מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאמן בתחושת הבטן שלך... אבל רק לעיתים

האמן בתחושת הבטן שלך... אבל רק לעיתים

לשים לב שתחושות הבטן יכולות גם להטעות


צילום: אתר סטוק פוטוז
צילום: אתר סטוק פוטוז

 

כשאנו ניצבים בפני החלטות, פעמים רבות אנו מסתמכים על אינטואיציה. פועלים לפי תחושה שלא תמיד ניתן להסבירה. דבר זה משתנה בדיוק שלו: אינטואיציה יכולה להיות מורה דרך טוב אך גם יכולה להוביל לטעויות יקרות.

מחקר חדש שפורסם בעיתון מדע הפסיכולוגיה מצא כי הערך של אמון בתחושות בטן אלו מושפע ממצב הגוף שלנו.

 

פעמים רבות אנו מתארים את האינטואיציה שלנו במונחים גופניים, כמו נוהים אחר לבנו, תחושת בטן ועוד... אומר בארנבי דן Barnaby D. Dunn מדען מהמכון לחקר המוח בקמברידג' אנגליה, מכותבי המאמר. השאלה אם אנו צריכים ללכת בעקבות או לחשוד בתחושות הגופניות שלנו. ועד כמה אנו מבינים כי תחושות הבטן משפיעות על ההחלטות שלנו.

 

כדי לחקור כיצד הבדלים גופניים משפיעים על קבלת ההחלטות, דן וחבריו ביקשו מנבדקים ללמוד כיצד לנצח במשחק קלפים שלא הכירו. המשחק הזה בנוי על כך שאין אסטרטגיה ברורה ועל המשחק בו ללכת לפי ניחוש ותחושות בטן. במהלך המשחק נמדד אצל הנבדקים קצב הלב והמוליכות של העור (מדדים פיזיולוגיים של התרגשות, שעליהם בין השאר מסתמך מכשיר הפוליגרף.)

 

רוב הנבדקים גילו בהדרגה את הדרך הטובה לזכות במשחק. הם דיווחו כי הסתמכו על אינטואיציה. שינויים קלים בקצב הלב ובזיעה של הנבדקים השפיעו על מהירות למידת הדרך לנצח במשחק.


מעניין שאיכות תחושת הבטן הייתה שונה. בקרב חלק התחושה הייתה מוצלחת והם למדו מהר את האסטרטגיה לניצחון. לאחרים תחושת הבטן הובילו להחלטות לא נכונות והם למדו לאט אם בכלל את דרך הניצחון.


דן וחבריו מצאו כי הקשר שבין תחושות בטן והחלטות היה חזק יותר בקרב אלה שהיו מודעים יותר לדפיקות הלב שלהם. אולם המודעות הזו אצל חלק הובילה להחלטות נכונות ואצל אחרים להחלטות שגויות.


מה שקורה בגוף שלנו אכן משפיע על מחשבותינו, אך עלינו להיזהר מכך כי לפעמים זה נכון ולפעמים זה טעות.

 

ורק ברטה לפתע שותקת ורואה. את כל מה שיקרה ומה שכבר קרה. רואה על מי אני חושב ומה אני רוצה. תשמע אתה בחור יפה אולי תשתה עוד כוס קפה...

 

Psychol Sci. 2010, 21(12), 1835-1844
 

 

תרגום ועריכה: יעקב ברמץ