מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן הריאות

מנהלי קהילה

פרופ' אמיר און
פרופ' אמיר און
מנהל מכון הריאות, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר.
ד
ד"ר מיה גוטפריד
מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.מומחית באונקולוגיה ורפואה פנימית, עוסקת שנים רבות בתחום סרטן הריאות.
כמוניסרטן הריאותחדשותהבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן הריאות יעילות לקבוצות סוציו-אקונומיות שונות

הבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן הריאות יעילות לקבוצות סוציו-אקונומיות שונות

חוקרים בריטים בחנו את יעילות הבדיקות החדשות המומלצות למעשנים כבדים לאבחון מוקדם של סרטן הריאות וזיהו את יתרונותיהן


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סרטן הריאות הוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים שנקשרים בעיקר לעישון סיגריות. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-2,700 מקרים של סרטן הריאה, לפי נתוני משרד הבריאות. למרות שיפור בשיעורי ההישרדות בקרב המאובחנים במחלה על רקע הטיפולים תרופתיים חדשים ביולוגיים ואימונותרפים ושיפור באמצעים לגילוי מוקדם של המחלה, בשנים האחרונות כ-2,000 ישראלים מתים מסרטן הריאה מדי שנה.

 

בשנים האחרונות פותחה בדיקה שהוכיחה יעילות לאבחון מוקדם של סרטן הריאה, בדומה לבדיקות הממוגרפיה המשמשות לאבחון מוקדם של סרטן השד ובדיקות דם סמוי וקולונוסקופיה המשמשות לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס. הבדיקה לסרטן הריאה היא למעשה בדיקת סי.טי של הריאות במינון קרינה נמוך אשר מומלצת אחת לשנה למבוגרים שהם מעשנים בהווה או בעבר. 

 

בישראל החל בשנת 2021 בהמלצת ועדת סל התרופות פיילוט לבחינת האפשרות ליעילותה של תוכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן הריאה – הקרוי תוכנית תיג"ר. במסגרת זו אוספות קופות החולים נתונים על מעשני סיגריות מקרב המבוטחים, ומזמנות מבוטחים רלוונטיים לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הריאה, במידה והם מעשנים בהווה או בעבר בגילי 50 עד 79, בכפוף לכמות הסיגריות היומית המוגדרת במדד הרפואי של 'שנות קופסא' – מדד שמעריך את אינטנסיביות העישון. בהתאם למאמר שפורסם על ידי כוח המשימה הלאומי בארה"ב למניעת מחלות (USPSTF) בכתב העת JAMA במארס 2021, הבדיקות מיועדות לישראלים שבעברם 20 שנות קופסא, כלומר שעישנו חבילת סיגריות ליום במשך 20 שנה, שתי חבילות ליום במשך 10 שנים, או חצי חבילה ליום במשך 40 שנה, וכן הלאה, אשר עדיין מעשנים סיגריות בהווה או שהפסיקו לעשן ב-15 השנים האחרונות.

 

עתה מדווחים חוקרים מבריטניה כי בדיקת סקר זו מועילה לזיהוי מוקדם של סרטן הריאה בקרב אנשים משכבות סוציו-אקונומיות שונות, וביכולתה לצמצם את היקף התמותה מהמחלה.

 

עליה משמעותית בהישרדות

 

החוקרים מאוניברסיטת ליברפול ומאוניברסיטת קווין מרי בלונדון הציגו את ממצאי המחקר הראשון בבריטניה המדגים את היתרונות של בדיקות סקר לסרטן ריאות בקרב מעשנים בוגרים מקבוצות סוציו-אקונומיות שונות.

 

במחקר הקרוי UKLS, בוצע מעקב בקרב 4,055 מעשנים משני אזורים בבריטניה שהוגדרו בסיכון גבוה להתפתחות סרטן הריאות, שחלקם עברו בדיקות סי.טי ריאה במינון קרינה נמוך אחת לשנה. במעקב שנמשך כשתשע שנים, נמצא כי אלו שעברו את הבדיקות לאבחון מוקדם של סאטן הריאה היו בסיכוי גבוה ב-89% להישרדות בחלוף שנות המעקב, בכל השכבות הסוציואקונומיות. עם זאת, נבדקים ממעמד סוציואקונומי נמוך היו בסיכון לתמותה ממחלות ריאה אחרות שנקשרות לעישון, בהן אמפיזמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית COPD.

 

החוקרים בעבודה הנוכחית סיכמו כי נבדקים מקבוצה סוציו-אקונומית נמוכה יותר הפיקו תועלת דומה מביצוע בדיקות סי.טי בקרינה נמוכה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה, כמו נבדקים אמידים יותר, אם כי נטו יותר להפיק תועלת גם באבחון מוקדם של מחלות ריאה אחרות שנגרמות כתוצאה מעישון.

 

החוקרים ממליצים לבחון כיצד תוכנית לאבחון מוקדם של סרטן הריאה צפויה להשפיע על התמותה ממחלות ריאה נוספות.

 

המחקר מומן על ידי המכון הלאומי הבריטי למחקר רפואי (NIHR) וקרן Castle הבריטית לסרטן הריאה, וממצאיו מדווחים בגיליון מאי 2024 של כתב העת Lancet Regional Health Euriope.

 

אבחון מוקדם מציל חיים

 

בשנים האחרונות הוחלט במספר מדינות על תוכניות לאבחון מוקדם של סרטן הריאה באמצעות בדיקת סי.טי ריאות שנתית במינון קרינה נמוך, ובין השאר בבריטניה הושקה תוכנית לאומית בשנת 2019; בארה"ב הוטמעה הבדיקה בשנים האחרונות, ומשנת 2022 היא ממומנת על ידי תוכניות הביטוח הלאומיות מדיקייר ומדיקייד למעשנים אמריקאים; וכן קיימות תוכניות בקנדה, אוסטרליה ופולין, לצד תוכניות הסברה בהולנד וטאיוואן.

 

ברקע נתונים ולפיהם סרטן הריאה הוא השני הנפוץ בעולם לאחר סרטן השד, ומהווה 11.4% מכלל מקרי הסרטן החדשים, והוא הסרטן המוביל בשיעורי התמותה, ובשנת 2020 היה אחראי על 18% מכלל מקרי המוות בעולם מסרטן, כששיעור התמותה ממנו גבוה כמעט פי 3 בהשוואה לסרטן השד.

 

עישון סיגריות וגיל מבוגר הם גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הריאה, ובארה"ב כ-80% עד 90% ממקרי התמותה מהמחלה נקשרים לעישון. לצד זאת, מי שמאובחן בסרטן הריאה בשלב מוקדם – שלב 1, מצוי בסיכוי גבוה פי 6 לשרוד את המחלה הודות לטיפולים המתקדמים למחלה לאחר חמש שנים, בהשוואה למי שאובחן בסרטן הריאה בשלב המתקדם 4.

 

Lancet Regional Health Europe, doi: 10.1016/j.lanepe.2024.100936