מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמונינשימהחדשותהחל מבצע החיסונים לקראת החורף הקרוב

החל מבצע החיסונים לקראת החורף הקרוב

קופות החולים פתחו במבצע החיסונים לקראת חורף 2024-2023. כל הפרטים על החיסונים לשפעת, דלקת ריאות וקורונה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נפתח מבצע החיסונים לשפעת לקראת חורף 2024-2023, לאחר שמשלוחים ראשונים של חיסונים הגיעו בשבועות האחרונים למרפאות קופות החולים. בקופות מדגישים כי בחודש הקרוב עוד ייתכנו חוסרים נקודתיים עד שיושלמו הגעתן והפצתן של כל מנות החיסונים לשפעת שהוזמנו. למטופלים בקבוצות סיכון מומלץ לשקול להתחסן במקביל לפי הצורך גם בחיסונים לדלקת ריאות, וייתכן כי בשבועות הקרובים תתווסף המלצה להתחסן לקורונה – על רקע עלייה בתחלואה בקורונה במדינות המערב וחיסונים חדשים לקורונה שצפויים להגיע לישראל.

 

חיסונים לשפעת

 

לקראת עונת החורף הקרובה רכשו קופות החולים קרוב ל-2 מיליון מנות חיסונים לשפעת, ירידה קלה בהשוואה לשנה שעברה (מעל 2.1 מיליון חיסונים). בכל קופות החולים הכריזו כי במסגרת מבצע החיסונים יינתנו החיסונים לשפעת בחינם לכלל המבוטחים מגיל חצי שנה ומעלה.

 

בהתאם להמלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO), נגיפי השפעת שיכללו בחיסון לשפעת לקראת החורף הקרוב כוללים ארבעה זנים של הנגיף: שני נגיפי שפעת ממשפחת A שתועדו כפעילים בחודשי החורף הקודמים באוסטרליה ומוצאם בטריטוריות ויקטוריה בדרום ודרווין שבצפון היבשת; נגיף שפעת ממשפחת B שתועד לראשונה באוסטריה; ונגיף שפעת ממשפחת B שתועד לראשונה בפוקט שבתאילנד. זני השפעת שמשמשים לחיסון מגודלים בביצים, ולכן החיסון דורש השגחה רפואית כשניתן לאנשים עם אלרגיה ורגישות חמורה לביצים.

 

החיסונים לשפעת חשובים השנה על רקע תחזיות מהקיץ החולף על בסיס המתרחש במדינות חצי כדור הארץ הדרומי. בין השאר דווח בחודש יוני האחרון כי בחצי הכדור הדרומי חלה עלייה חדה בתחלואה בשפעת כבר מתחילת חודש מאי, בעיצומו של החורף שם, כשהנתונים שתועדו היו מעבר לממוצע של חמש השנים האחרונות, אם כי היו עדיין נמוכים בהשוואה להתפרצויות השפעת שתועדו בחצי הכדור הדרומי בחורפים של 2019 ו-2022. כמו כן, דווח כי באוסטרליה בשונה מהמגמה המוכרת משנים קודמות, בחורף הנוכחי חלו יותר ילדים בהשוואה לאנשים בקבוצות גיל אחרות. לצד זאת, בשבוע האחרון פורסם ניתוח של חוקרים מהמרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה-CDC) בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות סן פרנסיסקו וקליפורניה, ולפיו בחורף האחרון בחצי הכדור החיסונים הצליחו החיסונים לשפעת לבלום התפרצות נרחבת, ותועדה להם יעילות של 52%, יעילות אשר נחשבת לגבוהה יחסית לחיסון שניתן לאוכלוסייה מבוגרת ובהשוואה לשנים קודמות.

 

החיסון המרכזי לשפעת שניתן בשנים האחרונות לרוב האוכלוסייה בישראל ויוצע לרוב המבוטחים הוא חיסון המכיל נגיפים מומתים של ארבעת זני השפעת, אשר ניתן בזריקה – למבוגרים וילדים מגיל שלוש לזרוע (שריר הדלטואיד) ועד גיל שלוש לירך (באזור הקדמי-צדדי של הירך).

 

למבוטחים בגילי שנתיים עד 49 בריאים בלבד יוצעו גם חיסונים בתרסיס לאף 'פלומיסט' (Flumist), המכילים את ארבעת הזנים בנגיפים חיים מוחלשים. חיסונים אלה נרכשו בכמות מצומצמת – ויופצו עד גמר המלאי. חיסון זה מאושר כיום רק לבריאים וצעירים ללא מחלות כרוניות בגילי שנתיים עד 49 בלבד, ואינו מיועד לאוכלוסייה מבוגרת.

 

בעולם ניתנים חיסונים רקומביננטיים לשפעת שמכילים מקטעים של הנגיף, אשר מציגים בשנים האחרונות יעילות דומה לחיסון המומת, אולם אלה עדיין אינם ניתנים בשגרה בישראל.

 

בנוסף, מכלל החיסונים לשפעת שנרכשו – 28,000 הם מנות של חיסון השפעת החדש 'פלוזון' (Fluzone), המכילים מינון מוגבר וכמות אנטיגן הגבוהה פי ארבעה בהשוואה לחיסון רגיל. חיסונים אלה מומלצים יותר למבוגרים מגיל 65 ומעלה, אולם בדומה לשנה שעברה הם נרכשו בכמות מצומצמת יחסית: 10,000 בכללית, 8,000 במכבי, 5,000 במאוחדת ו-5,000 בלאומית, ויינתנו לקבוצות ייעודיות. מהכללית נמסר כי "החיסונים במינון מוגבר יוצעו למבוטחים מבוגרים מגיל 65 ומעלה", ממאוחדת נמסר כי "חיסונים אלה מיועדים למאושפזי בית וקבוצות בסיכון גבוה במיוחד", ומלאומית נמסר כי "חיסונים אלה מיועדים למבוטחים מגיל 65 ומעלה עם קבוצות סיכון". בחודש אוגוסט 2022 המליץ המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (ה-CDC) להעדיף חיסון זה על פני חיסוני השפעת הרגילים לאוכלוסייה המבוגרת בגיל 65 ומעלה. השנה מבהיר תדריך משרד הבריאות כי "מומלץ לציבור להתחסן בכל תרכיב זמין המותאם לגיל ולרקע הרפואי של המתחסן, במיוחד לבני 65 ומעלה וקבוצות בסיכון".

 

למרות שהחיסון לשפעת יינתן בארבע קופות החולים ללא תשלום לכלל האוכלוסייה, הוא מיועד במיוחד לקבוצות באוכלוסייה המוגדרות בסיכון מוגבר לסיבוכים של שפעת או למי שעלולים להעביר את נגיף השפעת לאנשים בסיכון:

 

  • ילדים ומבוגרים החל מגיל חצי שנה עם מחלות כרוניות: מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, אי ספיקת לב; מחלות ריאה כרוניות – לרבות אסתמה ו-COPD; שחפת, סוכרת ומחלות אנדוקריניות נוספות; מחלות מטבוליות; מחלות כרוניות של הכליות ודרכי השתן; מחלות כבד; מחלות נוירולוגיות ומחלות נוירומוסקולריות שמערבות את דרכי הנשימה; מחלות המטולוגיות; חוסר דם ממושך; סרטן; מחלות המלוות בדיכוי מערכת החיסון – לרבות נשאי HIV; חולים המקבלים טיפול מדכא חיסון – לרבות תרופות ביולוגיות וכימותרפיה; הסובלים ממחלות נפש חמורות; אנשים עם השמנת יתר קשה ומדד השמנה BMI בגובה 35 יחידות ומעלה.

 

  • כלל הילדים מגיל חצי שנה עד חמש. ילדים בני חצי שנה עד 8 שנים שמתחסנים נגד שפעת לראשונה זקוקים לשתי מנות חיסון במרווח של ארבעה שבועות לפחות בין מנה למנה. לאחר השלמת שתי מנות חיסון באותה העונה או בעונות נפרדות – ניתן להסתפק במנת חיסון אחת. לתינוקות עד גיל שנה מומלץ להמתין 3 ימים לפחות בין החיסון למנינגוקוק B לחיסון לשפעת.

 

  • בוגרים מגיל 50 ומעלה, ובייחוד מבוגרים מגיל 65 ומעלה.

 

  • השוהים במוסד סגור או סגור למחצה, לרבות בתי אבות, פנימיות, המאושפזים במוסדות ובתי חולים סיעודיים, בתי חולים פסיכיאטרים, בתי סוהר ומוסדות לאנשים עם מוגבלות שכלית והתפתחותית.

 

  • נשים הרות ועד שלושה חודשים לאחר הלידה.

 

  • ילדים בגילי חצי שנה עד 18 המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין נדרשים להתחסן לשפעת בעיקר מהחשש לסיבוך של שפעת המכונה 'תסמונת REYE'.

 

  • עובדי מערכת הבריאות.

 

  • מטפלים ומתנדבים שמבצעים ביקורי בית אצל אנשים בסיכון גבוה.

 

  • בני בית ומטפלים עיקריים במבוגרים בגילי 65 ומעלה עם מחלה/ מצב כרוני.

 

  • המטפלים בתינוקות עד גיל חצי שנה.

 

  • העובדים עם עופות משק ועופות בר.

 

תופעות הלוואי של החיסון לשפעת קלות ברובן, ועשויות לכלול אודם וכאב או נפיחות במקום ההזרקה שנמשכים כיומיים לאחר קבלת החיסון, ולעתים תגובות מערכתיות קלות, לרבות חום, צרידות, שיעול, גירוי בעיניים, כאבי ראש, כאבי שרירים, גרד ועייפות כיומיים לאחר החיסון. תופעות אלרגיות המופיעות מיד לאחר קבלת החיסון מתועדות בשכיחות נמוכה ביותר, ועשויות לכלול קשיים נשימתיים, פריחה עורית (אוקטיקריה) ובמקרים נדירים תגובות אלרגיה חמורות, לרבות שוק אנפילקטי.

 

בתדריך משרד הבריאות נכתב כי בחיסון במינון מוגבר מדווח על שיעור גבוה יותר ב-40% של תופעת לוואי מקומית בהשוואה לתרכיב במינון סטנדרטי, וכן מדווח על שיעורי כאב גבוהים ב-48%, אם כי שיעורי תופעות הלוואי הסיסטמיות, כמו חום גבוה – דומים.

 

בשירותי בריאות כללית ציינו עם פתיחת מבצע החיסונים כי השנה נפתח המבצע מוקדם, בין השאר במטרה למנוע תחלואה משולבת בשפעת וקורונה בחורף הקרוב.

 

לדברי רות ברוך, ראש אגף סיעוד בחטיבת קהילה כללית ומנהלת מבצע חיסוני שפעת "מבצע ההתחסנות נגד שפעת הינו חלק משמעותי בהיערכות של כללית ומערכת הבריאות לקראת החורף הקרב. חיסון נגד שפעת הוא אמצעי יעיל ומוכח למניעת תחלואת השפעת, סיבוכיה ולהפחתת אשפוזים. האתגר שלנו לחסן בשלושה חודשים את מירב אוכלוסיות היעד והציבור הרחב. מומלץ להקדים ולהתחסן כדי לקבל הגנה מהשפעת, במיוחד לנוכח המגמה שאנו רואים בימים אלה, עם העלייה בתחלואה קורונה, רצוי להגיע לחורף מוגנים ולהימנע מתחלואה צולבת". 

 

גם במכבי הדגישו את חשיבות החיסון לשפעת השנה. לדברי האחות הראשית בקופה, תמי אלקלעי, "הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני מחלת השפעת ולמנוע את סיבוכיה האפשריים היא באמצעות התחסנות. אנו ממליצים לכולם להגיע למרפאות ולהתחסן, בדגש על אוכלוסיות בסיכון".

 

מנהל מחלקת בריאות הציבור במאוחדת, ד"ר רוני פרבר, הדגיש אף הוא כי "תחלואת החורף הקרוב בישראל צפויה להיות קשה, ולכן אנו קוראים למבוטחנו להגיע ולהתחסן לשפעת".

 

החיסונים יוצעו השנה גם בבתי הספר עד סוף דצמבר בכיתות ב' עד ד' כתרסיס לאף של החיסון החי המוחלש. בחינוך המיוחד ובכיתות מקדמות יוצע החיסון המומת. לתלמידי כיתות א' ומכיתות ה' ומעלה – החיסונים לשפעת יינתנו דרך קופות החולים, תוך העדפה לחיסון החי המוחלש בתרסיס לאף בהתאם לזמינותו.

 

ניתן לקבל בו זמנית את החיסון לשפעת המומת או המוחלש (בתרסיס) עם חיסונים אחרים, לרבות חיסונים לדלקת ריאות ולקורונה, ומומלץ להקפיד על מקומות הזרקה שונים בגוף. בתדריך חיסונים השנתי של משרד הבריאות צוין כי "ניתן לתת בו-זמנית תרכיב מומת נגד שפעת עם כל תרכיב אחר, מומת מוחלש, במקומות הזרקה נפרדים בגוף. ניתן לתת חיסוני שפעת יחד עם חיסון נגד קורונה בכל הפרש זמן, רצוי בגפיים שונות, ויש לתעד את הגפה בה ניתן כל תרכיב".

 

חיסונים לדלקת ריאות

 

לצד החיסונים לשפעת, לאוכלוסייה המבוגרת ולחולים כרוניים מומלץ לדאוג להתחסן לקראת החורף גם בחיסונים לדלקת ריאות המכסים את זני חיידק הפנומיקוק מחולל המחלה, אשר פעיל אף הוא בעיקר בחודשי החורף.

 

בישראל הוכנס השנה לסל הבריאות הממלכתי חיסון חדש לדלקת ריאות למבוגרים 'פרבנר 20' אשר מכסה 20 זנים של חיידק הפנוימוקוק המחולל דלקת ריאות. חיסון זה יינתן השנה למבוגרים מגיל 65 ומעלה וכן לאנשים בגיל 64-18 המוגדרים בסיכון גבוה במיוחד לזיהומים פנוימאוקוקים שמאובחנים עם המצבים הרפואיים הבאים:

 

 

  • דליפת נוזל חוט שדרה עם סיכון לדלקת עוצבה חוזרת.

 

  • מושתלי שתל שבלולי.

 

  • אנשים עם הפרעות בפעילות הטחול, העדר טחול או כריתת טחול (החיסון מומלץ לפחות שבועיים לפני כריתת טחול מתוכננת).

 

 

  • חולי סרטן המטולוגי ובמערכת הלימפטית – לרבות לוקמיה, לימפומה ומיאלומה נפוצה.

 

  • מטופלים נוספים המקבלים טיפול לדיכוי מערכת החיסון, ובהם מטופלי הקרנות, כימותרפיה, וסטרואידים במינון גבוה (מ-20 מ"ג ליום ומעלה), כשהחיסון מומלץ לפחות שבועיים לפני תחילת הטיפול.

 

  • נשאי HIV.

 

החיסון החדש מחליף את החיסונים שניתנו בעבר לדלקת ריאות והומלצו במשולב: חיסון המכסה 23 זנים ששווק בשמות 'פנוימווקס 23' ו'פנוימו 23', וחיסונים מצומדים שכיסו 7 עד 15 זנים.

 

למבוגרים בגילי 65 ומעלה מומלץ החיסון החדש – גם אם קיבלו בעבר את החיסונים הקודמים לדלקת ריאות, ולפי תדריך משרד הבריאות בנושא, "ללא קשר למספר המנות או סוג החיסון שניתנו בעבר".

 

עוד על דלקת ריאות

 

חיסונים לקורונה

 

במשרד הבריאות טרם התקבלה החלטה כיצד לשלב במבצע החיסונים בחורף הקרוב את החיסונים החדשים לקורונה, מאחר והחיסונים החדשים לקורונה שפותחו כנגד תתי הזנים החדשים של הנגיף טרם הגיעו לישראל וצפויים להגיע רק אחרי החגים. בשבועות האחרונים מתועדת התפרצות מחודשת של קורונה במדינות מערביות, לרבות ארה"ב, וגם בישראל מתועדת עלייה מתונה.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, בשבוע החולף נמנו 141 חולי קורונה מאומתים בממוצע ליום. משרד הבריאות דיווח בימים האחרונים על "עליה מתונה במספר המאושפזים. גם בישראל וגם בעולם יש מספר וריאנטים שגורמים לתחלואה".

 

נכון להיום, החיסונים לקורונה ניתנו למבוגרים בישראל בארבע עד חמש מנות חיסון: תחילה ניתנו החיסונים החל מתחילת שנת 2021 בשתי מנות חיסון במרווח של 21 ימים האחת מהשנייה. עם הזמן התברר כי יעילות החיסונים לקורונה הולכת ודועכת כעבור חודשים ספורים, ולמבוגרים וחולים כרוניים הומלץ על מנות חיסון נוספות (בוסטר) לחיזוק החיסוניות מפני הנגיף: בקיץ 2021 החליטה ישראל בצעד תקדימי בעולם להתחיל במתן מנה שלישית של החיסון, תחילה למבוגרים מגיל 60 ומעלה ובהמשך לקבוצות גילים נמוכות יותר, וזאת כמנת בוסטר (חיזוק) הניתנת לפחות חצי שנה לאחר קבלת מנת החיסון השנייה לנגיף. בנובמבר 2021 הייתה ישראל מהמדינות הראשונות בעולם לחסן ילדים בגילי 5 עד 11 בשתי מנות חיסון לקורונה, על רקע תחילת התפרצות הגל הרביעי (גל זן האומיקרון). בדצמבר 2021 הייתה ישראל המדינה הראשונה בעולם להתחיל במתן מנת חיסון רביעית לקורונה (בוסטר) למבוגרים מעל גיל 60, חולים כרוניים וצוותים רפואיים. באוגוסט 2022 החל בישראל חיסון פעוטות לקורונה בחיסון מותאם הכולל מינון נמוך של המרכיב הפעיל – מגיל חצי שנה עד גיל חמש, בשלוש מנות. ובחורף שעבר הוצעה מנה חמישית של חיסוני קורונה לאוכלוסייה המבוגרת.

 

החיסונים לקורונה ניתנים לאוכלוסייה בישראל עד כה ללא תשלום ובמימון המדינה, מחוץ למסגרת רשמית של סל הבריאות הממלכתי, אולם במערכת הבריאות מתקיימים דיונים האם החיסונים לקורונה לקראת החורף הקרוב יינתנו גם הם בחינם או שקופות החולים יחלו לגבות עליהם תשלום.

 

בארה"ב נשמעות בימים האחרונים הערכות לקראת החורף בדבר שילוב מסוכן 'משולש' אצל ילדים של שפעת, קורונה ונגיף RSV  - נגיף נוסף שמחולל תחלואת חורף אשר לאחרונה אישר כנגדו מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) חיסון חדש המיועד לפעוטות. בארה"ב כבר החל מבצע חיסונים לקורונה לקראת החורף הקרוב.

 

בישראל המליץ בימים האחרונים משרד הבריאות לקראת החגים לחולים בקבוצת סיכון ואלו המעוניינים להפחית סיכון להדבקה "להשתמש במסכה במקומות סגורים עם ריבוי אנשים. כמו כן, מומלץ להשתמש במסכה בעת מפגש עם אנשים הנמצאים בקבוצות סיכון".