טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הגישה הפרוביוטית לטיפול בטרשת נפוצה
שני מחקרים שפורסמו לאחרונה דיווחו על תוצאות ניסויים שבוצעו בתולעים טפיליות, הנקראות helminthes, והאפשרויות להשתמש בהן לטיפול בטרשת נפוצה. השלב השני של הניסויים, אשר יחלו בקרוב, אמורים לקבוע האם הטיפול בגישה "הפרוביוטית" והשימוש בתולעים שבאופן יחסי אינן מזיקות, בכדי לשנות את פעילות המערכת החיסונית, תהייה יעילה לאנשים עם טרשת נפוצה.
רקע: חוקרים מצאו כי מחלות אוטואימוניות ואלרגיות, פחות שכיחות במדינות ואזורים שאינם מפותחים. חלק מן החוקרים חושבים כי חשיפה מוקדמת לזיהומים נפוצים – כפי שמתרחש במדינות בהן הסניטציה וההיגיינה אינן מפותחות – יכולים להגביר את ויסות המערכת החיסונית באופן חיובי ולתרום לתגובה בריאה של המערכת החיסונית. מכיוון שטרשת נפוצה שכיחה יותר באזורים שם ישנו סטנדרט גבוה של היגיינה, חוקרים בוחנים את "תיאוריית ההיגיינה" – הרעיון שחשיפה מועטה מידי לזיהומים בגילאים המוקדמים יכולים לגרום למערכת החיסון להגיב מאוחר יותר בפעילות יתר ולעורר את הטרשת הנפוצה.
המחקר בוינקונסין: ד"ר ג'ון פלמינג נתן משקה המכיל ביצים של תולעי ה- helminthes הבלתי מזיקות ל- 5 אנשים עם טרשת נפוצה לאורך 3 חודשים בכדי לקבוע את הבטיחות ואת האפקט הראשוני של הטיפול בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי.
הביצים בוקעות ומתבגרות בתוך הגוף, ומגיעות לגודל הדומה לזה של עפעף. כשהן מגיעות למעי הגס, הזחלים באים באינטראקציה עם המערכת החיסונית ונהרגים. סריקות ה- MRI שבוצעו לטובת המחקר נותחו ע"י רדיולוג, שהיה עיוור לטיפול, וקבע את רמת פעילות המחלה.
בניתוח התוצאות השוו נתונים שנאספו טרם הטיפול ולאחריו. התוצאות הראו שטיפול הביצים היה יחסית בטוח. 3 מתוך חמשת הנבדקים חוו סימפטומים ברמה בינונית במערכת העיכול 30 ימים לאחר מתן המינון הראשון. הסימפטומים חלפו מעצמם לאחר 6 ימים. לא התרחשה כל החמרה בסימפטומים הנוירולוגים. מספר המשתתפים הקטן ומערך המחקר מסוג זה מקשים להעלות מסקנות מוצקות לגבי יעילות הטיפול, אך בקרב הנבדקים צוינו שינויים לטובה שנראו בסריקות ה- MRI ובפעילות המערכת החיסונית. ניתוח אימונולוגי הצביע על תגובה חיסונית נמרצת בעקבות הטיפול.
במחקר ההמשך, שיתבצע בוינקונסין, משתתפים 20 נבדקים שישתו את הביציים מידי שבועיים למשך 10 חודשים.
המחקר בארגנטיניה: חוקרים מהמוסד לנוירולוגיה בבואנוס-איירס צפו ב- 12 אנשים עם טרשת נפוצה שטופלו בתולעים כחלק ממעקב אחר מחקר שפורסם ב- 2007. במחקר הקודם, הם דיווחו על 12 הנבדקים שהשוו ל- 12 אנשים אחרים עם טרשת נפוצה שלא קיבלו את הטיפול בתולעים. לאחר 4 שנים של תצפיות, הנבדקים המטופלים הראו סימנים של שיפור, כולל הפחתה של מספר ההתקפים, שינוי מינימאלי בלבד ברמת הנכות הנוירולוגית ופעילות מחלה הנמוכה באופן משמעותי בהשוואה לאנשים ללא הטיפול, כפי שנצפתה בסריקות ה- MRI.
במחקר המעקב שפורסם לאחרונה, הציגו החוקרים את המשך התצפיות אחר הנבדקים. לאחר 5.25 שנים, 4 מתוך הנבדקים שטופלו חוו החמרה בסימפטומים הקשורים לזיהום, ונאלצו לקבל טיפול נוגד טפילים. לאחר הטיפול, התגברו הסימפטומים הקשורים לטרשת נפוצה ופעילות מחלה הנצפית בסריקות ה- MRI והיו זהות לפעילות המחלה בקרב אלו שלא טופלו בתולעים. גם בדיקות הדם הראו פעילות דלקתית מוגברת של מערכת החיסון.
החוקרים ציינו כי יש מגבלות רבות על מסקנות המחקר, מספר הנבדקים היה קטן וללא כפל סמיות.
רק המשך מחקר, כפי שכבר החל, יכול לספק את המידע באשר לעתיד הטיפול הפרוביוטי לאנשים עם טרשת נפוצה.
מתוך ה- National MS Society
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.