דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
האם רגש יכול להיות מדבק? ומה הסכנה בכך?
חוקרים מקנדה מצאו כי מבוגרים שנוטים לשקף רגשות של אחרים יפתחו יותר סימנים של חרדה ודיכאון
"שיקוף התנהגותי" או "רגשות מדבקים" הם מונחים מקצועיים מעולם בריאות הנפש המתייחסים לתופעה המתרחשת בעת אינטראקציה בין אנשים, כאשר אחד מהם משתף על קושי בחייו, והאחר מזדהה עימו ובעקבות זאת מרגיש מצוקה בעצמו.
התהליך מתרחש בעיקר אצל אנשים הרגישים להדבקה רגשית (Emotional Contagion) – תגובה אדפטיבית המתרחשת באופן לא מודע באמצעות חיקוי של הבעות פנים, מחוות ותנוחות שונות. אנשים אלה עשויים לחוש לחץ כשהם צופים באיש כועס בטלוויזיה, לפרוץ בבכי כשהם צופים באדם בוכה ולחילופין גם לחוש מעודדים כשהם נחשפים לאדם המשרה מצב רוח טוב.
מחקר חדש מקנדה ניסה להתחקות אחר התופעה ולפתח כלים למדידתה. המחקר זיהה כי הנטייה 'להידבק ברגשות' עשויה להפוך לחרב פיפיות, ומועצמת במיוחד בקרב מבוגרים שמתמודדים עם מצוקה נפשית.
קשת של רגשות
החוקרים מאוניברסיטת מונטריאול אספו נתונים על 170 מבוגרים בגיל 55 ומעלה המתגוררים במחוז קוויבק בקנדה בבתי אבות או שמשתמשים בשירותים של ארגונים קהילתיים, והתמודדו עם מצוקה כלשהי. הנתונים נאספו כחלק ממחקר גדול שבחן שיטות להתמודדות עם לחצים באוכלוסייה המבוגרת (O’Stress Study). הנתונים נאספו בשנים 2019-2018, כאשר רוב הנבדקים (85%) היו נשים, והרוב התגוררו לבדם. קרוב למחצית מהנבדקים (45%) התמודדו עם חרדות, וכחמישית עם פרופיל נפשי שמתאפיין בדיכאון המשולב עם חרדה.
הערכת הנטייה להידבקות ברגשות בוצעה במחקר באמצעות שאלונים להערכת קשת רחבה של רגשות, לרבות שמחה, אהבה, כעס ופחד.
נמצא כי מבוגרים שהיו בעלי נטייה גבוהה להידבק ברגשות של אנשים אחרים ששהו בקרבתם היה סיכוי גבוה פי 8.5 עד 10 לסבול מתסמינים של חרדה או דיכאון, ביחס למבוגרים שלא היו רגישים להדבקה מרגשות הסובבים אותם. הממצאים היו עצמאיים מגורמים נוספים שעשויים להשפיע על הנטייה לדיכאון וחרדה, לרבות התמיכה החברתית ודפוסי התמודדות עצמית.
עוד נמצא כי סיפוק מרשת תומכת חברתית, כפי שדווח בשאלונים, היווה גורם מגן מפני תסמינים של דיכאון וחרדה, וכצפוי – גם מבוגרים שסיגלו בחייהם שיטות לתמיכה נפשית עצמית היו חסינים יותר מפני סממני חרדה ודיכאון.
המחקר נתמך על ידי קרן Groupe Maurice, וממצאיו מדווחים בגיליון אוקטובר 2024 של כתב העת PLOS Mental Health.
תגובה אדפטיבית
הידבקות חברתית היא כלי חיוני באינטראקציות בין אנשים ומהווה בסיס לתחושות אמפתיה כלפי אחרים. "כאשר לאדם יש נטייה 'להידבק ברגשות', הוא יהיה רגיש במיוחד לתחושותיהם של אחרים", הסביר פרופ' פייריך פלוסקוולק (Plusquellec) ראש צוות החוקרים בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים. "זו תגובה אדפטיבית שמתרחשת באופן לא מודע באמצעות חיקוי של הבעות פנים, מחוות ותנוחות, מה שמוביל להתכנסות הרגשות".
לאור הממצאים, החוקרים קוראים להשקיע מאמצים בפיתוח כלים ותוכניות טיפול שיוכלו לזהות אנשים הרגישים ל'הידבקות ברגשות' ולסייע להם לפתח חוסן נפשי שיקל עליהם בחיים וימנע התפתחות דיכאון וחרדה.
הידבקות ברגשות מהווה בשנים האחרונות מוקד למחקרים בתחום בריאות הנפש. בין השאר נחקרת התופעה כפי שהיא משתקפת ברשתות חברתיות כמו פייסבוק. מספר מחקרים מהעולם מדגימים את השפעות ההידבקות ברגשות גם על התפתחות פוסט טראומה, וזאת על ידי חשיפה לאירועים טראומטיים דרך שיחות עם קרובים ואף צפייה במדיה. בדצמבר 2021 דיווחו חוקרים ישראלים בכתב העת Brain Sciences על הידבקות רגשית כאחד המנגנונים בהתפתחות מצבים פסיכיאטריים ובהם פוסט טראומה, דיכאון מז'ורי, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) ופסיכוזה.