מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותהיריון בסיכון משפיע על התמותה ממחלות לב וכלי דם

היריון בסיכון משפיע על התמותה ממחלות לב וכלי דם

חוקרים מנורבגיה מצאו כי נשים שהריונן הוגדר בסיכון גבוה נטו בשנים מאוחרות יותר לפתח תחלואה לבבית קטלנית. מה עשוי להסביר את הקשר בין התופעות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

היריון בסיכון הוא היריון חריג שמציב בסיכון את האם ההרה או את היילוד במהלך ההיריון ו/או הלידה. לפי הערכות, כ-6% עד 8% מההריונות מוגדרים "בסיכון" על רקע מספר נרחב של תופעות, ובין השאר רעלת היריון ויתר לחץ דם בהיריון, סוכרת הריונית, אנמיה או זיהום בהיריון, למשל בחיידק סטרפטוקוק B או בנגיף CMV. חלק מגורמי הסיכון לסיבוכים בהיריון גנטיים ומאפיינים משפחות מסוימות, וחלקם סביבתיים.

 

בשנים האחרונות מתחדד הצורך לחקור את ההשפעות ארוכות הטווח של הריונות בסיכון על האם והיילוד. בין השאר, אצל האישה ההרה נמצא כי סוכרת הריונית מעלה את הסיכון להתפתחות סוכרת בשנים הבאות, וכן קשורה בסיכון מוגבר לסוגים מסוימים של סרטן, למשל בקיבה ובבלוטת התריס; התגלה אבחון של רעלת היריון מעלה את הסיכון בעתיד למחלת כליות כרונית; והתברר כי שורה ארוכה של סיבוכים אפשריים בהיריון כמו גם לידת מת – מעלים את הסיכון למצוקה נפשית מתמשכת, לרבות דיכאון, חרדה ופוסט טראומה.

 

עתה מצאו חוקרים מנורבגיה קשר נוסף בין הריונות בסיכון לבין הסיכויים של האישה לפתח בהמשך החיים סיבוכים לבביים קטלניים.

 

סיכון גבוה פי 23

 

החוקרים  מאוניברסיטת ברגן והמכון הנורבגי לבריאות הציבור (NIPH), לצד חוקרים אמריקאים, התמקדו בבחינת הקשר בין הרקע ההריוני של נשים בשנות ה-40 לחייהן לבין הסיכון שלהן לתמותה ממחלות לב וכלי דם בהמשך החיים. מחקרים קודמים כבר רמזו על קשר בין סיבוכים בהיריון למחלות לב, אך התמקדו בסיבוכים בודדים, כמו רעלת היריון בלבד, וכן התמקדו ברובם בהשפעות של סיבוכים בהיריון אחד, ולא בחנו לעומק את היסטוריית ההריונות בעבר.

 

בעבודה הנוכחית נבחנה במלואה ההיסטוריה ההריונית של נשים תושבות נורבגיה על פי רישומי נתונים במאגרי בריאות במדינה בין השנים 1967 ל-2020. נותחו נתונים אודות 854,442 נשים שנולדו לאחר שנת 1944 שהיו בהיריון וחיו לפחות עד גיל 40. המחקר אסף נתונים רפואיים על הנבדקות עד הגיען לגיל 69.

 

נמצא כי הקבוצה עם שיעור התמותה ממחלות לב וכלי דם הנמוך ביותר הייתה של נשים עם שלוש הריונות ללא סיבוכים הריוניים. בהשוואה לקבוצה זו, ככל שהנשים עברו יותר הריונות בסיכון – כך נמצא כי הסיכון לתמותה קרדיו וסקולארית עלה, עד שהגיע לשיא של סיכון גבוה עד פי 23 לנשים שעברו ארבעה הריונות בסיכון.

 

בהתבסס על היסטוריית ההריונות, נמצא כי בגיל 40 היו כחמישית (19%) מהנשים בסיכון מוגבר לתמותה ממחלות לב וכלי דם על רקע סיבוכים הריוניים, סיכון הגבוה פי 2.5 עד 5 בהשוואה לנשים שעברו הריונות בטוחים.

 

החוקרים מסכמים כי "היסטוריית ההיריון בגיל 40 קשורה בנטייה לתמותה ממחלות לב וכלי דם, ונדרשים מחקרים נוספים כדי להעמיק את ההבנה על קשר זה".

 

המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם רשות המחקר האירופית (ERC) ומטעם המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) והמכון הלאומי למדעי בריאות הסביבה (NIEHS), וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2024 של כתב העת JAHA של איגוד הלב האמריקאי (AHA).

 

סיכונים גם ליילודים

 

"הרקע הרפואי הקשור להריון (היסטוריית ההיריון) הוא סיפור ייחודי של בריאות האישה, זמין ללא עלות, ורלוונטי לסיבת המוות השכיחה ביותר העומדת בפני נשים – מחלות לב וכלי דם", אומרת פרופסור ליב גרימסטוודט קוולוויק (Kvalvik) מהמחלקה לבריאות הציבור הגלובלית באוניברסיטת ברגן בנורבגיה, החוקרת הראשית.

 

ממצאי המחקר מספקים נדבך נוסף בידע המצטבר על גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, שחלקם גנטיים וחלקם סביבתיים כאמור. כיום כבר התבסס הידע בדבר קשר בין סיבוכים בהיריון למחלות לב וכלי דם אצל היילוד, כאשר מומים לבביים מולדים עשויים להתפתח על רקע מצוקה עוברית. לפי מטה אנליזה מסין, שפורסמה באוגוסט 2021 בכתב העת Journal of Affective Disorders, לחץ נפשי מוגבר במהלך ההיריון מעלה פי 2.11 את הסיכון למומי לב בעובר, ואירועים במהלך ההיריון שמלווים במתח נפשי מגדילים ב-86% את הסיכון למומים אלה.

 

בינואר 2024 דיווחו חוקרים אמריקאים מהאוניברסיטה של מדינת אוהיו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology, כי מצאו שילדיהם של נשים שבמהלך ההיריון חוו סיבוכים כגון רעלת היריון היו בסיכון גבוה יותר לפתח תחלואה לבבית עד גיל ההתבגרות.

 

עוד על גורמי הסיכון למחלות לב

 

JAHA – Journal of the American Heart Association, doi: 10.1161/JAHA.123.030560