כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם שום מגן מפני דלקת פרקים?
מחקר: תזונה עשירה בשום, בצל וכרישה יכולה להפחית את הסיכון לדלקת פרקים ניוונית
חוקרים מאוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון בחנו קשר אפשרי בין תזונה ומחלת המפרקים הכואבת. הם מצאו כי בקרב נשים שאכלו ירקות רבים ממשפחת האליום (שום, בצל, שאלוט ודומיהם) היו רמות נמוכות יותר של דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס) במפרק הירך.
תוצאות המחקר שפורסמו ב- BMC Musculoskeletal Disorders journal מראות כי לתרכובות שום פוטנציאל רב בפיתוח טיפולים חדשים למחלה.
דלקת פרקים ניוונית היא הסוג הנפוץ ביותר של דלקת פרקים והיא שכיחה יותר בקרב נשים. המחלה גורמת לכאב ונכות ומשפיעה בעיקר על המפרקים נושאי המשקל באגן הירכיים, בברכיים ובעמוד השדרה. כיום, אין טיפול אפקטיבי למצב מלבד משככי כאב ולבסוף- החלפת מפרקים.
כבר ידוע כי קיים קשר בין משקל גוף לדלקת פרקים ניוונית. במחקר הנוכחי החוקרים ביקשו לבדוק האם וכיצד התזונה יכולה להשפיע על התפתחות ומניעת המחלה.
המחקר נערך על יותר מ-1,000 נשים תאומות בריאות, מרביתן לא סבלו מתסמינים של דלקת פרקים. החוקרים העריכו את דפוסי התזונה המדויקים שלהן וניתחו את הנתונים יחד עם צילומי רנטגן, שהראו את מידת דלקת הפרקים הניוונית המוקדמת בירכיים, בברכיים ובעמוד השדרה שלהן.
לאחר שהחוקרים נטרלו השפעתם של משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, כמו מידת ההשמנה של הנשים, הממצאים הראו כי בקרב נשים שאכלו תזונה בריאה, שכללה צריכה גבוהה של פירות וירקות, במיוחד ירקות ממשפחת האליום כמו שום, נמצאו פחות עדויות לשלבים התחלתיים של דלקת פרקים במפרק הירך.
כדי לבחון לעומק את ההשפעה המגנה הפוטנציאלית של ירקות ממשפחת האליום החוקרים בדקו את המרכיבים הנמצאים בשום. הם מצאו שמרכיב הקרוי דיאליל דיסולפיד הגביל את כמות האנזימים המזיקים לסחוס כשהוחדר לרקמת סחוס אנושי במעבדה.
החוקרים מסבירים כי טרם ידוע אם אכילת שום תוביל לרמות גבוהות של הדיאליל דיסולפיד בפרקים. אבל, הממצאים אולי יוכלו להוביל לפיתוח טיפולים עתידיים לדלקת פרקים ניוונים ואמצעים למניעתה. הם מוסיפים כי אם התוצאות יאוששו במחקרים נוספים, זה יסלול את הדרך להתערבות תזונתית ואולי תוספי תזונה לאנשים הסובלים מדלקת פרקים.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה