מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהיד הרובוטית המופעלת בכוח המחשבה

היד הרובוטית המופעלת בכוח המחשבה

אישה מושתקת בארבע גפיים האכילה עצמה באמצעות יד רובוטית הנשלטת על ידי המוח, הקרובה מאי פעם ליד אנושית


שוארמן המשותקת מהצוואר ומטה מאכילה את עצמה שוקולד (צילום: University of Pittsburgh Medical Centre)
שוארמן המשותקת מהצוואר ומטה מאכילה את עצמה שוקולד (צילום: University of Pittsburgh Medical Centre)

ז'אן שוארמן בת ה-53 הרימה את היד לתת כיף, אחזה אובייקטים והזיזה אותם ממקום למקום ואפילו האכילה את עצמה שוקולד. הפעולות הללו נראות ברורות מאליהן, אך זה לא היה המצב בשביל שוארמן המשותקת המצוואר ומטה. את הפעולות הצליחה לעשות לראשונה מאז השיתוק במסגרת מחקר של חוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג, באמצעות יד רובוטית בשבעה ממדים המאפשרת לבצע תנועות מורכבות הנדרשות בחיי היום-יום, באמצעות כוח המחשבה בלבד.

 

במאמר בכתב העת The Lancet, החוקרים תיארו את טכנולוגיית הממשק מחשב-מוח (BCI) ותוכנית האימונים שאפשרה לשוארמן לבצע תנועות מכוונות של היד, כולל עיקום מפרק היד וסגירת כף היד לראשונה מזה 9 שנים, או במילים אחרות, להתקרב יותר לעצמאות.

 

ב-1996, שוארמן הייתה אם לשניים בת 36, בעלת עסק משגשג לארגון מסיבות. יום אחד היא החלה להרגיש שהרגליים שלה נגררות. תוך שנתיים רגליה וידיה נחלשו באופן הדרגתי, עד שנזקקה לכסא גלגלים ולמטפלת שתסייע לה בביצוע פעולות בסיסיות, עקב מחלה שגורמת לניוון הדרגתי של הקשרים בין המוח והשרירים. לבסוף היא לא יכלה להזיז את ידיה ורגליה בכלל.

 

בפברואר השנה היא הצטרפה למחקר ועברה ניתוח במסגרתו הושתלו במוחה של שתי רשתות זעירות של אלקטרודות עם 96 נקודות מגע קטנות, באזורי המוח שבאופן רגיל שולטים בתנועות יד ימין. נקודות האלקטרודות מקבלות אותות ממוליכים עצביים (נוירונים) בהתאם למחשבות ומחשב משתמש באלגוריתמים כדי לזהות את הדפוסים של האותות הקשורים לתנועה מדומיינת מסוימת, כמו הרמת היד או סיבוב פרק היד. כך, הכוונה לזוז מתורגמת לתנועה של ממש שבאה לידי ביטוי ביד הרובוטית.

 

תוך שבוע, שוארמן יכלה להזיז את היד פנימה והחוצה ולמעלה ולמטה. ככל שהזמן עבר היא הצליחה לעשות תנועות נוספות בממדים נוספים עד שהגיעה לתנועה ב-7 ממדים – הכי קרוב שטכנולוגיה כזו הגיעה עד עכשיו ליד אמיתית.

 

השלב הבא לטכנולוגיית ה-BCI הוא לאפשר בנוסף לפענוח הכוונה לבצע תנועה, גם לגרום למוח לייצר תחושה, מה שבאופן פוטנציאלי יאפשר למשל להתאים את חוזק האחיזה של היד כך שהיא תאחוז בחוזקה ידית של דלת או תחזיק בעדינות ביצה בלי לשבור אותה.

 

לאחר מכן, החוקרים מקווים כי המכשיר יושתל באופן קבוע באנשים שיוכלו לחיות עמו בביתם בלי פיקוח החוקרים ולקבל עצמאות.

 

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת פיטסבורג