לחץ דם
מנהלי קהילה
האם קקאו מוריד לחץ דם?
האם קקאו יכול להוריד את לחץ הדם?
מטרת המטה-אנליזה של 10 מחקרים אקראיים ומבוקרים היתה לבדוק את השפעת מוצרי קקאו עשירים בפלאבאנול (flavanol) על הורדת לחץ הדם.
במחקרים נכללו 297 אנשים שהיו עם לחץ דם תקין או שסבלו מטרום-יל"ד או יל"ד בדרגה 1. משך הטיפול נע בין 2 עד 18 שבועות. הירידה הממוצעת בלחץ הדם ע"י הטיפול הפעיל היתה -4.5 ממ"כ בלחץ דם הסיסטולי ו - -2.5 ממ"כ בלחץ הדם הדיאסטולי – שניהם מובהקים.
Desch S, Schmidt J, Kobler D, et al. Effect of cocoa products on blood pressure: Systematic review and meta-analysis. Am J Hypertens. 2009 Nov 12. [Epub ahead of print].
יל"ד נדיר ביותר בקרב אינדיאנים משבט קונה שחיים באיים לאורך חופי פנמה. חלק גדול מצריכת המזון שלהם מכיל קקאו עשיר בפלבנול והועלתה ההשערה שצריכה זאת מונעת התפתחות יל"ד. יתרה מכך, אינדיאנים אלו שעוברים לגור בערים סובלים מיל"ד כמו כל האוכלוסייה.
המנגנון של השפעת הקקאו על הורדת לחץ הדם אינו ברור. אחד ההסברים קשור בזמינות ביולוגית מוגברת ואזודילטוריות של NO שנגרם כנראה ע"י הגברת פעילות NO סינטזה. יתכן גם שפלאבאנול גורם לעיכוב פעילות האנזים המהפך.
הממצא במטה-אנליזה זאת שמבוססת על מחקרים יחסית גדולים מראה הטרוגניות סטטיסטית משמעותית לאורך המחקרים ומעלה את השאלה מהו המינון המתאים ומהם תופעות הלוואי שתופענה לאורך הזמן.
צריכה מוגברת של מוצרי קקאו שמכילים שומן וסוכר בתוספת לטעם המר של קקאו "נקי" יכולים לגרום להפרעות המטבוליות הידועות. רק במחקר אחד נבדקה השפעה זאת ונמצאה ירידה מובהקת בלחץ הדם ללא השפעה מטבולית שלילית או עלייה במשקל בהשוואה לשוקולד לבן (Taubert D, et al. JAMA 2007;298:49).
נוסף לכך, בכל המחקרים נבדקו אנשים ללא יל"ד או בדרגה נמוכה של יל"ד ולכן קשה להוציא מסקנות לגבי חולי יל"ד מטופלים או אלו עם גורמי סיכון רבים או אלו עם פגיעה באברי מטרה. יש לכן לחכות למחקר עם משתתפים רבים וארוך-טווח על מנת לקבוע השפעת צריכת קקאו על נקודות הקצה הקליניות.
נלקח מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם