מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהילדים ישנים פחות כשיש סמארטפון בחדר השינה

הילדים ישנים פחות כשיש סמארטפון בחדר השינה

מחקר: מכשירים אלקטרוניים בחדר השינה עלולים לפגוע בשינה של הילדים. סמארטפון גרוע מטלוויזיה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חשוב לכם שהילד ישן מספיק? הוציאו מחדר השינה שלו את הטלוויזיה וכל מכשיר אלקטרוני אחר. מחקר חדש מצא כי ילדים שישנים עם טלוויזיה או מכשירים אלקטרוניים אחרים כמו סמאטרפון ישנים פחות מילדים שבחדר השינה שלהם אין מכשירים אלקטרוניים.

 

כדי לבחון את הקשר שבין הימצאות מכשירים אלקטרוניים בחדר הילדים לבין השינה, חוקרים מאוניברסיטת ברקלי התבססו על נתונים של 2,048 ילדי כיתה ד' וילדי כיתה ז'.

 

במחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics נמצא כי ילדים עם טלוויזיה בחדר השינה דיווחו על שינה קצרה בכ-18 דקות בממוצע בכל לילה בהשוואה לילדים ללא טלוויזיה בחדר.

 

ילדים שישנו ליד מסכים קטנים - כמו טלפונים, טאבלטים ומכשירים אלקטרוניים ניידים אחרים - דיווחו על שינה קצרה בכ-21 דקות בממוצע בכל לילה בהשוואה לילדים ללא מכשירים כאלה בחדר. יותר ילדים שישנו כשלצדם מכשירים אלקטרוניים ניידים דיווחו גם על כך שחשו שהם לא ישנו מספיק.

 

יש מספר סיבות לכך שמכשירים אלקטרוניים בעלי מסכים קטנים עלולים להוביל לפגיעה בשינה, בהן קולות והתראות מהמכשירים והאור המופץ מהם. מספר מחקרים כבר הראו כי אור ממסכים אלקטרוניים עם תאורה עצמית זוהרת מדכא את המלטונין - הורמון טבעי המיוצר בבלוטת האצטרובל תחת תנאי חושך, המסמן לגוף כי זוהי שעת לילה ומשרה שינה.

 

שינה לא מספקת עלולה לגרום להשמנה ולבעיות בריאות אחרות בילדים וגם לפגוע בתפקוד בבית הספר. מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת JAMA Pediatrics, מצא כי ילדים שיש להם טלוויזיה בחדר השינה נוטים לעלות יותר במשקל מאשר ילדים שאין בחדרם טלוויזיה. החוקרים חישבו כי טלוויזיה בחדר קשורה לעליה במשקל של כחצי קילו נוסף בשנה בממוצע, בלי קשר למשך הזמן בו הילדים מבלים מול המסך.

 

 

Pediatrics, online January 5, 2015