מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהיקפים גבוהים של דיכאון בקרב צעירים להט"בים

היקפים גבוהים של דיכאון בקרב צעירים להט"בים

חוקרים אמריקאים מזהים עלייה מדאיגה בממדי הדיכאון בקרב סטודנטים בארצות הברית, ובמיוחד אצל מי שמשתייכים לקהילת הלהט"ב


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות חלה עלייה בהיקף המתמודדים עם דיכאון, בעיקר לאחר התפרצות מגפת הקורונה העולמית. לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי (WHO), בעולם כיום כ-5% מהאוכלוסייה הבוגרת מתמודדים עם תסמיני דיכאון. בעוד ששנים רבות היה הדיכאון רווח בעיקר באוכלוסייה המבוגרת, בשנים האחרונות נצפים היקפים גדלים של דיכאון גם אצל צעירים – סטודנטים באוניברסיטאות ומכללות.

 

מחקר אמריקאי חדש מתעד את המגמה – אשר נפוצה בעיקר בקהילת הלהט"ב – מי שמזהים עצמם כהומואים, לסביות, טרנסג'נדרים וביסקסואלים ומשתייכים למעשה למיעוטים מגדריים. חשוב לזהות תסמיני דיכאון ולטפל בהם, שכן דיכאון אינו מסתכם תמיד רק בתחושת דכדוך, ואף עשוי להיות מסכן חיים ולהעלות את הסיכון למחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית.

 

תחושת אפליה

 

במסגרת המחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה בניו יורק נאספו נתונים מ-483,574 בוגרים צעירים בגילי 18 עד 35 מאוניברסיטאות ומכללות ברחבי ארה"ב, שהסכימו לענות על סקר שנתי מתמשך שבחן מגמות בריאות הנפש בקרב סטודנטים לאורך 15 שנים, בין 2007 ל-2022 (Health Minds Study). 18.81% מהנכללים במדגם השתייכו לקהילת הלהט"ב בכל שנות הסקר, נתון המייצג עלייה של פי שש במהלך תקופה של כ-15 שנה.

 

במחקר תועדה עלייה כללית בהיקפי הדיכאון בקרב סטודנטים אמריקאים, כאשר 11.97% מכלל התלמידים דיווחו על תסמינים של דיכאון מז'ורי. חישוב סטטיסטי העלה כי מעל לרבע מהסטודנטים מקהילת הלהט"ב היו בסיכון לחוות דיכאון (26.85%) – סיכון גבוה פי 3.18 בהשוואה לסטודנטים הטרוסקסואלים (8.53%).

 

החוקרים זיהו מספר גורמים מרכזיים התורמים לפער, כאשר התגלה כי חוויות של אפליה ותחושה של חוסר שייכות למוסד הלימוד היו גורמים שניבאו היקפים גבוהים של דיכאון בקהילת הלהט"ב.

 

הממצאים מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת Journal of American college Health.

 

חיזוק השייכות

 

באחת מנקודות האור במחקר, נמצא כי חברי קהילת הלהט"ב שהתמודדו עם דיכאון היו בעלי סבירות גבוהה פי שניים לפנות לטיפול נפשי בהשוואה לבני גילם. עם זאת, הסטודנטים מקהילת הלהט"ב עם דיכאון היו בסיכויים נמוכים במחצית לחפש עזרה מקרובי משפחה למצוקתם הנפשית בהשוואה להטרוסקסואלים.

 

החוקרים קוראים על בסיס הממצאים למוסדות לימוד אקדמאים לנקוט צעדים מיידיים לטיפול בהיקף הגדל של הסטודנטים עם דיכאון ולהסיר חסמים לעזרה נפשית, תוך מאבק באפליה וחיזוק תחושת שייכות בקרב סטודנטים המשתייכים למיעוטים מגדריים.

 

"הממצאים שלנו מדגישים משבר בריאות הנפש אשר הולך וגובר בקרב סטודנטים מקהילת הלהט"ב ואשר דורש תשומת לב מיידית", מתריע דיוויד פאגליאצ'יו (Pagliaccio) החתום על המחקר בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. "מוסדות אקדמיים צריכים לנקוט בצעדים יזומים כדי להתמודד עם העליות המדאיגות הללו בדיכאון שמשפיעות על חייהם של צעירים רבים כל כך, במיוחד בקרב אלו המתמודדים עם אתגרים ייחודיים בשל זהותם המינית או המגדרית".

 

ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות נוספות שמזהות היקפים גדולים של מצוקה נפשית בקהילת הלהט"ב – גם בישראל. לפי נתוני הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2022, בעקבות משבר הקורונה קרוב לחמישית מהישראלים הבוגרים (19%) דיווחו כי מצבם הנפשי הוחמר, כאשר הנתונים גבוהים במיוחד בקרב מיעוטים, למשל באוכלוסייה הערבית (44%). במחקר ישראלי מאוניברסיטת אריאל, שפורסם במאי 2023 בכתב העת Psychological Trauma, נמצא כי במדגם של 157 קהילה הלהט"בית רווח בתקופת הקורונה לחץ נפשי מוגבר אשר היה מלווה בתסמיני דיכאון וחרדה. במחקר זה נמצא כי נטייה להסתרה, צורך גובר באישור מהסביבה וכן תפיסות הומופוביות מושרשות היו כולן גורמים שמחמירים את הנטייה של אנשים מקהילת הלהט"ב לפתח מצוקה נפשית בעקבות מגפת הקורונה.

 

Journal of American College Health, doi: 10.1080/07448481.2024.2404944