מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהאם תרופות יפחיתו סיכון שילד עם ADHD יתחיל לעשן?

האם תרופות יפחיתו סיכון שילד עם ADHD יתחיל לעשן?

ניתוח נתונים מ-14 מחקרים מצא שתרופות ממריצות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז עשויות להפחית סיכון שאדם יעשן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ידוע שבקרב אנשים עם הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD), במיוחד ילדים ובני נוער, נוטים להיות שיעורים גבוהים יותר של מעשנים. מחקרים קודמים הראו כי הסבירות שמתבגר עם ADHD יתחיל לעשן גבוהה פי שניים עד שלושה בהשוואה לחבריו שלא אובחנו עם ADHD. בקרב מבוגרים עם ADHD שיעור המעשנים עומד על כ-40% - יותר מכפול מהאוכלוסייה הכללית. לעומת זאת, הקשר שבין שימוש בתרופות ממריצות (סטימולנטים) לטיפול בהפרעות קשב וריכוז – כמו ריטלין, קונצרטה, אדרל וויואנס – לבין עישון סיגריות עדיין שנוי במחלוקת. חלק מהמחקרים אף מצאו כי השימוש בתרופות כרוך בעליה בסבירות שאדם יעשן.

 

כדי לנסות להבין טוב יותר את הקשר בין התרופות לעישון, חוקרים מאוניברסיטת Duke סקרו את הספרות המדעית בנושא וניתחו נתונים מ-14 מחקרים נבחרים שהשוו עישון בקרב נחקרים עם ADHD שקיבלו תרופות ממריצות, לעישון בנחקרים עם ADHD שלא קיבלו תרופות. המחקרים כללו יחד 2,360 נחקרים.

 

ניתוח הנתונים, שממצאיו פורסמו בכתב העת Pediatrics, חשף קשר משמעותי בין טיפול בתרופות ממריצות לבין שיעורי עישון נמוכים יותר. הקשר היה חזק במיוחד בילדים ונערים ובאלה שסבלו מהפרעה חמורה יותר. הסיכון בקרב אלה שנטלו את התרופות שלהם באופן עקבי לתקופה ממושכת יותר היה נמוך במיוחד.

 

יש לציין כי המחקר אומנם מצביע על קשר בין נטילת תרופות ממריצות בקרב הסובלים מ-ADHD להפחתת הסבירות שיעשנו סיגריות, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה – משמע שלא ניתן לדעת אם נטילת התרופות בפני עצמה גרמה לירידה בסבירות שאדם יעשן. ייתכן שקיימים הבדלים אחרים בקרב אלה שנטלו ולא נטלו תרופות לטיפול ב-ADHD הקשורים לכך שהם עישנו או לא עישנו. 

 

 

Pediatrics Published online May 12, 2014