השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הבישול איפשר את קידום החשיבה
הבישול קפיצת דרך באבולוציה של האדם
הפרופ' לאנתרופולוגיה מהרוורד, ריצ'רד וורנגהם (Wrangham) מביא דעה מעניינת בספרו החדש "לתפוס אש". לדעתו הבישול, יותר מהחקלאות, מאכילת הבשר או מהמצאת הכלים הוא שהוביל את התפתחות האדם.
הרעיון בא מההנחה שתמיד הייתה לצידנו אש ושהאדם המפותח לא יכול היה להתקיים בלעדיה, הבישול הוא שאיפשר עם ההתפתחות לוותר על חלק מהמעי ובמקומו לפתח את המח.
אם נתבונן בדיאטת השימפנזה (הדומה לאבות אבותינו) זה כמו לאכול תפוחי עץ ועשבי בר, רק ללכת ליער ולמצוא פירות ולאכול מהם מספיק.
הבעיה שהמזון החופשי די לא שכיח וניצול פירות דורש הרבה יותר זמן בעיכול ולכן המטלה לא פשוטה.
כאן נכנס הבישול כאמצעי עזר באבולוציה ובעלייה באנרגיה הדרושה.
נראה שהבישול התפתח כבר לפני כ- 2 מיליון שנה והוא שאיפשר את המעבר הקדום בין דמוי הקוף שעמד על 2 רגליים לאדם הקדום.
עם יותר אנרגיה זמינה בעקבות בישול המזון יכולנו עם האבולוציה, לוותר על כשליש מאורך המעי של הקוף הקדום ועל חשבון זה להגדיל את נפח המח. החברתיות של האדם היא כפי הנראה זאת שדרבנה את שיפור החשיבה ככלי להתקדמות בחברה.
הבישול הישהה את הזמן בין איסוף המזון ובין אכילתו, מה שאיפשר גם למי שלא אסף אותו להשתתף באכילת המזון. זה חייב בניית מערך של המבשל והשומר על המזון ואיפשר את חלוקת המטלות בין הזכרים והנקבות.
ואכן, בהרבה חברות פריטיביות רואים שהנשים מבשלות לגברים. הכללים הפשוטים הם שהאשה מבשלת לבעלה כל ערב ושהיא אינה יכולה להאכיל גברים זרים אחרים כשבעלה אינו נמצא.
נראה שהיום בחברה המערבית, החוקים קצת משתנים.
מעניין איך זה שייך להשמנה שלפחות בחברות של פעם ביטאה עושר?
ועוד, מעניין מה הקשר ל"למח השני" במעיים שלנו.
Catching Fire - How Cooking Made Us Human
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט