מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהאם מאכלי ים עלולים להזיק לכליות?

האם מאכלי ים עלולים להזיק לכליות?

חוקרים מצאו כי רעלן עצבי המצוי במאכלי ים עלול לגרום לנזק כלייתי גם במינונים הנחשבים 'בטוחים'


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כימיקל העלול להצטבר במאכלי ים שידוע כי הוא גורם לנזק מוחי, רעיל גם לכליות, אבל בריכוזים נמוכים הרבה יותר. כך עולה ממחקר חדש שנערך בעכברים. החוקרים קוראים לרשויות הבריאות לשקול מחדש את הרמות של הכימיקל המכונה חומצה דומואית (Domoic acid‏) הנחשבות בטוחות לצריכה על ידי בני אדם.

 

האוקיינוסים בעולם מכילים אצות שמפיקות כימיקלים מסוימים העלולים להזיק לבני אדם וליצורים חיים נוספים. רבים מהחומרים הללו נחשבים לרעלנים עצביים, מכיוון שהם גורמים לנזק נוירולוגי. אחד מהחומרים הללו, רעלן עצבי יציב מאוד ועמיד לחום המכונה חומצה דומואית, הפך לנפוץ יותר באזורי החוף, כנראה בגלל שינויים סביבתיים. רכיכות צורכות את האצות המפיקות את החומצה הדומואית והחומר יכול להצטבר במולים, צדפות ולפעמים בדגים.

 

החוקרים מסבירים כי מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) קבע הגבלה לכמות החומצה הדומואית שניתן לצרוך ממאכלי ים, בעיקר בהתבסס על ההשפעות הנוירולוגיות שלה. אבל נראה שצריך להתייחס להשפעות שליליות נוספות.

 

מכיוון שחומצה דומואית מפונה מהגוף על ידי הכליות, חוקרים מאוניברסיטת דרום קרולינה ביקשו לבדוק אם הרעלן עלול להשפיע לרעה גם עליהן. הם נתנו לעכברים מינונים שונים של חומצה דומואית והעריכו את בריאות הכליות שלהם. הם מצאו כי הכליות רגישות לרעלן הרבה יותר מהמוח.

 

למעשה, לפי הממצאים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology, הנזקים שעשתה החומצה הדומואית לכליות אירעו במינונים נמוכים פי 100 מהמינונים שגרמו להשפעות נוירולוגיות. לדברי החוקרים, משמעות הדבר שבני אדם שצורכים מאכלי ים עשויים להיות בסיכון מוגבר לנזק כלייתי, שעלול אף להוביל לאי ספיקת כליות.

 

כעת יש לאושש את הממצאים בבני אדם. החוקרים מקווים כי ה-FDA יבחן את הנושא וישקול לשנות את המינונים המותרים. המחקר אומנם לא בחן זאת באופן ישיר, אך החוקרים אומרים כי ייתכן שאנשים עם מחלת כליות, ילדים קטנים וקשישים הם פגיעים יותר להשפעות החומצה הדומואית. לכן, בהתאם לעיקרון הזהירות המונעת, הם ממליצים להגביל את צריכת מאכלי הים.

 

 

J Am Soc Nephrol 25: ccc–ccc, 2014
 

אלה-הר-נוי
17/02/14 16:15

מה שכתוב במאמר המקורי, כמו גם בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים, זה שמדובר גם בדגים

הציטוט הבא הוא רק דוגמה אחת: 

Shellfish, such as clams and mussels, and
fish that accumulate DA serve as vectors of exposure to various species of birds and aquatic mammals in addition to humans.5

גם אני בתחילה חשדתי שמדובר בטעות, אבל קראתי חומרים נוספים שמצביעים על עדויות שהחומר יכול להצטבר גם בדגים (כמו סרדינים), אבל לא מדובר בכל הדגים ואין ספק שמולים וצדפות אחרות הם עיקר הבעיה.

 

yulli
17/02/14 12:00

במאמר המקורי הם מתייחסים לצדפות בלבד ולא למאכלי ים באופן כללי. כדאי להדגיש זאת כי חבל שיתפרש שגם דגים מסוכנים.