הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
האם לגנים תפקיד בדימוי הגוף?
מחקר שנערך בתאומות הראה כי גנטיקה עשויה לעמוד מאחורי הרצון שלנו להיות רזים
לצעירים רבים יש דימוי גוף לא בריא. פעמים רבות אנחנו מאשימים בכך את התקשורת, שמציגה בפנינו דימוי לא ריאלי של מפורסמות דקיקות מהלכות על השטיח האדום כאידיאל היופי. אבל, מחקר שפורסם בכתב העת International Journal of Eating Disorders מצביע על גורם חדש שעשוי לשחק תפקיד בבעיות דימוי הגוף – הגנים.
חוקרים מאוניברסיטת מישיגן תהו מדוע רק אחוז קטן מהאוכלוסייה מפתח הפרעות אכילה, בעוד שכולנו נחשפים לאותם דימויים. הם ביקשו לבדוק אם גנים עשויים להשפיע על המידה בה האדם נוטה לאמץ את "אידיאל הרזון".
המחקר נערך בקרב 343 תאומות בנות 12 עד 22. יותר ממחצית מהתאומות היו תאומות זהות והיתר היו תאומות לא זהות. תאומים זהים חולקים את כל הגנים, בעוד שתאומים שאינם זהים חולקים מטען גנטי, אבל לא אותו מטען בדיוק.
כל הנחקרות מילאו שאלון שבדק דימוי גוף וקבע בין היתר את הרמה בה הן רצו להראות כמו דמויות מפורסמות שונות מהקולנוע, הטלוויזיה והמגזינים.
החוקרים בחנו גם גורמים סביבתיים שהתאומות חלקו - כמו ההורים ובית הספר, ואת הגורמים שלא חלקו – כמו פעילויות מחוץ לשעות הלימודים.
תאומות זהות היו בעלות סבירות גבוהה הרבה יותר להגיע לציונים זהים בשאלונים בהשוואה לתאומות שאינן זהות, מה שמרמז על כך שגנטיקה משחקת תפקיד בקביעה אם נשאף להראות כמו המפורסמים על השטיח האדום או הדוגמניות במגזינים. למעשה, חישוב הנתונים העלה כי עד 43% מ"האידיאליזציה של הרזון" אצל הנשים הועברה בתורשה.
עוד מצאו החוקרים כי גורמים סביבתיים שהתאומות חולקות - כמו מגורים באותו בית וחשיפה לאותה תקשורת - היו בעלי השפעה מועטה בלבד על התאומות. משמע שהם לא הובילו לכך שלתאומות יהיו תפיסות דומות של דימוי גוף. דווקא גורמים שהתאומות לא חלקו - כמו חברים אחרים והשתתפות בפעילויות ספורט וחוגים אחרים - היו בעלי השפעה על השוני בדימוי הגוף בין התאומות.
5 גורמים מקדמים דימוי גוף חיובי