מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותהאם ליטול אספירין למניעת התקפי לב ושבץ?

האם ליטול אספירין למניעת התקפי לב ושבץ?

מחקר: נטילת אספירין למניעה של אירועי לב וכלי דם לא שווה את הסיכון בנשים בריאות


אספירין למניעה – לא שווה את הסיכון (צילום: Shutterstock)
אספירין למניעה – לא שווה את הסיכון (צילום: Shutterstock)

 

נשים בריאות לא צריכות ליטול אספירין כדי לנסות למנוע הופעת אירועים מוחיים ולבביים כמו שבץ והתקפי לב. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת European Heart Journal.

 

אספירין הינו נוגד צימות טסיות הגורם ל"דילול הדם" ועשוי למנוע היווצרות של קרישי דם. יעילותו של האספירין במניעה שניונית של אירועים מוחיים ולבביים, כלומר מניעת הישנות אירוע מוחי אחר אירוע קודם, הינה מבוססת ומוכחת. לכן אספירין הינו אחד התכשירים הנמכרים ביותר בעולם. מאידך, יעילותו במניעה ראשונית של אירועים מוחיים ולבביים - כלומר מניעה של אירוע וסקולרי ראשון - נתונה בספק. 

 

התרופה איננה נטולת תופעות לוואי ואף עלולה לעיתים להיות מסוכנת. אספירין עלול לגרום לכיבי קיבה, דימומים, הפרעה בתפקודי כליה ואף להתלקחות התקף אסתמה בחולים אסתמאטיים. לאור זאת, חשוב להעריך את הרווח מול הסיכון בשימוש באספירין לצורך מניעה ראשונית.

 

החוקרים ההולנדים עקבו אחר 28,000 נשים שנטלו אספירין במינון נמוך יחסית (100מ"ג  אחת ליומיים) או תרופת דמה, במשך 10 שנים. מהמחקר עולה כי ברוב המוחלט של הנשים השימוש באספירין לצורך מניעה ראשונית של אירועים לבביים ומוחיים אינו מומלץ מבחינת מאזן רווח מול סיכון. אפילו בנשים עם סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, היה צורך לטפל ב- 50 נשים במשך 10 שנים כדי למנוע אירוע וסקולרי בודד.

 

נשים אינן צריכות ליטול אספירין למניעה ראשונית על דעת עצמן אלא להתייעץ עם הרופא המטפל. נראה כי רק מיעוט מהן, הסובלות ממספר גורמי סיכון, עשויות להרוויח מהטיפול. חשוב לזכור שישנן גם אפשרויות טיפוליות חליפיות כגון פלויקס או אגרנוקס, אך ההחלטה כאמור, צריכה להינתן על ידי הרופא המטפל.

 

גם סקירת מחקרים שפורסמה השנה מצאה כי אין כל מקום להמלצה גורפת על שימוש באספירין למניעה ראשונית, וכי ההמלצה לנטילת אספירין צריכה להיות מבוססת על פרופיל הסיכון האישי של המטופל.

 

 

Eur Heart J (2011)doi: 10.1093/eurheartj/ehr423