מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהאם כלבים יסייעו לאבחון מוקדם של סרטן השחלות

האם כלבים יסייעו לאבחון מוקדם של סרטן השחלות

פרויקט ייחודי של אוניברסיטת פנסילבניה מבקש לבדוק האם חוש הריח של הכלבים יכול לסייע באבחון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בשל העובדה שהסימפטומים של סרטן השחלות אינם ספציפיים ומתאפיינים בעצירות, תחושת נפיחות, ותכיפות במתן שתן, כ-60% מהחולות מאובחנות בשלב מאוחר יחסית לאחר שהמחלה כבר התפשטה לבלוטות הלימפה. אבחון מאוחר פוגע גם בטיפול, בעוד שאבחון מוקדם יכול לשפר את סיכויי ההחלמה.

 

השיטה בה משתמשים כיום על מנת לאבחן את המחלה מסתמכת על ראיה, שמיעה ומישוש. אך המחקר החדש שנערך באוניברסיטת פנסילבניה טוען כי לחוש הריח יהיה תפקיד משמעותי יותר בעתיד. כבר נמצא כי תרכובות ריח אורגניות המופרשות מהרקמות משתנות כבר בשלבים מוקדמים של סרטן השחלות. השינויים הללו מתרחשים בשלבים שכיום עדיין לא ניתן לאבחן את המחלה באמצעים מקובלים.

 

מחקרים מראים כי מכשור לפענוח השינויים בתרכובות הריח וכלבים המאומנים להרחה מסוגלים להבחין בשינויים העדינים הללו. בשיתוף פעולה ייחודי בין מחלקת הווטרינריה של האוניברסיטה לבין המחלקות לגינקולוגיה ורפואה, מתכוונים החוקרים לקחת דגימות של רקמות ודם ממתנדבות בריאות ומחולות בסרטן השחלות ויועברו מחלקה לווטרינריה ולמחלקה לאימון כלבים שם ישתמשו בהם על מנת למצוא את הנקודות שיאפשרו אבחון על פי ריח.

 

החוקרים מקווים ששילוב של הכלבים עם המכשירים המודרניים המסוגלים לניתוח מולקולות ריח ניתן יהיה לבנות שיטה מבוססת לאבחון מוקדם של סרטן השחלות. לדברי החוקרים שימוש בחוש הריח לאבחון המחלות היה נפוץ מאוד בעבר, והם מקווים ששילוב של מכשור חדיש יוכל להחזיר את החוש הזה לשימוש ברפואה.

 

 אוניברסיטת פנסילבניה