כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם נוכל לייצר חלקי חילוף לכליה?
חוקרים ישראלים זיהו תאי גזע כלייתיים בעלי יכולת לבנות ''חלקי חילוף'' כלייתיים ולמנוע הידרדרות מחלות כליה
הכליה היא איבר חיוני, האחראי על סילוק תוצרי לוואי מהדם ועל שיווי המשקל של מים ומומסים בגופנו. השכיחות של מחלות כליה עולה בקצב גבוה ומחלות כליה עומדות במקום החמישי ברשימת גורמי המוות בישראל.
כיום, בפני חולים במחלות כליה כרוניות המתדרדרים לאי ספיקת כליות מתקדמת, עומדות שתי אופציות טיפוליות: דיאליזה והשתלת כליה, וכידוע - קיים מחסור חמור באיברים להשתלה.
חלק ניכר מרקמת הכליה בנוי ממבנים מיקרוסקופיים הנקראים נפרונים, המהווים את יחידת התפקוד הבסיסית של הכליות. בחולי כליה מספר הנפרונים התקינים הולך ופוחת. לפיכך, קיים צורך משמעותי לייצר או לתקן נפרונים.
רפואה רגנרטיבית - המסתמכת על השתלות תאים כדי לשקם תפקוד תקין של רקמות פגומות - עשויה להוות פתרון. במילים אחרות: השתלת תאים המסוגלים לייצר תאי נפרון עשויה לשפר את התפקוד הכלייתי ולמנוע את הידרדרות המחלה.
האתגר העיקרי הוא לזהות תא גזע שיכול לייצר תאי נפרון ואף רקמת כליה תקינה. תאי גזע ממח עצם - שהינם תאי הגזע הנגישים ביותר בבני אדם - אינם יוצרים רקמת כליה, ולכן נוצר צורך לחפש תאי גזע יוצרי כליה ממקורות אחרים.
במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת EMBO molecular Medicine, פרופ' בנימין דקל - נפרולוג ילדים ומנהל המכון לחקר תאי אב בבית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, יחד עם ד"ר אורית הררי-שטיינברג וסלי מצוינים, בדקו את האפשרויות של קיום תאי גזע יוצרי כליה בתוך הכליות עצמן.
הם הצליחו לאפיין סמנים ספציפיים של תאי גזע כליתיים ברקמת כליה עוברית מתפתחת ובהמשך בודדו את התאים ותרבתו אותם על מנת להגדיל את מספרם.
היכולות הרגנרטיביות של התאים הודגמו, בין היתר, כאשר החוקרים השתילו את התאים בכליות של עכברים שהושרה בהן נזק כרוני. הם הצליחו להראות שהתאים שורדים, מתרבים ומתארגנים במבנים כלייתיים בוגרים.
יתרה מכך, השתלת התאים האנושיים בכליות של עכברים הסובלים מנזק כרוני בלתי הפיך, הצליחה למנוע את הידרדרות התפקוד הכלייתי ולעצור את התפתחות המחלה.
החוקרים מסבירים כי מחקרם מדגים לראשונה תאי גזע בעלי יכולת לייצר "חלקי חילוף" לכליה חיה ולשפר תפקוד כלייתי. לממצאים פוטנציאל לשנות בעתיד את הטיפול בכשל כלייתי בבני אדם.
לפרטים נוספים באתר המרכז הרפואי שיבא