טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הזקנה טובה לבריאות הנפשית בטרשת
מחקר: בקרב בני גיל הזהב עם טרשת נפוצה, הבריאות הנפשית טובה יותר מאשר בקרב בני גיל העמידה
אנשים עם טרשת נפוצה מתמודדים עם קשיים רבים ככל שהמחלה מתקדמת, שמשפיעים בין היתר גם על בריאותם הנפשית. אבל, מחקר חדש מראה כי מבחינת הבריאות הנפשית, כשמזדקנים המצב דווקא משתפר.
המחקר בחן את הקשר שבין הגיל לבין איכות החיים בקרב מבוגרים עם טרשת נפוצה, באמצעות שאלונים טלפוניים המעריכים את איכות החיים.
לאחר שהחוקרים הגיעו לשליטה סטטיסטית במשתני משך המחלה ורמת הנכות, הם מצאו כי קבוצת המבוגרים שגילם 65 ומעלה, דיווחה על בריאות נפשית גבוהה באופן משמעותי מקבוצת גיל העמידה (גילאים 50-64) , אך לא מקבוצת המבוגרים הצעירים (גילאים 35-49) אשר רמת בריאותם הנפשית הייתה זהה לבני ה- 65 ומעלה. בין קבוצת גיל העמידה לקבוצת המבוגרים הצעירים לא נמצאו הבדלים משמעותיים.
יש לציין כי נמצא הבדל משמעותי רק במדד הבריאות הנפשית, כאשר במדדים האחרים כמו תפקוד חברתי, תפקוד פיזי, בריאות כללית, כאב, חיות, עייפות ותפקוד מיני, לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות.
החוקרים הסיקו שכנראה תהליך ההזדקנות, או משתנים נוספים הקשורים לגיל מבוגר יותר, מגבירים תפיסות חיוביות התורמות לבריאות נפשית טובה יותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. ממצאי מחקר זה תומכים במחקרים קודמים שהראו כי לאנשים מבוגרים עם טרשת נפוצה איכות חיים טובה, למרות שהם סובלים ממגבלות פיסיות חמורות יותר, ומחזקים את ההנחה שמבוגרים מתמודדים טוב יותר עם המחלה.
חלק מהחוקרים שיערו כי היתרון בגיל המבוגר להתמודדות עם טרשת נפוצה מוסבר על-ידי תהליך הסתגלות למחלה. אבל, תהליך זה לא נתמך על-ידי מחקרים שבחנו את הקשר בין משך המחלה ואיכות החיים. אם אכן אנשים מסתגלים עם הזמן לטרשת נפוצה, אזי משך מחלה ארוך יותר אמור להיות קשור לאיכות חיים נפשית טובה יותר, גם בקרב צעירים יחסית, ללא קשר לגיל. המחקרים הראו שהקשר בין משך המחלה לאיכות החיים אינו מובהק ואינו יציב. לכן, סביר שהמשתנים המשפיעים קשורים יותר לגיל הכרונולוגי ולתהליכים הקשורים לזקנה ופחות למשך המחלה.
כהסבר לתוצאות המחקר, החוקרים מציעים את תיאורית "ההשוואות החברתיות". ההנחה היא שבגיל המבוגר משתנה "קבוצת השווים" אליה האנשים עם טרשת נפוצה משווים את עצמם. מכיוון שבגיל המבוגר הקשיים של "קבוצת השווים", של האנשים המתאימים לי בגיל ובסביבה בולטים יותר, אז גדלה היכולת לראות את עצמי, באמצעות ההשוואות, כטוב ומתפקד יותר. תפיסה זו מחזקת את הבריאות הנפשית וייתכן שמסבירה את הבריאות הנפשית הטובה של אנשים עם טרשת נפוצה בגיל המבוגר.
מתוך ה- Disability and Rehabilitation
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.