מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-1

מנהלי קהילה

דר' זהר לנדאו
דר' זהר לנדאו
מומחית ברפואת ילדים ובאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים ומתבגריםמנהלת השירות לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בילדים במרכז הרפואי 'וולפסון'.בנוסף, עובדת במכון לסוכרת נעורים של 'מכבי' ברעננה ומקבלת במרפאתי בצפון תל אביב באופן פרטי ומבוטחים של 'כללית מושלם'.יש לי הרבה ניסיון בטיפול בסוכרת מסוג 1 בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים. כמו כן אני יוזמת ושותפה למחקרים רבים העוסקים בסוכרת מסוג 1 ואנדוקרינולוגיה.כל הצדדים הקשורים לטיפול בסוכרת מסוג 1 (טכנולוגיה, היבטים רגשיים ותזונתיים) מאד קרובים לליבי. 
ד
ד"ר מיכל גילאון
דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית. בעלת תואר ראשון בתזונה קלינית מהאוניברסיטה העברית, ודוקטורט בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת באוניברסיטת תל אביב.עובדת במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים ובקליניקה פרטית בגבעתיים.בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי בסוכרת מסוג 1 בגילאים השונים, באופן אישי לכל אחד בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו. הטיפול כולל התאמה של התזונה לטכנולוגיות החדשות בטיפול בסוכרת (משאבות אינסולין, סנסורים) ובסוגים חדשים של אינסולין.בנוסף לעבודה הקלינית, מרצה במסגרות אקדמיות שונות ומרכזת מקצועית של הקורס הטיפול התזונתי בסוכרת לדיאטניות באוניברסיטת תל אביב.  
ד
ד"ר אביבית כהן
רופאה פנימית ואנדוקרינולוגית ביחידת הסוכרת בהדסה עין כרם ומנהלת מכון סוכרת של מכבי שירותי בריאות בירושלים.
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.

מובילי קהילה

בתיה קריטי
בתיה קריטי
אחראית תחום זכויות באגודה לסוכרת נעורים (סוג 1) הנגשת זכויות בסוכרת סוג 1 לכלל הקהילה ועזרה במצוי הזכויות מול גופים ממשלתיים שונים. מתן מענה לקהילת הסוכרתיים סוג 1 בכל הגילאים ובני משפחותיהם
כמוניסוכרת סוג-1מדריכיםהגורמים שמשפיעים על רמות הסוכר בדם

הגורמים שמשפיעים על רמות הסוכר בדם

מתזונה ופעילות גופנית, דרך אלכוהול ותרופות ועד כאבים ולחץ - על הגורמים שמשפיעים על עלייה ברמות הסוכר בדם ואלו שתורמים לירידה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רמות הסוכר בדם משתנות באופן תדיר בהשפעת גורמים שונים. הכרת הגורמים שעשויים להוביל לשינויים ברמות הסוכר בדם הכרחית לאנשים שאובחנו עם סוכרת, כדי לשמור על רמות סוכר מאוזנות למניעת סיבוכי סוכרת, לרבות מחלות לב וכלי דם, נזקים לכליות, עיוורון ורגל סוכרתית ומניעת היפוגליקמיה.

 

גורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם

 

מזון

 

אכילה מרובה וכן ארוחות עתירות פחמימות מהוות גורמים המעלים את רמות הסוכר בדם. קיימים גם מזונות שמעלים במיוחד את רמות הסוכר בדם, ובכללם מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה, כלומר כשערכי האינדקס הגליקמי גבוהים מ-70 יחידות (לסוכר ערך אינדקס גליקמי של 100 יחידות, ושאר המזונות מושווים לו), שאכילתם עשויה להוביל לעלייה חדה ומהירה של הסוכר בדם, כמו פריכיות אורז, וכן ירקות עם אינדקס גליקמי גבוה – למשל תפוח אדמה אפוי, שעועית ירוקה וגזר לבן.

 

חוקרים ישראלים ממכון ויצמן ואוניברסיטת תל אביב פרסמו באוקטובר 2014 בכתב העת Nature כי גם ממתיקים מלאכותיים מעלים את רמות הסוכר בדם, ואף תארו את המנגנון הכימי הגורם לתופעה.

 

לחץ

 

לחץ נפשי עלול להעלות את רמות הסוכר בדם ובעבודות רבות נמצא כי אוכלוסייה שחיה בתנאי לחץ חשופה לעלייה בסיכון לסוכרת.

 

מחקר ישראלי בשיתוף חוקרים מחיל הרפואה בצה"ל, המרכז הרפואי שיבא, אוניברסיטת תל אביב, משרד הבריאות, המרכז לבריאות הנפש בנס ציונה, אוניברסיטת הארוורד בארה"ב ואוניברסיטת מקמסטר בקנדה, שפורסם בינואר 2016, העלה כי גברים שחווים מצוקה נפשית בחייהם נמצאים בסיכון גבוה ב-53% לפתח סוכרת סוג 2. גם באשר לסוכרת סוג 1, מחקר ישראלי מהמרכז הרפואי קפלן שפורסם ביוני 2012 בכתב העת Pediatric Diabetes העלה כי בתקופת מלחמת לבנון השנייה שאופיינה בחיים תחת לחץ ואיומי אזעקות עלה ב-27% שיעור המאובחנים עם סוכרת סוג 1 עד גיל 17 בצפון הארץ, ללא עלייה באזורים אחרים במדינה. בשנים האחרונות דווח על מקרים של חיילי צה"ל שפיתחו סוכרת במהלך שירותם הצבאי, וזכו להכרה בבתי משפט כנפגעים כתוצאה מהלחץ שנגרם במהלך השירות הזכאים לפיצוי כספי.

 

לפי אחד ההסברים לתופעה, כשהגוף לחוץ, ההיפותלמוס במוח מאותת למערכת העצבים האוטונומית ובלוטת יותרת המוח ומתחיל תהליך ייצור של הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול, שמפעילים תהליכים שמטרתם לתת לגוף את האנרגיה לרוץ ולברוח מפני סכנה. כאשר ההורמונים משוחררים, הכבד מפיק יותר גלוקוז – סוכר דם שיספק את האנרגיה "להילחם או לברוח" במקרה חירום. אצל רוב האנשים, כשהם לא משתמשים באנרגיה הנוספת הזו, הגוף מסוגל לספוג מחדש את סוכר הדם. אבל אצל חלק מהאנשים, בעיקר אלו הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 - כמו אנשים שמנים - רמת הסוכר העודפת הכרונית עלולה להעלות את הסיכון למחלה.

 

חוסר פעילות גופנית

 

חוסר פעילות גופנית מאופיין ככלל בעלייה ברמות הסוכר בדם, אם כי השפעות הפעילות הגופנית אינדיבידואליות, ויש אנשים אצלם התחלת פעילות גופנית מתפרשת על ידי הגוף כלחץ, ומלווה בשבועות הראשונים בעלייה ברמות הסוכר בדם בעקבות הפרשה עודפת של הורמוני לחץ כמו קורטיזול.

 

מינון נמוך מדי של אינסולין או תרופות לסוכרת 

 

הזרקת כמות נמוכה מדי של אינסולין או שימוש בתרופות לסוכרת במינונים נמוכים מדי עלולים להוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם.

 

תרופות 

 

תרופות מסוימות עשויות להוביל כתופעת לוואי לעלייה ברמות הסוכר בדם, ובהן קורטיקוסטרואידים, ברביטורטים (לדיכוי מערכת העצבים המרכזית, המשמשים בעיקר להרדמה ולטיפול באפילפסיה), תרופות משתנות מקבוצת התיאזידים, פרוגסטרון וגלולות למניעת היריון, תרופות לאלרגיה ונזלת אלרגית מקבוצת הדקונגסטנטים (Decongestants), ניאצין – המסכן בעלייה ברמות הסוכר בדם רק בחודשים הראשונים לנטילתו וכן תרופות אנטי פסיכוטיות מסוימות ובהן אולנזפין.

 

מחלות 

 

מחלות עלולות להוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם. הגוף מפריש הורמונים כדי להלחם במחוללי מחלות כמו זיהומים למיניהם והורמונים אלה עשויים להעלות את הסוכר בדם.

 

כאב 

 

כאב – הן לתקופות קצרות - למשל כאב כתוצאה מכוויה/כווית שמש, והן לתקופות ארוכות כמו כאב גב כרוני – עשוי להשפיע על הפרשת הורמונים מסוג קורטיזול המלווה בעלייה ברמות הסוכר בדם.

 

מעבר לכך, כאב גם עלול להוביל להזנחת הטיפול התרופתי בקרב חולי סוכרת, וכך להשפיע עוד יותר על עלייה ברמות הסוכר בדם, כפי שמציינים חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת אן ארבור במחקר שפורסם בינואר 2005 בכתב העת Diabetes Care.

 

המחזור החודשי 

 

הווסת היא תקופה סוערת של שינויים הורמונאליים המלווה לעתים גם בכאבים, שעשויה להיות מלווה בעלייה בסוכר בדם. בתיאור שנסמך על מחקר שבוצע בקרב נשים בריאות בהודו ופורסם בקיץ 2013, לאורך המחזור, כמה ימים לפני הווסת, כשרמות ההורמונים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון בשיאן – עולה גם הסוכר בדם, ואילו עם תחילת הווסת יורדות רמות הסוכר בדם ושבות למצבן התקין. לפרוגסטרון מיוחסת ההשפעה המרכזית על עלייה ברמות הסוכר בדם. תיאור דומה ניתן על ידי חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת פנסילבניה במאמר שפורסם באפריל 2007 בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics. עם זאת, מחקרים מורים כי השפעות המחזור החודשי על רמות הסוכר בדם אינן השפעות קבועות, ומשתנות בין נשים – ולכן יש לבחון לכל מטופלת בנפרד האם המחזור החודשי משפיע על רמות הסוכר בדמה. 

 

התייבשות 

 

התייבשות עלולה לגרום לעלייה ברמות הסוכר בנפח הדם המצטמצם עקב אובדן נוזלים. חוקרים מאוניברסיטת ניו מקסיקו שבחנו את הסוגיה דיווחו בפברואר 2001 בכתב העת Metabolism כי בעוד שצום מוביל לירידה ברמות הסוכר בדם, התייבשות מובילה דווקא לעלייה בקצב ייצור הגלוקוז ולעלייה ברמות הסוכר בדם. עם זאת, במחקר נמצא כי שתי התופעות – צום והתייבשות – עלולות להוביל להיווצרות קטונים בדם בקרב אנשים עם סוכרת סוג 1.

 

גורמים לירידה ברמות הסוכר בדם

 

חוסר מזון 

 

חסרים תזונתיים, דילוג על ארוחות, מיעוט פחמימות במזון, צום וכן התפתחות תת תזונה – כל אלה הם מצבים תזונתיים שעשויים להביא לירידה ברמות הסוכר בדם.

 

חוקרים ישראלים מהמרכז הרפואי וולפסון ומהאוניברסיטה העברית דיווחו במאי 2015 בכתב העת Diabetologia כי ארוחת בוקר גדולה לצד ארוחת ערב קטנה מביאות עם הזמן לירידה ברמות הסוכר בדם ומפחיתות אירועים של היפרגליקמיה (סוכר גבוה בדם) בקרב אנשים עם סוכרת סוג 2.

 

מזונות מסוימים 

 

יש מזונות שהוכחו במחקרים ככאלו הגורמים לירידה ברמות הסוכר בדם. כך, למשל, חוקרים אמריקאים מצאו בפברואר 2013 כי קינמון מפחית את רמות הסוכר בדם, בהמשך למחקר בריטי מיולי 2010 שמצא כי צריכה יומית של שני גרם קינמון משפרת את איזון הסוכרת, ומפחיתה לחץ דם בקרב סוכרתיים.

 

כמו כן, בעבודות רבות נמצא כי חילבה מפחית את רמות הסוכר והכולסטרול בדם. החילבה מכיל חומר פעיל בשם טריגונלין - התורם להפחתת סוכר בדם, וגלוקומנן - סיב מסיס היוצר ג'ל במעי ומקטין את ספיגת הסוכר מהמעי לדם.

 

חליטת עצי זית מפחיתה אף היא את הסוכר בדם. החומרים הפעילים העיקריים בעלי זית האחראים לכך הם אולאורופאין וחומצה אלנואית.

 

מזונות נוספים עם אינדקס גליקמי נמוך בערכים של 55 יחידות ומטה המומלצים לסוכרתיים, שאינם מובילים לעלייה ברמות הסוכר בדם, כוללים פסטה מחיטה מלאה, לחם מלא/שיפון, דייסת שיבולת שועל (קוואקר), אפונה, בטטה, עדשים, תפוחי עץ, שזיפים וסויה.

 

קפה ואלכוהול, בעיקר על בטן ריקה, נקשרו לירידה ברמות הסוכר בדם, ואנשים השותים הרבה אלכוהול נמצאים בסיכון לפתח נפילות סוכר.

 

מחקר ישראלי שנערך באוניברסיטת בן גוריון ופורסם באוקטובר 2015 בכתב העת Annals of Internal Medicine, מצא כי שתיית יין אדום במידה מתונה ובקביעות מיטיבה עם הסוכרת ומובילה לירידה ברמות הסוכר בדם. שתיית כוס יין ליום במשך שלושה חודשים ברציפות הובילה במחקר לירידה של 15% בערכי הסוכר בדם.

 

באשר לשתיית קפה, מחקר מהולנד שהופיע בדצמבר 2004 בכתב העת Diabetes Care, העלה כי שתייה קבועה של קפה מפחיתה את רמות הסוכר בדם ועשויה למנוע סוכרת. מספר מחקרים גם קשרו צריכת קפה לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת. 

 

מינונים גבוהים של אינסולין או תרופות לסוכרת 

 

הזרקת כמות גדולה מדי של אינסולין או שימוש בתרופות לסוכרת במינונים גבוהים מדי עשויים להוביל לירידה ברמות הסוכר בדם.

 

תרופות 

 

ישנן תרופות נוספות, פרט לתרופות לסוכרת, שעשויות להוביל כתופעת לוואי לירידה ברמות הסוכר בדם, ובהן תרופות ממשפחת חוסמי בטא כגון ביסופרולול, תרופות ממשפחת חוסמי תעלות הסידן ובכללן דילטיאזם, תרופות אנטיביוטיות כמו Dalbavancin, נוגדי דיכאון מסוימים – ובהם פלואוקסטין (פרוזק, פריזמה, פלוטין), משככי כאבים מסוימים מקבוצת האופיאטים, כמו תרמדול, תרופות מסוימות לסרטן שפועלות במנגנון של אימונותרפיה, וכן תרופות אנטי פסיכוטיות מסוימות כגון פלופרידון, תרופות מסוימות לכאב ובהן פרגבלין, תוסף תזונה מסוג כרום, וצמח מרפא מסוג ג'ינסנג אסייתי.

 

סיום או הפסקה בנטילת תרופות מסוימות שמפחיתות את רמות הסוכר בדם צריכים להיעשות בהדרגה – תוך הפחתה מדורגת במינון ולא בפתאומיות, כדי שלא לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם.

 

פעילות גופנית מאומצת 

 

פעילות גופנית מאומצת עשויה להוביל לירידה ברמות הסוכר בדם, מאחר והגוף הופך בעת פעילות גופנית רגיש יותר לאינסולין, באופן שעשוי להוריד את הסוכר בדם.

 

 

* סייע בהכנת הכתבה: פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון וחבר המועצה הלאומית לסוכרת

 

 

עדכון אחרון: דצמבר 2016

 

לוחם
10/08/20 19:54

האם חולשה כללית ולחצי דם נמוכים שנמדדו לאחר פעילות גופנית בבוקר, ולאחריה ארוחת בוקר מלאה. האם זה כתוצאה מנפילת סוכר בדם ?

מינרבה1
10/12/16 10:59

מספר דברים לא כ"כ נראים לי
למשל יין וקינמון

עלי משפיעים לרעה.

נראה שיש מי שזה עוזר לו.
 

מיכאל128
01/11/20 1:32

בדקת את ההשפעה של קינמון.ויין על ערכי הסוכר שלך וזה מעלה לך את הערכים?