אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
האם תוסף סידן מסכן את הלב?
מחקר: תוספי סידן מעלים מעט את הסיכון להתקפי לב ושבץ בקרב נשים בגיל המעבר
נשים בגיל המעבר שנוטלות תוספי סידן על מנת לשמור על עצמות בריאות עלולות להיות בסיכון מוגבר מעט להתקפי לב ושבץ. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי British Medical Journal. המחקר החדש מתווסף לעדויות קודמות לפיהן תוספי סידן מעלים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, בעיקר התקפי לב, בקרב נשים מבוגרות.
לעיתים קרובות נשים לאחר מנופאוזה נוטלות תוספי סידן על מנת לשמור על בריאות עצמותיהן. חוקרים מאוניברסיטת אוקלנד בניו-זילנד, בחנו מחדש נתונים שנאספו במסגרת מחקר המכונה The Woman’s Health Initiative שעקב במשך שבע שנים אחר 36,000 נשים. ניתוח נתונים קודם של המחקר מצא כי לא קיימת השפעה על הסיכון ללב וכלי הדם עם נטילת תוסף סידן משולב עם ויטמין D. אבל, חלק גדול מהמשתפות במחקר נטלו תוספי סידן וויטמין D עוד לפני תחילת המחקר, מה שלדעת החוקרים הניו-זילנדים שיבש את התוצאות.
בניתוח הנתונים הנוכחי החוקרים הסתמכו על נתוניהן של כ- 16,700 נשים שלא נטלו תוספים לפני תחילת המחקר, על מנת להעריך באופן מדויק יותר את ההשפעות של תוספי הסידן.
החוקרים מצאו כי הנשים שנטלו תוספים שהכילו סידן בשילוב ויטמין D היו בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם- בעיקר התקפי לב. בנשים שלא נטלו תוספים לפני המחקר, הסיכון המוגבר למחלות הלב וכלי הדם השונות עם נטילת תוסף סידן משולב עם ויטמין D נע בין 16% (סיכון מוגבר לשבץ) ל- 22% (סיכון מוגבר להתקף לב).
לעומת זאת, החוקרים מצאו שבקרב נשים שנטלו את התוסף המשולב עוד לפני תחילת המחקר, והמשיכו בנטילתו – הסיכון ללב וכלי הדם לא עלה. החוקרים גם לא מצאו קשר בין המינון של התוספים לסיכון ללב וכלי הדם.
רמות גבוהות של סידן בדם קשורות להתקשות העורקים. בעקבות התוצאות, החוקרים חושדים כי השינויים התלולים ברמת הסידן בדם לאחר נטילת התוספים גורמים להשפעות השליליות של התוסף על כלי הדם והלב וכי ההשפעות השליליות אינן קשורות לסך הכמות של הסידן שנצרך.
החוקרים ציינו כי על-פי נתוניהם, טיפול ב- 1,000 איש בתוסף המשולב במשך חמש שנים יביא לשישה התקפי לב או שבץ נוספים, אבל ימנע רק שלושה שברים.
על מנת לחזק את העדויות שלהם, החוקרים הראו סיכון מוגבר דומה להתקף לב ושבץ באמצעות ניתוח תוצאות של 13 מחקרים קודמים שכללו יחד 29,000 איש שנטלו תוסף סידן- בין אם היה משולב עם ויטמין D ובין אם לא.
מומחים אחרים מציינים כי התוצאות לא מראות שתוסף סידן גורם להתקפי לב ושבץ, אלא עלול להעלות מעט את הסיכון. לדבריהם, גם זה לא הוכח באופן חד משמעי כי למחקר מגבלות רבות. המומחים מבהירים כי יש צורך לבצע מחקרים נוספים על מנת לקבוע אם אכן קיים סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם עם נטילת תוספי סידן והאם הסיכון המוגבר גובר על היתרונות הכרוכים בשימוש בתוספים כמו מניעת אוסטיאופורוזיס. כיום, למרות המחקר החדש, עדיין אין מספיק עדויות לכך שקיים קשר בין תוספי הסידן לסיכון ללב וכלי הדם, ולכן מטופלים שנרשמו להם תוספים לא צריכים להפסיק ליטול אותם.
בשנה שעברה פורסמה באותו כתב העת סקירה של 11 מחקרים, שמצאה כי תוספי סידן מגבירים את הסיכון להתקף לב ב- 30%. מכיוון שמחקרים קודמים הראו שתזונה עשירה בסידן לא מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם וחלקם אף הראו ירידה בסיכון עם צריכה גבוהה של סידן שמקורו במזון, החוקרים הסיקו כי הסידן עצמו הוא לא הבעיה, אלא הדרך בה תוספי הסידן מעלים את רמות הסידן בדם- היא שככל הנראה משפיעה לרעה על מערכת הלב וכלי הדם. החוקרים שיערו שבניגוד לסידן ממזון שנספג באיטיות, תוסף הסידן מעלה במהירות רבה את רמת הסידן בדם, מה שעלול לגרום לנזק לכלי הדם כמו זה שעושים שומנים.
(BMJ 2011; 342:d2040 doi: 10.1136/bmj.d2040 (Published 19 April 2011
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה