מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותהאם יש חמישה סוגים של סוכרת?

האם יש חמישה סוגים של סוכרת?

חוקרים זיהו חמישה סוגים שונים של מחלת הסוכרת. זיהוי תתי הסוגים של המחלה עשוי לסייע להתקדם לטיפול מותאם אישית ויעיל יותר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סוכרת – על כל סוגיה – היא מחלה כרונית המאופיינת ברמות סוכר גבוהות מדי בדם. באנשים עם סוכרת סוג 1 המחלה נובעת מתגובה אוטואימונית - מערכת החיסון מסיבה לא ברורה תוקפת את תאי הבטא, יצרני האינסולין והורסת אותם, עד שכבר אין תאי בטא מתפקדים בגוף. במצב זה, לא מופק אינסולין בגוף והמטופל נזקק לאינסולין ממקור חיצוני כדי לשרוד. בסוכרת מסוג 2, המאובחנת לרוב (אם כי לא תמיד) במטופלים שמנים או בעלי עודף משקל, התמונה מורכבת יותר – יש מטופלים שלא מפיקים מספיק אינסולין באמצעות תאי הבטא וכאלה שתאי הגוף שלהם לא מגיבים היטב להורמון, וקיימות רמות חומרה משתנות של המחלה.

 

כעת חוקרים משבדיה ופינלנד פיתחו מערכת סיווג חדשנית לסוכרת שמופיעה בגיל המבוגר, לאחר שזיהו חמש תת קבוצות של המחלה בהתבסס על חומרת המחלה והמנגנון העומד מאחוריה. 

 

הסיווג החדש שפורסם בסוף השבוע בכתב העת Lancet Diabetes & Endocrinology מבוסס על מחקר המכונה ANDIS שהחל משנת 2008 ובחן את כל המאובחנים החדשים עם סוכרת בדרום שבדיה בגילי 18 עד 97 – כמעט 9,000 נבדקים. בהמשך נבחנו ארבעה מדגמים נוספים.

 

במסגרת המחקר נבדקו מדדים רבים, לרבות העמידות לאינסולין, הפרשת אינסולין, רמות הסוכר בדם, הגיל בו פרצה המחלה, מידת ההשמנה ונוכחות של נוגדני GADA, מול הסבירות להתקדמות הסוכרת, לצורך בהזרקת אינסולין ולהתפתחות סיבוכים שונים של המחלה. באמצעות מדדים אלה אופיינו חמישה תתי סוגים של המחלה. 

 

תת סוג 1 – סוכרת אוטואימונית חמורה (SAID). בדומה לסוכרת סוג 1 וסוכרת אוטואימונית חבויה של מבוגרים (LADA), בסיווג החדש סוג זה של סוכרת מאופיין בהתפרצות בגיל צעיר יותר, לצד BMI נמוך יותר, פחות איזון/שליטה ברמות הסוכר בדם, הפקת אינסולין פגומה ונוכחות של נוגדני GADA. רק 6.4% מהנבדקים במדגם השבדי התאימו לקבוצה זו.

 

תת סוג 2 – סוכרת חמורה עם מחסור באינסולין (SIDD). אנשים עם סוכרת סוג 2 בעלי מאפיינים מסוימים: כאלה עם המוגלובין מסוכרר (HbA1C) גבוה, הפרשת אינסולין פגומה ועמידות מתונה לאינסולין, ללא נוכחות של נוגדני GADA. בקרב קבוצה זו הייתה השכיחות הגבוהה ביותר של נזקים בעיניים. 17.5% מהנבדקים במדגם השבדי התאימו לקטגוריה זו.

 

תת סוג 3 – סוכרת חמורה עם עמידות לאינסולין (SIRD). אנשים שכיום מקבלים אבחנה של סוכרת סוג 2 והם בעלי BMI גבוה ועמידות חמורה לאינסולין. בקבוצה זו הייתה השכיחות הגבוהה ביותר של נזק כלייתי. 15.3% מהנבדקים במדגם השבדי התאימו לקטגוריה זו.

 

תת סוג 4 – סוכרת מתונה הקשורה להשמנה (MOD). גם השייכים לקבוצה זו בעלי BMI גבוה אך הם מאובחנים בגיל צעיר יחסית ואינם מאופיינים בעמידות גבוהה לאינסולין. 21.6% מהנבדקים במדגם השבדי התאימו לקטגוריה זו.

 

תת סוג 5 – סוכרת מתונה הקשורה לגיל (MARD). לקבוצה זו משתייכים מטופלים שאובחנו בגיל מבוגר יותר והפרופיל המטבולי שלהם בריא יותר. 39.1% מהנבדקים במדגם השבדי התאימו לקטגוריה זו.

 

החוקרים מתייחסים לסיווג החדש כשינוי פרדיגמה בהתייחסות לסוכרת וכצעד ראשון לכיוון רפואה מותאמת אישית - שעשויה להיות יעילה יותר משיטת הטיפול המסורתית. בהודעה לעיתונות הם אומרים כי שיטות האבחון והסיווג של סוכרת היום אינן מספקות ואין ביכולתן לנבא סיבוכים עתידיים או לסייע בבחירת הטיפול.

 

עם זאת, מחקר זה לבדו אינו מספיק כדי להוביל לשינויים בהנחיות הטיפול בסוכרת. נדרשים מחקרים נוספים במדגמים נוספים, לרבות מאוכלוסיות שונות ומגוונות, לפני שניתן יהיה לקבוע אם יש לחלק את מחלת הסוכרת לתתי-סוגים ולפי מה יש לבצע את החלוקה.

 

במחקר משנת 2015 שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine חוקרים אמריקאים שהתחקו אחר גורמים גנטיים הקשורים למחלה זיהו שלושה תתי סוגים של סוכרת מבוגרים הקשורים לסיבוכים שונים של המחלה. לטענת החוקרים, העבודה מדגישה את הצורך בגישה טיפולית חדשה לסוכרת סוג 2 על בסיס רפואה מותאמת אישית, לפחות בכל הקשור לרפואה מונעת, על רקע המאפיינים הגנטיים של המחלה, גישה שמאפשרת לזהות אנשים בסיכון לסיבוכיה השונים של המחלה, במטרה להציע להם התערבויות מונעות ייעודיות להורדת הסיכון להתפתחותם של סיבוכים אלה באופן ספציפי. כך, למשל, לפי ממצאי המחקר, ניתן להמליץ לחולי סוכרת סוג 2 עם תת סוג 2 בדיקות רבות יותר לאיתור מוקדם של גידולים סרטניים; לחולה עם תת סוג 1 להמליץ על בדיקות ראייה תכופות יותר לאיתור נזקים לרשתית; ולהמליץ לחולים עם תת סוג 3 ביתר שאת על רפואה מונעת תחלואה לבבית, לרבות תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה.

 

 

Lancet Diabetes Endocrinol. Published online March 1, 2018

דרור68
17/03/18 10:38

מה עם סכרת שמקורה בגן מודי 2. היא לא עונה לקטיגוריות המצוינות

אלה-הר-נוי
08/03/18 14:46

שלום יואל. עדיין עובדים על סיווג הסוכרת לתת סוגים במטרה לאפשר בעתיד אבחון שכזה וטיפול מותאם אישית. כיום מבחינים בין 3 סוגים: סוכרת 1, סוכרת 2 וסוכרת LADA שהסבר עליה מצורף בלינק

יואל6
07/03/18 11:27

האם ניתן בארץ לבצע בדיקה כזו לסיווג סוג הסכרת או תת סכרת 2. אשמח לפרטים