצ'יפס מחמירים אסתמה
המבורגר וצ'יפס לא מזיקים רק לגזרה וללב, לפי מחקר חדש הם עלולים גם להחמיר אסתמה
בקרב חולי אסתמה שאכלו ארוחה שמכילה שומן רב, עלתה רמת הדלקתיות בדרכי הנשימה. חולים אלה גם לא הגיבו טוב לטיפול התרופתי למחלה כמו חולים שאכלו ארוחת דלת שומן. כך מצא מחקר חדש.
מחקרים קודמים הראו כי אכילת מזונות שומניים יכולה לעורר את מערכת החיסון, מה שמוביל לעלייה בתאים בדם האחראיים על הדלקתיות. אבל עד היום אף אחד לא בחן את האפקט של מאכלים המכילים שומן באופן ספציפי על אסתמה.
החוקרים האוסטרלים ביקשו מארבעים חולי אסתמה לאכול ארוחה עשירה בשומן שכללה המבורגר וצ'יפס, או ארוחה דלת שומן שכללה יוגורט. הארוחה העשירה בשומן הכילה 1,000 קלוריות, 52 אחוז מהן מקורן בשומן. הארוחה דלת השומן הכילה 200 קלוריות, רק 13 אחוז מהן משומן.
ניתוח של דגימות רוק של הנחקרים שניטלו לפני ואחרי הארוחה, חשף כי אלה שאכלו את ארוחת ההמבורגר היו בעלי מספר מוגבר של תאי חיסון מסוג נויטרופילים (Neutrophils) בדרכי הנשימה. הנויטרופילים משחקים תפקיד חשוב בגרימת דלקות.
בנוסף, בקרב חולים שאכלו את הארוחה העשירה בשומן נצפה פחות שיפור בתפקודי הריאה בתגובה לתרופה וונטולין, כארבע שעות לאחר הארוחה. הסיבה לכך טרם ברורה, והחוקרים מבטיחים כי ינסו לגלותה באמצעות מחקרים נוספים. בינתיים הם משערים שחומצות השומן מפריעות בדרך כלשהי לפעילות התרופה.
תוצאות המחקר מספקות עדויות נוספות לכך שגורמים סביבתיים כמו דיאטה, יכולים להשפיע על התפתחות אסתמה, מחלה ששיעור החולים בה עלה בשנים האחרונות.
למרות שמדובר בתוצאות ראשוניות, הן מעלות את האפשרות שהפחתה בצריכת שומן יכולה להיות אחת הדרכים לשלוט על מחלת האסתמה. וזה בטוח לא יזיק. "צריך לזכור שגם עודף משקל מהווה גורם סיכון לחלות באסתמה וכנראה גם לחומרה של המחלה ולכן הפחתה במאכלים שומניים יכולה לעזור" מבהיר ד"ר מייק סגל, רופא מומחה במכון הריאות במרכז הרפואי שיבא ומנהל קהילת הריאות באתר "כמוני".
American Thoracic Society's International Conference. May 14-19, 2010
http://www.foxnews.com/story/0,2933,592985,00.html
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה