מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותהאם יש לטפל באבל כמו בדיכאון?

האם יש לטפל באבל כמו בדיכאון?

הפסיכיאטריים מתווכחים: האם הכאב על אובדן אדם יקר נחשב לדיכאון?


אבחנה של דיכאון יכולה להינתן שבועיים בלבד לאחר מוות של אדם אהוב (צילום: Shutterstock)
אבחנה של דיכאון יכולה להינתן שבועיים בלבד לאחר מוות של אדם אהוב (צילום: Shutterstock)

 

הכאב בעקבות מוות של אדם אהוב יכול להיות עצום ולהנחית מכה קשה על מצב הרוח, הריכוז ויכולת התפקוד, שסימניה נותרים זמן רב. אבל האם אבל הוא כמו דיכאון ודורש את אותם טיפולים?

 

הוויכוח החדש שמסעיר את עולם הפסיכיאטריה הוצת לקראת פרסום המהדורה החדשה של ה- (DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני, בו מרוכזות כל ההפרעות הנפשיות ותסמיניהן. ה- DSM מהווה את ה"תנ"ך של הפסיכיאטריה". 

 

הפסיכיאטריים שוקלים שינוי משמעותי במהדורה החמישית של ה- DSM. השינוי המוצע יאפשר למטפלי בריאות הנפש לתייג את הכאב הנפשי של אבל כהפרעת מצב רוח, ולפעול במהירות לטפל בו, בחלק מהמקרים באמצעות תרופות.

 

מהדורות קודמות של ה- DSM הדגישו את הצורך לשקול, ולרוב לשלול, אבל לפני אבחנה של דיכאון.  הטיוטה של הגרסא החדשה לא מפרידה בין אבל - שמשמעותו תחושת עצבות עמוקה, אובדן, ישנוניות, בכי, חוסר יכולת להתרכז, עייפות וחוסר תאבון, שנמשכים יותר משבועיים לאחר מותו של אהוב – לדיכאון.

 

ההשלמה של המהדורה החדשה אמורה להסתיים עד סוף השנה ובינתיים נשמעות התנגדויות לחלק מהשינויים, בהם השינוי בהתייחסות לאבל.

 

העורכים של כתב העת היוקרתי The Lancet יצאו בהתנגדות קשה נגד השינוי במאמר מערכת, בו הם אומרים כי אבל הוא תגובה טבעית ובריאה לאובדן, לא מצב פתולוגי. לדבריהם, מוות של אדם אהוב יכול להוביל לתהליך אבל עמוק וממושך, וכי באנשים רבים הוא עשוי להיות תגובה הכרחית לאובדן, שאין להדחיק או לבטל אותה.

 

"אבל הוא לא מחלה. חושבים עליו כחלק מלהיות אנושים, וכתגובה נורמאלית למוות של אדם אהוב" כתב העורך של ה- Lancet. "רוב האנשים שחווים מוות של אדם שהם אוהבים לא צריכים לקבל טיפול מפסיכיאטר. בשביל אלה השרויים באבל, טוב יותר יהיה אם רופאים יציעו זמן, חמלה, היזכרות ואמפתיה, מאשר תרופות".

 

יחד עם זאת מצוין במאמר שבחלק מהמקרים עלולה להתפתח הפרעת אבל ממושכת או דיכאון הדורשים טיפול, אך ברוב המקרים זה לא המצב.

 

השינויים החדשים שנשקלים, ימחקו כל התייחסות למשך הזמן שעבר ממותו של האהוב לפני שיש לשקול אבחנה של דיכאון. אבחנה של דיכאון יכולה להינתן כבר שבועיים לאחר מות האדם האהוב. 

 

לדברי המתנגדים, השינויים יביאו לכך שמספרים גדולים של אנשים שלוקחים את הזמן בהסתגלות למותו של אהוב יוגדרו כ"חולים" ויהפכו את האבל למקור פוטנציאלי לרווח לעסקי הפסיכיאטריה. הם מוסיפים כי לא קיימות עדויות לכך שנוגדי דיכאון משפרים את מצב הרוח של אנשים שהם בריאים מלכתחילה.

 

 

Lancet. 2012;379:589,608-609