מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמונינשימהחדשותהאם לשפעת יש גם יתרונות?

האם לשפעת יש גם יתרונות?

מחקר מעלה את האפשרות שהדבקות בשפעת בגיל מוקדם מסייעת להגן מפני אסטמה בהמשך החיים


אסטרטגיה חדשה למניעת אסטמה: חשיפת ילדים לחומרים שיחקו את השפעת הווירוס (צילום: panthermedia)
אסטרטגיה חדשה למניעת אסטמה: חשיפת ילדים לחומרים שיחקו את השפעת הווירוס (צילום: panthermedia)

 

מספר האנשים שסובלים מאסטמה עלה באופן חד בעשורים האחרונים. הסבר אפשרי לתופעה הוא שקיימת ירידה בחשיפה לוירוסים ובקטריות בתקופת הילדות ולכן מערכת החיסון מגיבה יתר על המידה לאלרגנים בהם היא נתקלת בהמשך החיים, תיאוריה המכונה "תיאורית ההיגיינה". החוקרים שפרסמו את מממצאיהם בכתב העת Journal of Clinical Investigation, מספקים כעת עדויות קונקרטיות בעכברים שתומכות ברעיון זה,  והם אף זיהו מכניזם שיכול להסביר אותו.

 

החוקרים מסבירים שלפי מחקרים קודמים נראה כי זיהומים מסוימים מביאים לאפקט הגנתי מפני אסטמה, אבל כמובן שאין ברצוננו להדביק אנשים בווירוס שעלול להיות מסוכן כדי למנוע אסטמה. לכן, אם אפשר להבין כיצד הזיהומים מונעים אסטמה, ניתן יהיה אולי לשכפל את החלקים הטובים שבזיהום, תוך הימנעות מהחלקים הרעים וכך לפתח טיפול חדש לילדים למניעת אסטמה.

 

במחקר הנוכחי, הדבקת עכברים בגיל הינקות בנגיף שפעת מסוג A הגנה עליהם כמבוגרים מפני מודל של אסטמה (הבוגרים היו מוגנים מפני תסמיני המחלה שהחוקרים ניסו לגרום להם). לעומת זאת, עכברים בוגרים שנדבקו בשפעת, לא היו מוגנים מפני תסמיני האסטמה.

 

ההגנה מפני אסטמה נקשרה עם הרחבת תת סוג של תאי חיסון המכונים תאי NKT. החוקרים מסבירים כי נראה שחלק מתאי ה- NKT מסייעים לשמור על מערכת החיסון תחת שליטה ומונעים את התגובות המוגזמות שמביאות למצבים כמו אסטמה. בגורי העכברים שנדבקו בשפעת, אך לא בעכברים הבוגרים, נמצא כי המספר של התאים הללו עלה.

 

החוקרים הראו גם כי את ההגנה של תאי ה- NKT מפני אסטמה אפשר לעורר באמצעות חשיפת גור העכברים למולקולה מחיידק הקיבה הליקובקטר פילורי.

 

החוקרים מקווים שתוצאות המחקר יובילו לאסטרטגיה חדשה למניעת אסטמה באמצעות חשיפת ילדים לחומרים שיביאו להפעלת ההשפעה המגנה של תאי ה- NKT המסוימים.

 

 

journal of Clinical Investigation, 2010 DOI: 10.1172/JCI44845

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה