מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם ניתן לאבחן דיכאון דרך הראייה?

האם ניתן לאבחן דיכאון דרך הראייה?

מחקר: לאנשים הסובלים מדיכאון העולם נראה משעמם בגלל שיכולתם לתפוס ניגודים פגומה


החוקרים מאמינים שניתן להשתמש בטכניקה על מנת לסייע באבחון אובייקטיבי של דיכאון קליני (צילום: אתר panthermedia)
החוקרים מאמינים שניתן להשתמש בטכניקה על מנת לסייע באבחון אובייקטיבי של דיכאון קליני (צילום: אתר panthermedia)

 

מחקר חדש מצביע על קשר בין דיכאון לראייה ומציע דרך חדשה ואובייקטיבית לאבחון דיכאון קליני. 

 

חוקרים גרמנים ביקשו לבדוק את הקשר בין הפרעות במצב הרוח לראייה. לשם כך הם הפעילו אלקטרודה בעין אחת של 80 מתנדבים, 40 מהם סובלים מדיכאון והיתר בריאים. האלקטרודות מדדו את פעילות העצבים שמחברים את התאים קולטי האור (פוטורצפטורים)- שמגלים אספקטים שונים של אור- לעצב האופטי, אבל לא למוח.

 

המשתתפים ישבו בחדר שהואר באור עמום וצפו במסך ועליו משבצות שחורות ולבנות שנהפך לאפור יותר והפחית את הניגודיות בין המשבצות למשך עשר שניות, בשישה שלבים שונים של הניסוי.

 

החוקרים מצאו כי האותות האלקטרוניים שנשלחו לעצב האופטי היו נמוכים יותר בקרב אנשים הסובלים מדיכאון. לדוגמא, כאשר צפו בשלב בו היו משבצות שחורות- לבנות, בקרב המתנדבים הבריאים הייתה פעילות עצבית גבוהה פי 3 מאשר בקרב הסובלים מדיכאון, מה שמצביע על כך שהדיכאון מפחית את היכולת להבחין בניגודי הצבע. על פי המחקר, ככל שהדיכאון ממנו האדם סובל חמור יותר, כך תפיסת הניגודיות שלו גרועה יותר.

 

מומחים מסבירים כי הסיבה לכך יכולה להיות בגלל שהמעבירים הבין-עצביים (נוֹיְרוֹטְרַנְסְמִיטֶרים) שמווסתיים את הפעילות העצבית בראייה, יכולים להיות מעורבים גם ברגש.

 

בגלל שהמדידה של תפיסת הניגודיות באמצעות אלקטרודות אינה תלויה בהערכה סובייקטיבית של הנבדקים, החוקרים מאמינים כי ניתן להשתמש בטכניקה דומה על מנת לסייע באבחון אובייקטיבי של דיכאון קליני.

 

 

תרגום ועריכה: אלה הר-נוי

 

 

Biological Psychiatry, DOI: 10.1016/j.biopsych.2010.02.009

 

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה