טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
החוקר של השנה
פרופ' דויד הפלר הוא הזוכה בפרס על שם John Dystel למחקר בתחום הטרשת הנפוצה לשנת 2010.
פרופ' דויד הפלר (David A. Hafler), נבחר ע"י ועדה המורכבת מעמיתיו החוקרים לקבל את הפרס מטעם האגודה העולמית לטרשת נפוצה ומן האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה, לשנת 2010, על מחקרו בתחום הטרשת הנפוצה. פרופ' הפלר, מאוניברסיטת ייל (Yale University) קיבל את הכבוד בזכות תגליותיו פורצות הדרך הקשורות לטרשת נפוצה בתחום האימיניולוגיה וגנטיקה, ועל הבאתו את החשיבות הקלינית הטיפולית לבסיס הממצאים המדעיים.
"פרופ' הפלר הוא הרופא-חוקר הטוב מסוגו", כך אמר ד"ר ויג'אי קצ'ורו מביה"ס לרפואה בהרווארד אשר הציע את מועמדותו של פרופ' הפלר. "הוא הוביל את ההסבר למקור הטרשת הנפוצה תוך תרגום הממצאים לטיפולים בשטח. הוא באופן תמידי הוביל את התחום באמצעות ניסויים פורצי דרך, תוך יישום מהיר של טכנולוגיות מתקדמות ושיתוף התובנות שלו למען הבנה טובה יותר של הפתולוגיה בטרשת נפוצה".
תרומתו של פרופ' הפלר החלה בעבודתו המוקדמת בתחום האימניולוגיה, אשר הגבירה את הבנת העולם המדעי כי בטרשת נפוצה קיימת תקיפה של המערכת החיסונית את המוח ועמוד השדרה, באופן ספציפי , הגדיר את פעילותם של השחקנים המרכזיים – תאי ה-T (תאים השייכים למערכת החיסון של הגוף). כבר בתחילת דרכו קיבל פרס מיוחד מהאגודה העולמית לטרשת נפוצה, Harry Weaver Neuroscience Award, כדי שימשיך את עבודתו המחקרית החשובה.
פרופ' הפלר היה הראשון שסיפק הוכחות לכך שתאי ה- T נודדים אל תוך המוח ועמוד השדרה. המעבדה שלו פיתחה כלים מתקדמים לשיפור היכולת שלנו לעקוב וללמוד את תאי ה-T, והיה בין הראשונים שיישמו את הטכניקה המאפשרת לשעתק (לשכפל) את תאי ה-T, שבאמצעות כך החוקרים היום יכולים להגביר ולחקור תאים אלו מקרוב. בהמשך פרופ' הפלר הדגים כיצד תאי T אקטיביים ופוגעים במיאלין בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, בעוד שבאחרים הם במצב מנוחה ואינם פוגעים במיאלין. פרופ' הפלר היה בין הראשונים שהוכיחו והראו את הפגם בוויסות תאי ה-T בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
פרופ' הפלר היה מעורב בתרגום הממצאים המדעיים לניסויים קליניים, הצוות שלו היה הראשון שהחדיר נוגדנים לתאי ה-T לאנשים עם מחלות אוטואימוניות. מחקריו של פרופ' הפלר הביאו לפיתוח חיסון כנגד תאי ה- T הנקרא rapamycin, אשר כיום משמש למניעת דחייתם של איברים מושתלים, ו- CTLA4Ig מולקולה שחוסמת את ההפעלה של תאי ה-T.
מאמציו של פרופ' הפלר הניעו את המחקר הגנטי בטרשת נפוצה. ב- 2003 הקים צוות משימה מיוחד המורכב ממיטב החוקרים בתחום בכדי להאיץ את מציאת הגנים המעורבים בטרשת נפוצה. הצוות שלו כבר ערך את סריקת הגנים המקיפה ביותר שנעשתה בטרשת נפוצה וזיהה מספר גנים שכנראה ותורמים לסבירות של טרשת נפוצה. מאמצים אלו סביר ויתרמו בעתיד לפיתוח טיפולים יעילים יותר לטרשת הנפוצה, ופותחים את הדלת לקראת גילוי הסיבה לטרשת, שייתכן ותביא ליכולת למנוע אותה.
פרופ' הלפר חבר ועומד בראש ארגונים וועדות המובילות את חקר הנוירולוגיה ואימניולוגיה. הוא פירסם למעלה מ- 300 מאמרים הקשורים לטרשת נפוצה, מחלות אוטואימוניות וגנטיקה רפואית. הוא מרצה מבוקש ומנחה דיונים מדעיים לקידום המחקר. הוא חנך למעלה מ- 60 פוסט-דוקטורנטים שחלקם כיום הם פרופסורים מובילים במחקר באוניברסיטאות שונות בעולם.
פרופ' הפלר משתף את תובנותיו באופן ישיר עם האנשים עם טרשת נפוצה, הוא ממשיך לטפל בחולים עוד מ- 1985. מאמציו הקליניים הביאו אותו להיכלל ברשימת "הרופאים המובחרים באמריקה".
מתוך ה- National Multiple Sclerosis Society
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.