טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הטיפול בסימפטומי הטרשת
מאמר חדש סוקר את המחקרים שנערכו ובדקו את הטיפולים הסימפטומים מסווג אותם ונותן למטפלים ולקלינאים המלצות מבוססי ראיות לקבלת החלטות טיפוליות.
בשנים שעברו, חוקרים בתחום הטרשת הנפוצה התרכזו בתרופות שתפקידן לשנות את מהלך המחלה, כמו האינטרפרונים. עם זאת, לאנשים רבים עם טרשת נפוצה יש סימפטומים מגבילים המקשים עליהם באופן משמעותי כגון: כאב, ספסטיות ואטקסיה – אשר לא משתפרים באופן ישיר בתגובה לתרופות לטרשת נפוצה (תרופות המיועדות לשינוי מהלך המחלה), והחוקרים מקדישים כעת תשומת לב רבה אליהם.
חשוב מאוד לטפל בסימפטומים אלו בהצלחה, מכיוון שכך ניתן לשפר את איכות חייהם של האנשים, להפחית את השפעת הפגיעה בניידות במהלך חיי היום-יום, ולעזור להם להמשיך לעבוד או ללמוד. על כן הטיפול הסימפטומטי בטרשת נפוצה באמצעות תרופות יעילות חשוב ביותר.
מספר מחקרים קליניים מבוקרים שנערכו בעת האחרונה, כמו אלו שבחנו את השימוש בפאמפרידין – Fampridine וקנאבינואידים – cannabinoids לטיפול בקשיי הליכה וכאב בהתאמה, טיפולים המייצגים שיפור מובהק באיכות חייהם של החולים, כפי שעלה מן המחקרים.
שלושה חוקרים מהמרכז לנוירולוגיה בלונדון ביצעו סקירה מדעית של המחקרים אשר בחנו טיפולים סימפטומטיים בטרשת נפוצה, וממצאיהם פורסמו בכתב העת היוקרתי Lancet Neurology. המאמר דן גם באופציות הניתוחיות והשיקומיות (כולל פיזיותרפיה) לטיפול בטרשת נפוצה, אם כי בקצרה.
בסקירה הזו הסימפטומים של טרשת נפוצה חולקו למספר קבוצות:
• סימפטומים המשפיעים על יכולת הניידות (ספסטיות, פגיעה בקורדינציה, אטקסיה ורעד)
• בעיות בשלפוחית, שליטה בסוגרים ותפקוד מיני
• עייפות, פגיעה קוגניטיבית והפרעה במצב-הרוח
• כאב
• בעיות ראייה וסימפטומים הקשורים לגזע המוח
לכל קבוצת סימפטומים, החוקרים מציגים את העדויות המחקריות התומכות ומצביעות על יעילות הטיפול, וכאשר אפשרי, הכותבים נותנים המלצות טיפוליות על בסיס העדויות המחקריות הקיימות.
ד"ר אולגה קיקרלי, אחת מכותבי המאמר, אמרה: "חשוב לזכור שצרכי המטופל וסדר העדיפויות שלו נותרו במרכז קבלת ההחלטות באשר לתרופות שעליו לקבל".
מתוך ה- Multiple Sclerosis International Federation
לגישה אל תקציר המאמר לחצו כאן
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.