מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותהאם תזונה משפיעה על הסיכון ל-COPD?

האם תזונה משפיעה על הסיכון ל-COPD?

מחקר מצא כי תזונה בריאה מפחיתה בשליש את הסיכון למחלת ריאות חסימתית כרונית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ידוע מעבר לכל ספק כי הגורם מספר 1 למחלת הריאות COPD הוא עישון. אך האם גם לתזונה עשויה להיות השפעה על הסיכון למחלה? מחקר חדש מצא כי תזונה בריאה - עשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, שומנים רב בלתי-רווים ואגוזים ודלה בבשר אדום ומעובד, דגנים מזוקקים ומשקאות ממותקים - עשויה להפחית את הסיכון ל-COPD באופן משמעותי.

 

COPD היא מחלת ריאות חסימתית כרונית - מחלה מתקדמת המתאפיינת בהגבלה כרונית בזרימת האוויר בעץ הסמפונות. הגורם להגבלה הכרונית בזרימת האוויר הוא תגובה דלקתית של הסמפונות הנובעת מפגיעת חלקיקים מזיקים או גזים שונים, מרביתם מגיעים מעשן הסיגריות. זו הסיבה שבגללה COPD נחשבת למחלתם של המעשנים, ואכן כ-80 אחוז מקרב החולים במחלה הינם מעשנים בעבר או בהווה.

 

במחקר החדש חוקרים צרפתים ואמריקאים ביקשו להעריך את הסיכון להתפתחות של COPD ביחס לתזונה. המחקר התבסס על מידע של למעלה מ-73,000 נשים אמריקאיות, אחיות במקצוען, שהיו במעקב מאמצע שנות ה-80 ועד שנת 2000, ועל יותר מ-47,000 גברים אמריקאים ממקצועות הבריאות שהיו במעקב בין השנים 1986 ל-1998. במהלך תקופת המעקב הנבדקים השיבו על שאלונים מפורטים כל שנתיים. בתום התקופה 723 מהנשים ו-167 מהגברים אובחנו עם COPD.

 

התזונה נמדדה לפי אינדקס התזונה הבריאה המכונה AHEI-2010, המודד את איכות התזונה בהתבסס על הידע המדעי הקיים היום. הניקוד של אינדקס AHEI-2010 מבוסס על 11 רכיבים, כאשר ציון גבוה משקף צריכה גבוהה יותר של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, שומנים רב בלתי-רווים וחומצות שומן מסוג אומגה 3, צריכה מתונה של אלכוהול וצריכה נמוכה של בשר אדום ומעובד, דגנים מזוקקים ומשקאות ממותקים.

 

בניתוח הנתונים החוקרים לקחו בחשבון משתנים אחרים שביכולתם להשפיע על הסיכון שאדם יפתח COPD בהם גיל, פעילות גופנית, מוצא, השמנה, סך הקלוריות הנצרכות ביום וכמובן - ועישון. הם מצאו שבקרב אנשים שהתזונה שלהם הייתה הבריאה ביותר (חמישון עליון) היה סיכון נמוך ב-33% לפתח COPD בהשוואה לאנשים שהתזונה שלהם הייתה הכי פחות בריאה (חמישון תחתון). הסיכון המופחת בקרב אלה שהקפידו על תזונה בריאה נצפה גם באנשים שאינם מעשנים, גם במעשנים וגם במעשנים לשעבר.

 

החוקרים שפרסמו את מחקרם בכתב העת BMJ, מסכמים כי למרות שהמאמצים למנוע COPD צריכים להמשיך להתמקד בגמילה מעישון, ממצאיהם תומכים בחשיבות של התזונה למניעת המחלה.

 

המחקר אומנם הצביע על קשר בין התזונה לבין הסיכון להתפתחות COPD, אך מחקר מסוג זה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה, ואין להסיק ממנו שאדם מעשן לא יחלה ב-COPD אם יאכל בריא. עם זאת, זהו לא המחקר הראשון שקשר בין תזונה לבריאות הריאות.

 

מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת European Respiratory Journal מצא כי אנשים שהתזונה שלהם כללה יותר פירות וירקות טריים, דגים שמנים ודגנים מלאים היו בעלי תפקודי ריאות טובים הרבה יותר מאשר אלה שהתזונה שלהם כללה הרבה שומן, סוכר ומזונות מעובדים.

 

 

BMJ Published 03 February 2015