סרטן
מנהלי קהילה
האם יש קשר בין צ'יפס לגידולים במעי הגס?
מחקר: לאנשים להם נטייה גנטית לסרטן המעי הגס כדאי להמעיט במזון מהיר, משקאות מוגזים וחטיפים
בקרב אנשים שיש להם נטייה גנטית לסרטן המעי הגס, אלה שאוכלים הרבה ג'אנק פוד ומזון מתועש עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Cancer.
המחקר נערך בקרב אנשים עם תסמונת לינץ' – תסמונת גנטית תורשתית הכרוכה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מסוגים שונים בגילאים צעירים יותר, בהם סרטן המעי הגס. התסמונת משפיעה על גנים האחראים על איתור ותיקון נזק ב-DNA. כ-60-70% מהאנשים עם תסמונת לינץ' יפתחו סרטן המעי הגס.
בקרב אנשים ללא נטייה גנטית, מחקרים הראו שאפשר להשפיע על התפתחות סרטן המעי הגס במידה מסוימת באמצעות תזונה נכונה, למשל הפחתה בצריכת בשר אדום מעובד. החוקרים מאוניברסיטת Wageningen בהולנד ביקשו לבדוק אם גם בקרב אנשים עם תסמונת לינץ' התזונה יכולה להשפיע על הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס. לשם כך הם גייסו 486 אנשים עם תסמונת לינץ'.
בתחילת המחקר הם שאלו את הנחקרים בפירוט רב על תזונתם, ואז דירגו כל אחד מהם לפי כמות הצריכה - כמויות מעטות, בינוניות, או רבות - של מזון מארבעה דפוסי תזונה שונים:
• תזונה שהחלק הדומיננטי בה הוא פירות, ירקות דגנים מלאים, יוגורט, דגים, מוצרי חלב דל שומן ותה.
• תזונה עשירה בבשר אדום, בשר מעובד וקפה.
• דפוס תזונה שכונה "קוסמופוליטי" – שכלל דגים, ירקות עליים ירוקים, פסטה, רטבים ויין.
• תזונה המאופיינת בצריכה גבוהה של מזונות מטוגנים, מזון מהיר, חטיפים מתוקים ומלוחים ומשקאות מוגזים דיאטטיים.
במהלך 20 חודשי מעקב, בקרב 12% מהמשתתפים נמצאו גידולים במעי – סימן מקדים לסרטן. החוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים העשויים להשפיע על הסיכון לסרטן המעי הגס כמו עישון, גיל, מין, פעילות גופנית ושימוש בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות, והשוו בכל דפוס תזונה את אלה שדורגו כצרכני "כמויות מעטות" מול אלה שדורגו תחת "כמויות גדולות".
נראה שלמידת הצריכה של מזון מהיר ומתועש הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על הסיכון להתפתחות גידולים. החוקרים קבעו כי אלה שדורגו גבוה בצריכת המזון המהיר היו בעלי סיכון יותר מכפול לפתח גידולים במעי הגס, בהשוואה לאלה שצרכו מעט מהתזונה הזו.
בדפוס הצריכה הראשון - שכלל בין היתר פירות, ירקות ודגנים מלאים - לאלה שצרכו כמויות גדולות היה סיכון נמוך ב-27% לפתח גידולים, בהשוואה לאלה שצרכו כמויות מעטות. בתזונה שהרכיב הדומיננטי בה היה בשר, לאלה שצרכו כמויות גדולות היה סיכון גבוה ב-70% לפתח גידולים בהשוואה לאלה שצרכו כמויות מעטות. בדפוס הצריכה הקוסמופוליטי, לאלה שצרכו כמויות גדולות היה סיכון גבוה ב-25% לפתח גידולים בהשוואה לאלה שצרכו כמויות מעטות.
יש לציין שהמחקר לא מוכיח באופן חד משמעי כי התזונה עצמה אכן משפיעה על הסיכון לגידולים. יש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק אם יש מקום להנחות אנשים עם תסמונת לינץ' להימנע מתזונה עשירה במזון מהיר וחטיפים.
עוד על תזונה ומניעת סרטן
Cancer, online December 17, 2012
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה