מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הגלולה שמלשינה
מדענים פיתחו גלולה שמודיעה לרופאים כשהמטופל נוטל אותה
אחת הבעיות שמטרידות היום את עולם הרפואה היא שחולים רבים לא נוטלים את התרופות שלהם. חלקם מסרבים לעשות זאת, אחרים פשוט שוכחים. כך או כך ההשלכות הן נזקים בריאותיים לחולה ולכן גם לנזקים כלכליים למדינה.
מחקרים הראו כי חולים כרוניים לוקחים רק כמחצית מהתרופות שנרשמו להם. ולא פלא- מדובר בתרופות רבות, בעיקר בקרב מבוגרים. סקר של משרד הבריאות מ-2004 העלה כי כ- 40 אחוז מבני ה- 65 ומעלה לוקחים ביום חמש סוגי תרופות או יותר. 5 אחוז לוקחים שמונה או יותר תרופות ביום, חלקם אף נוטלים 11 תרופות שונות. במצב של ריבוי תרופות עלולים לשכוח לנטול תרופה או לצרוך מנת יתר.
בימים אלה חוקרים מאוניברסיטת פלורידה בארצות הברית עובדים על פיתוח חדש: גלולה שמיידעת את הרופא ואת בני המשפחה כשחולה נוטל אותה. הגלולה שזכתה לכינוי "הגלולה המלשינה" מאפשרת לוודא שחולים נטלו את התרופות שלהם בזמן הנכון, באמצעות שבב זעיר ואנטנה הניתנת לעיכול המוספים לגלולה הסטנדרטית.
דגם אב הטיפוס שפותח ונבדק, אמור לסלול את הדרך לייצור המוני של הגלולה, שכאשר מעוכלת, משדרת באופן אוטומטי לרופא ולקרובים של המטופל (או למדענים במידה והמטופל משתתף בניסוי קליני).
חלק אחד של הגלולה הוא קפסולה סטנדרטית עליה ציפוי עם פסים כסופים. הפסים מהווים אנטנה שעשויה מדיו לא רעיל. בתוך הגלולה נמצא שבב זעיר בערך בגודל של נקודה. כשחולה נוטל את התרופה היא מתקשרת עם החלק השני של המערכת- מכשיר אלקטרוני קטן שנושא עליו החולה, שבעתיד ניתן יהיה לבנותו לתוך שעון או טלפון סלולארי. המערכת משדרת למחשב נייד או לטלפון הסלולארי של הרופא או בן המשפחה וכך מודיעה שהתרופה עוכלה על ידי החולה.
בשלב מסוים חומצות הקיבה של המטופל מפרקות את האנטנה והשבב עובר בדרכי העיכול ויוצא מהגוף.
הפיתוח ללא ספק יכול לעזור לחולים ואף להציל חיים. אבל עד שתמצאו את הגלולה המלשינה בארון התרופות שלכם, צפויות לעבור עוד מספר שנים.
הכתבה וכתבות נוספות בנושאי בריאות מופיעות גם באתר מוטק'ה
אברהם פ.
תארו לעצמכם, שבעזרת "גלאי השבבים" אפשר יהיה לראות אם הנבדק נוטל גלולות.
במיוחד לנוטלות גלולות נגד הריון, מה שיעשה "מהפך" אצל החרדים.
אפשרות נוספת, השתלת שבב בכדורים המוגדרים "סמים קלים" שנוטליהם יתגלו בבדיקה שיגרתית ע"י גלאי אצל "הבוס" בעבודה או בניידת משטרתית..
ובהמשך, שבבים המכילים פרטים אישיים על הנוטל גלולות המכילות אותם, לזיהוי אישי ובטחוני.