הידרדניטיס סופורטיבה HS
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הידרדניטיס סופורטיבה: איך לטפל בנגעים ולשמור על העור?
איך נכון לטפל בפצעים של הידרדניטיס סופורטיבה? ואיך מומלץ לשמור על העור מפני החמרה? מדריך
הידרדניטיס סופורטיבה (HS) היא מחלת עור דלקתית כרונית שמתבטאת בנגעים נפוחים וכואבים מתחת לעור. נכון להיום לא פותח טיפול יעיל לצורך ריפוי מלא מהמחלה, והאמצעים הטיפוליים בהידרדניטיס סופורטיבה כוללים כיום בעיקר שיטות להקלה על תסמיני גרד וכאבים בנגעים וטיפול תרופתי – מקומי ומערכתי (סיסטמי) ובמצבים חמורים טיפולים פולשניים, לרבות ניתוחים.
מעבר לכך, ישנן מספר פעולות שניתן לעשות כדי לשמור על בריאות העור ובניסיון למנוע התלקחויות של הנגעים, המאופיינות בכאבים, נפיחות, תחושות גרד וצריבה וסיבוכים נלווים לרבות מצוקה נפשית.
טיפול בעור ובנגעים באנשים עם הידרדניטיס סופורטיבה
ישנן מספר המלצות למריחת חומרים על נגעים עוריים לצורך שיכוך תסמינים המלווים את הנגעים, לרבות כאבים, נפיחות וריח חריף. עם זאת, חשוב להדגיש כי המלצות אלו מתבססות בעיקר על תיאורי מקרה של מטופלים ועל מרפאים שונים, אין להן ביסוס במחקרים ומאמרים בספרות הרפואית, והן אינן מהוות תחליף לטיפולים המוכחים בהידרדניטיס סופורטיבה.
שמירה על עור יבש
מומלץ לשמור על עור יבש באזור הנגעים. למרות העדר מחקרים מספקים בנושא, ישנם תיאורים כי זיעה ולחות באזור הופעת נגעי המחלה בקפלי העור עלולים להחמיר את הנגע ולהוביל להידרדרות. לכן מומלץ להקפיד לשמור על אזורי הנגע יבשים.
בעת הרחצה מומלץ לשטוף את אזור הנגע במים פושרים וסבון אנטי-בקטריאלי, לאחר מכן לייבש את העור.
קומפרסים חמים לנגעים
כדי להקל על הנגעים – מומלץ להניח עליהם קומפרסים חמים שמסייעים להקלה בכאב ומונעים נפיחות. את הקומפרסים ניתן להכין מבד פשוט: יש למלא בקבוק במים חמים, לעטוף את הבקבוק במגבת דקה ויבשה, וזו הופכת לקומפרס להקלה על הנגע.
מומלץ להניח את הקומפרס על הנגע כעשר דקות ברציפות, מספר פעמים ביום ככל שנדרש בהתאם לעוצמת הכאב והנפיחות.
יש להימנע מהנחת קומפרסים במקרה של היריון ותחלואה בסוכרת או יתר לחץ דם.
הימנעות מגירודים
יש להימנע מגירוד נגעים של הידרדניטיס סופורטיבה מאחר וישנן עדויות לפיהן הפעלת לחץ מכאני על הנגעים עלול להוביל להחמרתם.
שהות במים
טיפולים במים בשיטות הידרותרפיה – למשל בבריכה טיפולית, עשויים לתרום להרגעת העור.
משחות נגד חיידקים
במקרה של התפתחות נגעים המלווים בריח חריף, שמקורו לרוב בנוכחות של חיידקים אנאירוביים – שימוש במשחות לעור נגד חיידקים כגון קלינדמיצין או מטרונידזול עשוי להקל על הריח, אך לעתים אין מנוס מניתוח להסרת הנגע.
כורכום
אחת מ"תרופות הסבתא" להקלה בנגעים בעור היא שימוש בכורכום/כורכומין – צמח מרפא שמיוחסות לו גם סגולות אנטי דלקתיות שנמצא יעיל גם למחלות דלקתיות כגון קוליטיס, אשר עשוי לסייע גם למנוע נפיחות וכאבים ותסמינים נוספים שמאפיינים נגעים דלקתיים בעור. ניתן לטפטף שמן זית עם כורכום על הפצע למשך מספר דקות, כמה פעמים ביום. כמו כן ניתן להעשיר את התזונה בכורכום באופן העשוי לתרום בעקיפין להקלה בנגעים.
במאמר של חוקרים אמריקאים ממרכז הסרטן M.D.Anderson שבטקסס, שפורסם באוגוסט 2013 בכתב העת British Journal of Pharmacology, הועלו ראיות ולפיהן מנגנון פעילותו הביולוגית של הכורכום דומה לזו של התרופות מקבוצת חוסמי TNF אלפא שמשמשות לטיפול במחלות דלקתיות לרבות הידרדניטיס סופורטיבה.
שמן עץ התה (מדולל!)
לשמן עץ התה מיוחסת ברפואה משלימה סגולות של ריפוי העור והוא מסייע גם להקלה בריח החריף של נגעים המכילים מוגלה. חשוב להשתמש בשמן עץ התה כשהוא מדולל בשמן זית או בשמן קוקוס ולמרוח למשך מספר דקות על אזור הנגע. שימוש בשמן עץ התה שאינו מדולל עלול לגרות את העור ולייצר השפעה הפוכה.
אלוורה
אלוורה הוא אמצעי נוסף שיש לרפואה המשלימה להציע להקלה בגירויים בעור, ומשחות וג'ל המכילים אלוורה עשויים להקל גם על נגעי הידרדניטיס סופורטיבה. אלוורה גם בעל תכונות אנטי דלקתיות ונחשב לנוגד כאבים. מומלץ למרוח אלוורה על אזור הנגע מספר פעמים ביום.
אבץ
עבודות מחקר מסוימות מצביעות על תועלת בצריכת מזונות ותוספי תזונה ושימוש במשחות, תחליבים וסבונים שמכילים אבץ פיריתיון (Pyrithione Zinc) להקלה בתסמיני נגעי הידרדניטיס סופורטיבה. החומר משמש מזה שנים לטיפול במחלת עור מסוג סבוריאה דרמטיטיס – מחלת עור דלקתית המלווה בעור מגורה ושומני, וכן תועדו בעבודות סגולותיו של החומר כנוגד חיידקים. בנובמבר 2015 טענו חוקרים אמריקאים בכתב העת JAAD כי נטילת תוספי אבץ וכן שטיפת הגוף בסבונים ושמפו שמכילים אבץ פיריתיון עשוי להקל על נגעי הידרדניטיס.
שמירה על אורח חיים בריא
הקפדה על אורח חיים בריא תורמת להקלה בתסמיני המחלה ומסייעת במניעת התלקחויות. גמילה מעישון מומלצת כאמצעי מוכח למניעת החמרה בתסמינים. גם פעילות גופנית תורמת לאנשים עם הידרדניטיס סופורטיבה. מומלץ גם לשמור על משקל תקין - השמנה נקשרה לעלייה בדרגת חומרתה המחלה. עוד מומלץ להפחית בצריכת סוכר ומזונות עם אינדקס גליקמי וכן בצריכת מוצרי חלב.
למידע נוסף על אורח החיים המומלץ לאנשים עם הידרדניטיס סופורטיבה
סייעה בהכנת הכתבה ד"ר אריאלה הפנר, מנהלת המרפאה להידרדניטיס סופורטיבה ומנהלת המרפאה לכיבים כרונים ופצעים קשיי ריפוי במערך העור במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב)
עדכון אחרון: אוגוסט 2018