כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם ירידת לחץ דם תנוחתית מעלה את הסיכון למחלת כליות כרונית?
האם היפוטנסיה אורתוסטטית מעלה את הסיכון למחלת כליות כרונית?
בירור לשאלה זאת נערך במסגרת מחקר Atherosclerosis Risk in Communities. ירידת לחץ דם תנוחתית הוגדרה כצניחה של 20 ממ"כ או יותר בלחץ הסיסטולי או ירידה של 10 ממ"כ או יותר בלחץ הדיאסטולי תוך 2 דקות במעבר משכיבה לעמידה במדידה במכשיר אוסצילומטרי מתוקף.
היארעות של מחלת כליות כרונית הוגדרה כהתפתחות של eGFR מתחת ל – 60 מ"ל/דקה או אישפוז או מוות בגלל מחלת כליות כרונית. במחקר נכללו 12,593 אמריקאים לבנים ושחורים בגיל הביניים.
במעקב של 16 שנה פיתחו 10.5% מחלת כליות כרונית (6.3 מקרים ל – 1,000 שנות חיי אדם) יותר בשחורים מאשר בלבנים. ירידת לחץ דם תנוחתית היתה קשורה ביחס סיכון מוגבר למחלת כליות כרונית ומובהק בשחורים - 2.0 ועל גבול המובהקות (1.2) בלבנים). עלייה בסיכון למחלת כליות כרונית בשני הגזעים נמצאה גם אם הגדרת מחלת הכליות הכרונית חושבה ע"י העלייה ברמת הקראטינין אחרי מעקב של 3 או 9 שנים.
Franceschini N, Rose KM, Astor BC, et al. Orthostatic hypotension and incident chronic kidney disease: The Atherosclerosis Risk in Communities Study. Hypertension. 2010;56:1054-1059.
נפילת לחץ דם תנוחתית קשורה בסיכון מוגבר ליל"ד, למחלה כלילית, לאירועים מוחיים ולתמותה כללית. במחקר הנוכחי נמצא שהסיכון לפתח מחלת כליות כרונית היה גדול פי 2 עד 3 בשחורים בגלל צניחת לחץ הדם, בעוד שבלבנים הופך הסיכון למובהק רק על פי חישוב מחלת הכליות הכרונית לפי רמת הקראטינין.
ירידת לחץ דם תנוחתית נובעת מכישלון המנגנונים העצביים והצירקולטוריים לפצות את הירידה בזרימת הדם החוזרת ללב בגלל מעבר לעמידה. הקשר בין ירידה תנוחתית הדם לבין מחלת כליות כרונית אינו ברור עדיין, אם כי צניחה זאת קשורה ביל"ד שהוא גורם סיכון חזק ועצמאי למחלת כליות סופנית, להתפתחות מחלת כליות כרונית ולהפרשת חלבון בשתן.
נראה גם שהתנודתיות הגדולה בלחץ הדם בגלל הצניחות משחקת תפקיד בהשפעה הרעה על הכליות. השאלה היא האם עלינו לבדוק קיום של ירידת לחץ דם תנוחתית בכל חולה יל"ד? מחבר מאמר המערכת טוען שקיימת הצדקה לבדיקה זאת באם יש בידינו טיפול לבעייה זאת.
טיפול תרופתי עם מינרל-קורטיקואידים או בתרופה שמעלה את לחץ הדם במקרים עם תסמינים אינו יעיל ומעלה עוד יותר את לחץ הדם, אמצעי-נגד פיסיקליים כמו גרבי לחץ ושינויים בהרגלי החיים כמו הורדה במשקל ופעילות גופנית לא הוכיחו את עצמם. ההתערבות היחידה שיכולה אולי לעזור היא למנוע טיפול בתרופות שקשורות בסיכון לצניחת לחץ דם תנוחתית, כמו דיורטיקה וחוסמי אלפה
מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד