הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
הורמון סינטטי לטיפול בהעדר וסת
רמות נמוכות של לפטין מביאות לאי-הופעת וסת בנשים עם אחוזי שומן נמוכים. הפתרון: הורמון סינטטי
מחקר חדש מצא שמחסור בהורמון הלפטין גורם למצב של אי הופעת וסת אצל נשים בעלות רמות נמוכות באופן קיצוני של שומן בגוף כמו נשים עם הפרעות אכילה. הבשורות הטובות: נמצא כי טיפול בהורמון סינטטי דומה יכול לשחזר את הפוריות ואת מעגלי המחזוריות אצל האישה.
נשים עם רמות נמוכות באופן קיצוני של שומן בגוף כמו נשים אשר פעילות בצורה לא שגרתית- למשל רקדניות ואצניות ונשים עם הפרעות אכילה, מועדות למצבים של אל וסת- העדר או הפסקה של מחזור הווסת (אמנוריאה משנית), מה שעשוי לגרום לאי פוריות ונטייה לשברים בשל אוסטיאופורוזיס.
מחקרים קודמים מצאו שנשים עם אל- וסת הן בעלות רמות נמוכות של הורמון הלפטין באופן כרוני. המחקר החדש שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences הוא הראשון להוכיח באופן ברור שמחסור בלפטין אכן תורם למצב של העדר וסת וכי טיפול באמצעות הורמון סינטטי יכול להשיב את הפוריות ולהפחית את הסיכון לשברים בקרב אותן נשים.
המחקר כלל 20 נשים בגילאי 18-35, הסובלות מאל-וסת ועצמות שבריריות. במשך 36 שבועות הנשים קיבלו זריקה יומית של הורמון סינטטי דמוי לפטין הנקרא מטרלפטין, או לחילופין זריקה של חומר לא פעיל (פלצבו). לא הנבדקות עצמן ולא החוקרים ידעו מי קיבלה איזה סוג של זריקה.
כחודש לאחר תחילת הטיפול, בקרב הנשים שקיבלו את זריקת המטרלפטין נצפתה עלייה משמעותית ברמות הלפטין בגוף. 7 מתוך 10 נשים החלו שוב לקבל וסת ו – 4 מתוך ה – 7 גם חזרו לבייץ. בהשוואה לנשים שקיבלו פלצבו, בקרב הנשים שקיבלו זריקות של מטרלפטין היה שיפור גם בפרופיל ההורמונאלי ושיפור בייצור עצם.
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011; DOI:10.1073/pnas.1015674108
תרגמה וערכה: מיכל אפק