השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
הבדיקות שכדאי שתעבור אם אתה בעל משקל עודף
לאתר מחלות וסיבוכים בשלב בו עוד אפשר לעשות משהו כדי למנוע נזקים ולזהות גורמים אפשריים להשמנה: 8 בדיקות רפואיות שלאנשים שמנים מומלץ לעשות
השמנה אינה מילה נרדפת לבעיות בריאות. למעשה, ייתכנו שני מטופלים בעלי משקל וגובה זהים, האחד יסבול מיתר לחץ דם ועודף שומנים בדם ויזדקק לתרופות ואילו השני יהיה בריא. אם אתה נושא על עצמך משקל עודף, כדאי שתדע מהו מצבך הבריאותי, כדאי לבחון את הסיכונים שלך, לאתר מחלות נלוות בטרם יחמירו ולהתאים טיפול במקרה הצורך. אלו הבדיקות שכדאי שתבצע:
1. משק הסוכר
השמנה מעלה סיכון לסוכרת סוג 2 כמעט פי 7 בנשים ופי 12 בגברים, בהשוואה לסיכון של אנשים במשקל תקין. ההסברים הביולוגיים לקשר שבין סוכרת להשמנה הם שקיעת שומן בלבלב הפוגעת בייצור האינסולין, ושקיעת שומן באיברים המעלה את התנגודת לאינסולין ומשאירה את הסוכר בדם.
הבדיקה האבחונית הפשוטה והמקובלת ביותר לסוכרת היא בדיקת דם בצום של לפחות 8 שעות. ערכי הגלוקוז יגלו אם אתה סובל מסוכרת (שווה או מעל 126 מ"ג/ד"ל) או נמצא בסיכון לסוכרת "קדם סוכרת" (100-126 מ"ג/ד"ל).
קיימות גם בדיקות נוספות לאבחון בסיסי, כגון בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1C) המגלה את רמת הסוכר הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים או בדיקת העמסת סוכר.
2. רמות שומנים בדם (טריגליצרידים) וכולסטרול
בין הגורמים המרכיבים את משק השומנים בגופנו נמצאים הטריגליצרידים והכולסטרול. השמנה מעלה בדרך כלל את רמות השומנים בדם - לעיתים לרמות חולניות. תזונה עתירת קלוריות, פחמימות ושומנים מעלה את רמות הכולסטרול המצטבר בדפנות כלי הדם, מצרה אותם, ומהווה סיכון למחלות לב וכלי דם, כמו התקף לב ושבץ מוחי.
בדיקת דם פשוטה בצום תגלה את רמות הטריגליצרידים ורמות הכולסטרול - הרע (LDL) והטוב (HDL) - ותאפשר לקבל החלטה טיפולית ותרופתית במקרה הצורך – לרבות שינויים תזונתיים, פעילות גופנית וסטטינים.
3. לחץ דם
לסובלים מהשמנה כדאי להיות עם האצבע על הדופק (תרתי משמע) ולמדוד ערכי לחץ דם. מדדי לחץ דם מהווים עדות לתפקוד לבבי, לסיכון למחלות לב, מוח וכלי דם ומהווים אחד מהקריטריונים לתסמונת המטאבולית (יחד עם רמות סוכר גבוהות מהנורמה, פרופיל שומנים בעייתי והשמנה ביטנית).
מדידה אצל הרופא עלולה לעתים לצאת גבוהה במיוחד ("תסמונת החלוק הלבן") לכן מומלץ שלא לסמוך על מדידה חד פעמית.
4. חסרים תזונתיים
רבים מופתעים מהעובדה שדווקא באנשים הסובלים מהשמנה מוצאים פעמים רבות חסרים תזונתיים. חסרים אלו נובעים מצריכת מזונות בעלי ערכים תזונתיים נמוכים, עתירי שומן ומזיקים.
בדיקת דם לברזל, פריטין (Ferritin) וטרנספרין, תיתן תמונת מצב על משק הברזל ובנוסף יש לעקוב אחר רמות B12 וחומצה פולית בגוף. מומלץ גם לבצע בדיקה לרמות ויטמין D העלול 'להבלע' בתוך מולקולות השומן – מה שעשוי לפגוע בתהליכי בניית העצם בגוף.
5. תפקודי כבד
כבד שומני היא מחלה שקטה שאינה מורגשת ואינה כואבת, אך עלולה להיות מסוכנת. היא פוגעת בכמחצית מבני 45 ומעלה בעולם המערבי. השומן העודף בגוף, בעיקר שומן ביטני, עלול לחדור לריקמה שבין תאי הכבד. בהמשך עלול המצב להתדרדר לשחמת הכבד ולבסוף להרס הכבד. הסיבה המובילה להשתלות כבד היא כבד שומני.
בדיקת דם מאפשרת לבדוק את רמות שני אנזימי כבד (Alt ו-Ast) המהווים סמנים לכבד שומני. ישנן גם בדיקות הדמיה לאבחון אך הן ניתנות כיום בדרך כלל כבדיקות המשך, באופן פרטי או במסגרת מחקרים קליניים.
6. תפקודי כליה
השמנה נמצאה קשורה לפגיעה בתפקודי הכליה, גם בהעדר גורמי סיכון נוספים כגון סוכרת או יתר לחץ דם. פגיעה בפעילות הכליות משמעותה פגיעה בסינון הפסולת והעברתו לשתן.
בדיקת דם לאיתור רמות חומצה גבוהות או בדיקות לאיתור חלבון בשתן מאתרות סמנים לבעיות בתפקוד הכליה, או למצב של אבנים בכליות.
7. הפרעות בייצור הורמונים - הפרעות אנדוקריניות
בדיקות נוספות שמומלץ לעשות במקרים מסוימים, לצד הבדיקות ה"קלאסיות" לסובלים מהשמנה, הן להפרעות אנדוקריניות שמהוות גורמים שכיחים פחות להשמנה. חשד בהן מחייב בירור כדי להתאים את הטיפול הנדרש. לכן, אם מעבר להשמנה, קיימים סימנים נוספים בהם: שיעור יתר, סימנים ורודים על פני עור הבטן, יתר לחץ דם, סוכרת, אי סבילות לחום וקור, עייפות ודופק איטי – כדאי לבצע בדיקות לאיתור הפרעות הורמונליות.
תפקודי בלוטת המגן (תירואיד) – 6-8% מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנה, תסבול גם מתפקוד ירוד של בלוטת המגן. מצב זה עלול להביל לאגירת נוזלים, ירידה בחילוף החומרים (מטבוליזם) ולהשמנה. TSH הוא הסמן בדם לתפקוד של הבלוטה, וקיימות גם בדיקות דם מעמיקות יותר. אבחון של תת פעילות כזו יכול להסביר את ההשמנה ובמקרה כזה נטילת תחליפי ההורמון תסייע גם בהורדה במשקל.
עודף בייצור קורטיזול – עודף בייצור קורטיזול ניתן לבדוק באמצעות תבחין דקסאמתאזון 1 מ"ג. נוטלים גלולה בלילה ובבוקר מבצעים בדיקת קורטיזול (או איסוף שתן לקורטיזול 24 שעות). בדיקה זו תוכל להסביר השמנה כתוצאה מהפרשה עודפת של סטרואידים המתרחשת בתסמונת על שם קושינג.
8. הפרעות נשימה בשינה
מומלץ שאדם הסובל מהשמנה ונוחר בזמן שינה, ייבדק לאבחון הפרעות נשימה בשינה. מעבר לאיכות החיים שנפגעת כתוצאה משינה לא איכותית ומהעייפות הרבה (שעלולה לגרום לתאונות), נפגעת גם הבריאות. מאוד שכיח שההפרעות מלוות בדום נשימה בשינה, שבמקרים נדירים ביותר עלול להסתיים במוות. כוחו של אבחון נכון וטיפול באמצעים שונים (כגון מסיכה בלילה או סד דנטלי), יפחיתו משמעותית את הסיכונים.
סייעו בהכנת הכתבה:
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בבית החולים "וולפסון" וסגן יו"ר המועצה הישראלית לסוכרת
ד"ר דרור דיקר, יו"ר החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר ומנהל מחלקה פנימית ד' בבית חולים השרון שבמרכז הרפואי רבין
עדכון אחרון: יוני 2018