טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם יש קשר בין מוצרי חלב לטרשת נפוצה?
מחקר חדש בחן השערה לפיה אלרגיה לחלב פרה מעלה את הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה
לא ברור מה גורם למחלת הטרשת הנפוצה. כיום נוטים לשער שהמחלה נגרמת בשל שילוב נדיר בין גורמים גנטיים (שתרומתם מועטה) לבין גורמים סביבתיים כגון חשיפה לשמש וייצור ויטמין D, וירוס האפשטיין-בר, עישון וזיהום סביבתי.
גם התזונה היא גורם סביבתי העשוי להשפיע על הסיכון להתפתחות המחלה, אך גורם זה נחקר פחות מהגורמים האחרים. ישנן השערות רבות לא מבוססות שעלו לגבי מזונות המשפיעים על הסיכון לטרשת נפוצה, כמו ממתקים, בשר מעושן, אלכוהול, קפה ותה. אף אחת מההשערות הללו לא עמדה במבחן מדעי.
כעת, חוקרים איראנים ביקשו לבחון האם יש קשר בין אלרגיה לחלב פרה לבין הסיכון להתפתחות מחלת הטרשת הנפוצה.
למה דווקא חלב פרה? מכיוון שלאנשים עם אלרגיה לחלב פרה יש נטייה למחסור בוויטמין D ומחקרים הראו כי מחסור בוויטמין D מגביר את הסיכון לטרשת נפוצה.
בנוסף, קיימת הנחה הגורסת כי חשיפה לגורמים אלרגניים לפני גיל ההתבגרות עלולה בעתיד לעודד התפתחות של מחלה אוטואימוניות - מחלה בה המערכת החיסונית של הגוף תוקפת רקמות של הגוף עצמו, כמו טרשת נפוצה. אלרגיה לחלב פרה היא האלרגיה למזון השכיחה ביותר בקרב תינוקות, ורבים מהתינוקות האלרגיים נחשפים למוצרי חלב.
לטובת המחקר נלקחו דגימות דם מ-48 אנשים עם טרשת נפוצה ו-48 נבדקים בריאים, כדי לבדוק אם קיימים אצלם נוגדנים לחלב הפרה המצביעים על אלרגיה.
התוצאות שפורסמו בכתב העת Journal of Research in Medical Sciences, הראו כי לא קיים הבדל בין נבדקים בריאים לאנשים עם טרשת נפוצה, ברגישות לחלב פרה.
מחקר זה מתווסף למחקר מקיף שנערך ב-2010, שמצא כי אלרגיה לחלב פרה בינקות לא הגבירה את הסיכון לפתח טרשת נפוצה בבגרות. לכן ניתן לסכם כי חלב פרה לא מהווה גורם סיכון למחלה.
Journal of Research in Medical Sciences, 2013
שמואל5
תת-רמה של כתבה