מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהטלפון הנייד עלול לגרום לסרטן

הטלפון הנייד עלול לגרום לסרטן

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הטלפון הסלולרי כגורם מסרטן אפשרי. איך נצמצם את הסיכון?


הילדים פגיעים יותר להשפעות (צילום: panthermedia)
הילדים פגיעים יותר להשפעות (צילום: panthermedia)

 

עכשיו זה רשמי: הטלפונים הניידים עלולים לסכן את בריאותנו. ארגון הבריאות העולמי (WHO) קבע לראשונה כי טלפונים ניידים עלולים לגרום לסרטן מוח.

 

ההחלטה נקבעה על-ידי פאנל של 31 מומחים מ- 14 מדינות שבחן את המחקרים שנערכו על הקשר בין טלפונים ניידים לסרטן.

 

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שונים בנושא, שממצאיהם לא היו עקביים. כך למשל בתחילת השנה פורסם מחקר שלא מצא קשר בין הסלולרי להתפתחות גידולים סרטניים. מחקר אחר שפורסם באותה תקופה מצא כי הקרינה מהסלולרי גורמת לפעילות מוחית מסוכנת. בשנה שעברה פורסמו ממצאי המחקר הענק "אינטרפון" שנערך במספר מדינות, ביניהן ישראל. המחקר מצא כי השימוש בסלולרי העלה את הסיכון לסרטן מוח מסוג גליומה וגידולים שפירים במוח.

 

ארגון הבריאות העולמי מסווג את החומרים החשודים כמסרטנים על פי מידת וודאות הקשר ביניהם לסרטן. "מסרטן וודאי" זה הדירוג הגבוה ביותר, "מסרטן אפשרי" ו"כנראה מסרטן"- דירוג ביניים ולבסוף- "לא מסרטן".

 

מכיוון שאין מחקרים לטווח ארוך מספיק, קשה לדעת בוודאות כיצד משפיע עלינו השימוש בטלפון סלולארי, אבל הפאנל החליט כי קיימות מספיק עדויות כדי לסווג את הטלפונים הניידים כמסרטן אפשרי, באותה קטגוריה בה מסווגים גם חומרים כגון עופרת וחומרי הדברה. חברי הפאנל קבעו כי קיימים ממצאים מוגבלים על הקשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לסיכון לפתח סרטן מסוג גליומה וגידולים שפירים בעצב השמע. יחד עם זאת, הממצאים שקיימים היום אינם מספיקים כדי לקבוע כי קיים קשר אפשרי בין שימוש בטלפונים לסוגי סרטן אחרים.

 

בעקבות הודעת ה- WHO משרד הבריאות צפוי לשקול להכניס את הטלפונים הניידים גם לרשימת המקצועות המסרטנים הישראלית, ולבחון צעדים להגבלת השימוש של ילדים בטלפונים ניידים, שהם פגיעים יותר להשפעות הקרינה גם בגלל מבנה גופם וגם בגלל שהם נחשפים לטלפונים ניידים כל חייהם, בניגוד לדורות קודמים. כיום עדיין אין תוצאות ממחקרים שבוצעו על השימוש של ילדים בטלפונים ניידים.

 

מה אפשר לעשות?

 

• אל תצמידו את הטלפון לאוזן כשאתם מדברים. מומלץ להשתמש ברמקול, דיבורית או אוזניה.

 

• העדיפו לדבר בטלפון קווי כשניתן.

 

• קצרו במשך השיחות שאתם מנהלים מהנייד.

 

• השתמשו בהודעות טקסט (SMS) במקום שיחות כשאפשר.

 

• במקומות בהם אין קליטה, כגון מעליות, אל תבצעו שיחות.

 

• אל תחזיקו את הטלפון הסלולרי בכיסים. שימרו אותו בתיק.

 

• צמצמו את השימוש של ילדים בטלפונים ניידים עד כמה שניתן.

 

 

להודעה המלאה של ארגון הבריאות העולמי

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה