מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם סתימות אמלגם עלולות להיות מסוכנות? תלוי למי

האם סתימות אמלגם עלולות להיות מסוכנות? תלוי למי

הנחיות חדשות: ה-FDA מזהיר כי חומר נפוץ המשמש לסתימת חורים בשיניים עלול לגרום לבעיות בריאות במטופלים מסוימים. למי מומלץ להימנע מסתימות אמלגם? ולמה לא מומלץ להחליף סתימות קיימות?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עד לפני מספר שנים החומר הנפוץ בשימוש לסתימות בשיניים היה אמלגם, שאנו מכירים כ"סתימות כסף". האמלגם הוא תערובת של מתכות: כסף, בדיל, נחושת וכספית – הידועה כחומר רעיל.

 

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) שבוחן את הנושא של בטיחות האמלגם הדנטלי כבר יותר משני עשורים אמר עד כה כי החומר בטוח, אך בסוף השבוע האחרון המנהל פרסם הנחיות חדשות ולפיהן חומר המילוי עלול להוביל לבעיות בריאות בקרב אנשים עם רגישות יתר לכספית. לפי ההנחיות העדכניות אמלגם דנטלי בטיחותי לרוב האנשים, אך יש אנשים מסוימים שצריכים להימנע משימוש בחומר:

 

  • אנשים עם בעיות כליה
  • אנשים עם מחלות נוירולוגיות כמו טרשת נפוצה, פרקינסון ואלצהיימר
  • נשים הרות
  • נשים שמתכננות להרות
  • נשים מניקות
  • ילדים – במיוחד אלה מתחת לגיל 6

 

למטופלים בקטגוריות אלה מציע ה-FDA שרופאי השיניים ישתמשו בסתימות חליפיות כמו סתימה לבנה (רזין) או יונומר הזכוכית.

 

נזקי הכספית

 

בהודעה של ה-FDA מוסבר כי אמלגם משחרר כמויות קטנות של אדי כספית – בהתאם למספר וגיל הסתימות הקיימות, כמו גם הרגלי תזונה ולעיסה מסוימים. רמות אדי הכספית עשויות גם לעלות באופן זמני בעת לעיסה, צחצוח שיניים או חריקת שיניים באזור בו נמצאת השן עם סתימת האמלגם. כמות האדים של הכספית שמשתחררים היא הגבוהה ביותר בעת החדרת הסתימה או הסרתה.

 

אדי הכספית נספגים בגוף בעיקר בשאיפה דרך הריאות. הגוף מסלק חלק מהכספית שנספגה, אבל רכיבים קטנים שמופצים בזרם הדם עשויים להצטבר ברקמות מסוימות, לרבות הלב או הכליות, או במקרה של נשים הרות – בדם שמגיע לעובר דרך חבל הטבור.

 

"שאיפת אדי כספית עלולה להזיק לבריאות, במיוחד במינונים שנחשבים לגבוהים יותר מאשר אלה שנצפים בדרך כלל כתוצאה מסתימות אמלגם. כספית היא רעלן ידוע שפוגע במערכת העצבים וחשיפה ארוכת טווח למינונים גבוהים (ההדגשה במקור), כפי שעלול להתרחש בתרחישים תעסוקתיים מסוימים, עשויה להיות קשורה לסימנים או תסמינים כגון: הפרעות מצב רוח (לדוגמה, חרדה, דיכאון ועצבנות), הפרעות או קשיי שינה, תשישות/עייפות, הפרעות או קשיים בזיכרון, רעידות, קשיים בקואורדינציה, שינויים בראייה, שינויים בשמיעה ופגיעה בכליות" נכתב בהודעה.

 

הרמות של אדי כספית המשוחררים מסתימות אמלגם נמוכות בהשוואה לאלה שבאופן טיפוסי קשורות לסימנים של רעילות, אם זאת, לא ברור בדיוק מה הרמה של חשיפה לכספית שנוצרת עקב סתימות אלה ומה רמת החשיפה שנחשבת לבטוחה לאנשים שנמצאים בסיכון מוגבר להיפגע מהחומר - ומכאן הרצון לנקיטת משנה זהירות בקרב מטופלים בסיכון.

 

"למרות שרוב העדויות מעלות כי חשיפה לכספית מאמלגם דנטלי לא מביאה להשפעות בריאות שליליות באוכלוסייה הכללית, קיים מידע מועט אם בכלל באשר להשפעות שעשויות להיות לחשיפה הזו על אנשים השייכים לקבוצות המסוימות שפורטו לעיל, שעשויים להיות בסיכון גבוה יותר להשפעות שליליות חמורות של חשיפה לכספית" נכתב בהודעה שפרסם ה-FDA.

 

לא להחליף

 

חשוב להבהיר כי ה-FDA אינו ממליץ שאנשים יסירו או יחליפו סתימות אמלגם שמצבן טוב, בגלל שהסרתן עלולה להגביר את החשיפה לאדי הכספית ועלולה גם לפגוע במבנה הבריא של השן.

 

בין ההנחיות הנוספות שפרסם המנהל לרופאי השיניים, נכתב כי כאשר מדברים על סתימות אמלגם עם מטופלים יש להימנע מכינוין "סתימות כסף" – מאחר שעשויים להבין מזה כי המילוי עשוי רק מכסף וזה לא משקף את מרכיב הכספית של החומר. כמו כן, יש לדון ביתרונות ובחסרונות של חומרי המילוי השונים עם המטופלים ולהימנע משימוש באמלגם במקום שנמצא במגע ישיר עם חומרים מתכתיים אחרים בפה – קבועים או זמניים.

 

לפי ההודעה, ה-FDA לא מוצא כי העדויות הקיימות כיום מצדיקות איסור מלא על שימוש באמלגם דנטלי, מאחר שלרוב לא נמצא כי יש לסתימות אלה השפעות שליליות על הבריאות באוכלוסייה הכללית ולצד זאת יש לסתימות אלה יתרונות.

 

בין היתרונות של אמלגם דנטלי על סתימות רזין: עמידות הסתימות לאורך זמן רב, במיוחד בשחזורים גדולים. סתימות אלה גם פחות יקרות ולכן זמינות יותר לאוכלוסיות שיתקשו לשלם על חומרים יקרים יותר.

 

לעומת זאת, סתימות רזין תואמות לצבע השיניים ולכן אסתטיות יותר ולא מכילות מתכות כבדות. כמו כן, החדרת רזין לשן לרוב מצריך הסרה של פחות שן בריאה בהשוואה לאמלגם. עם זאת, סתימות אלה פחות עמידות, יקרות יותר ולרוב דורשות זמן רב יותר לביצוע הסתימה עצמה.

 

 

להודעת ה-FDA