מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהאם תיפקוד לקוי של דפנות כלי הדם מחמיר את תיפקוד הכליות בחולי יל"ד?

האם תיפקוד לקוי של דפנות כלי הדם מחמיר את תיפקוד הכליות בחולי יל"ד?

במחקר איטלקי חדש נבדקה השפעת תפקוד דפנות כלי הדם על התפקוד הכלייתי בחולים עם יתר לחץ דם.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מטרת המחקר האיטלקי היתה לבדוק את השפעת תיפקוד האנדותל (ציפוי דפנות כלי הדם) על התפקוד הכלייתי בחולי יל"ד. במחקר נכללו 500 חולי יל"ד ללא סיבוכים וללא טיפול, עם רמת קראטינין מתחת ל–1.5 מ"ג/ד"ל.

 

תיפקוד האנדותל נבדק ע"י פלתיסמוגרפיה בזמן הזלפת אצטילכולין וסודיום ניטרופרוסיד לעורק. במעקב ממוצע של 92 חודשים נמצאה ירידה ממוצעת של 1.49 בערכי ה–eGFR המשקפים את התפקוד הכלייתי, וזאת ללא הבדל מובהק בין גברים ונשים.

 

ירידה זו בתפקוד הכלייתי היתה בקורלציה מובהקת לזרימת הדם בזרוע לאחר גירוי עם אצטילכולין, לרמת הקראטינין וללחץ הדם הסיסטולי. זרימת הדם בזרוע ולחץ הדם הסיסטולי היו קשורים לשינוי ברמת ה – eGFR גם לאחר רגרסיה רבת-משתנים.

 

בממוצע, שינוי של 0.37 מ"ל/דקה ב – eGFR היה קשור בשינוי של 100% בזרימת הדם בזרוע ו – 0.1 מ"ל/דקה היה קשור בשינוי של 10 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי כלומר – הרחבת העורקים ע"י אצטילכולין ולחץ הדם הסיסטולי היו קשורים בירידה ב – eGFR לאחר תיקנון לגורמי סיכון קרדיו-וסקולריים אחרים וטיפול ביל"ד.

Perticone F, Maio R, Perticone M, et al. Endothelial dysfunction and subsequent decline in glomerular filtration rate in hypertensive patients. Circulation. 2010;122:379-84.
 


ירידה בתיפקוד הכלייתי קשורה בעלייה בתחלואה ובתמותה הקרדיו-וסקולרית. כידוע, גורמי הסיכון לירידה בתיפקוד הכלייתי הם יל"ד, סוכרת, הפרעות בשומני הדם והשמנה.

 

לשכבת האנדותל המצפה את דפנות כלי הדם, יש תפקיד הגנתי כנגד הטרשת, בין השאר ע"י דיכוי ההידבקות של הכדוריות הלבנות, עיכוב הנדידה והשיגשוג של תאי השריר החלק בכלי הדם והיצמדות הטסיות.

 

ליקוי בתיפקוד האנדותל מאבד את יכולתו להגנת המערכת הווסקולרית מפני טרשת וקרישת הדם. במחקר הנוכחי נמצא שליקוי בתיפקוד האנדותל מחמיר את ההידרדרות בתיפקוד הכלייתי בחולי יל"ד. השאלה היא האם טיפול לשיפור בתיפקוד האנדותל ע"י חוסמי המערכת רנין-אנגיוטנסין יאט את ההידרדרות בתיפקוד הכלייתי?

 

מה שלא נבדק במחקר הזה היא השאלה האם את עיכוב הדירדור בתיפקוד הכלייתי ניתן למנוע לא רק באיזון נמרץ של לחץ הדם, אלא גם ע"י התערבויות אחרות שמשפרות את תיפקוד האנדותל כמו שינויים באורחות החיים, טיפול בדיסליפידמיה והפסקת עישון.
 

מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד

http://www.ish.org.il/aug2010.asp