השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם ילדים לאימהות שעברו ניתוחי קיצור קיבה בריאים או חולים יותר?
מחקר ישראלי מצא כי מי שנולדו לנשים שעברו ניתוחים בריאטריים חשופים בילדותם לסיכון גבוה יותר להפרעות הורמונאליות שמובילות לאשפוז ולהשמנה. מה הסיבות האפשריות לתופעה?
בשנים האחרונות על רקע העלייה בממדי ההשמנה – גדל משמעותית מספר האנשים שמופנים לניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה. בחלק מהמקרים מדובר במטופלות בגילי הפריון, אשר לאחר הניתוח מבקשות להביא ילדים לעולם.
מאחר וניתוחים לקיצור קיבה מוגדרים ניתוחים גדולים עם מהלך גופני דרמטי ומשנה מציאות, בספרות הרפואית מתקיים לאחרונה דיון באשר להשפעות ארוכות הטווח של ניתוחים אלה על הריונות ועל בריאותם של ילדים שנולדו לאימהות שעברו את הניתוח. לצד עבודות ראשוניות שלא זיהו סיכונים יוצאי דופן אצל תינוקות לאימהות שעברו ניתוחים לקיצור קיבה, עלה לאחרונה הצורך להעמיק ולבחון את התופעה.
עתה מדווחים חוקרים ישראלים כי מצאו שילדים לאימהות לאחר ניתוחי קיצור קיבה נמצאים ברמת סיכון דומה למחלות כמו ילדים לאימהות עם השמנת יתר שהיו מועמדות לניתוח וילדו לפניו. בנוסף, נמצא כי ילדים אלה חשופים לסיכון יתר להפרעות הורמונאליות ולהשמנה בעצמם.
פחות לחץ דם הריוני, יותר ניתוחים קיסריים
החוקרים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון וחטיבת מיילדות וגינקולוגיה במרכז הרפואי סורוקה ביקשו לבחון את בריאותם של תינוקות שנולדו לנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה, בהתייחס למשקלן לפני ואחרי והניתוח.
המחקר אסף נתונים על 3,074 תינוקות בסורוקה בין השנים 1991 ל-2021 של נשים שעברו ניתוחים בריאטריים מתוך סך כולל של 395,408 לידות בבית החולים באותן השנים – ומתוכם 1,488 תינוקות שנולדו לנשים לאחר ניתוחים לקיצור קיבה ו-1,586 תינוקות שנולדו לנשים עם השמנה לפני שעברו את הניתוח. נשים שילדו לאחר ניתוח בריאטרי היו מבוגרות יותר (בגיל 31.3 בממוצע, לעומת גיל 27.3 בממוצע), ובקבוצה זו היו גם יותר נשים מעשנות (4% לעומת 2.6%).
בקרב נשים שעברו את הניתוח תועדה ירידה משמעותית בסיכון ליתר לחץ דם היריוני (10.5% לעומת 15.4% בקרב נשים שילדו לפני הניתוח), אולם לא דווחו הבדלים מובהקים בשיעור הנשים שפיתחו סוכרת היריונית בין שתי הקבוצות. מעל לשליש מהנשים שילדו אחר הניתוח נזקקו לניתוח קיסרי בלידה (37.4%), לעומת כרבע בלבד מהנשים לפני הניתוח (24.7%). 4.8% מהתינוקות לנשים שילדו לאחר הניתוח הבריאטרי נולדו במשקל לידה גבוה מהנורמה – שיעור נמוך בהשוואה ל-8.4% מהנשים שילדו לפני הניתוח.
בהמשך בוצע מעקב אחר ילדיהם של נשים שנכללו במחקר עד גיל 18 או עד לסוף תקופת המחקר (שנת 2021) או עד שאושפזו לראשונה בבית החולים עם אחת האבחנות שנבדקו. המעקב בוצע באמצעות התיעוד בתיקיהם הרפואיים של הילדים.
במעקב התברר כי מי שנולדו לנשים שעברו ניתוח בריאטרי היו באופן כללי בסיכון דומה לתחלואה בהשוואה למי שנולדו לנשים לפני שעברו ניתוחים בריאטריים, ללא הבדלים מובהקים בין הקבוצות ביחס לתחלואה במחלות לב, מערכת הנשימה, מחלות זיהומיות, מחלות נוירולוגיות או גידולים סרטניים. זאת למרות שהיה מצופה כי אלו שנולדו לנשים לאחר ניתוחים בריאטריים יסבלו פחות ממחלות שונות, מאחר ואימהותיהן כבר אינן במצב של השמנת יתר.
בנוסף התגלה לחוקרים כי למי שנולדו לנשים לאחר ניתוחים לקצור קיבה היה סיכון גבוה ב-61% למחלות אנדוקריניות שמבטאות הפרעות הורמונאליות שהצריכו אשפוז בבית חולים (5% לעומת 3.1% מהתינוקות שנולדו לנשים לפני ניתוחים בריאטריים), ובאופן ספציפי סיכון גבוה ב-63% להימצא עם השמנה בגילי הילדות וההתבגרות (4.1% לעומת 2.5% מהתינוקות שנולדו לנשים לפני ניתוחים בריאטריים).
ממצאים אלו נותרו בעינם גם לאחר נטרול השפעתם של משתנים מתערבים אפשריים שעשויים להשפיע על רמת הסיכון, כמו גיל האם ועישון. בבדיקה סטטיסטית זו, הסיכון של מי שנולדו לנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה לאשפוז על רקע הפרעות הורמונאליות היה גבוה ב-69% והסיכון שלהם להשמנה היה גבוה ב-98%.
החוקרים מסכמים כי ניתוחים לקיצור קיבה נחשבים לטיפולים יעילים בהשמנת יתר, אך כי נראה שהשפעתם על בריאותם של תינוקות נמוכה יותר ממידת השפעתם על בריאות האם.
במחקר השתתפו איתמר גוטהלף, פרופ' אייל שיינר וד"ר תמר וינשטוק, וממצאיו מדווחים בגיליון אפריל 2023 של כתב העת Journal of Clinical Medicine.
יותר ניתוחים בריאטריים, יותר שאלות
ממצאי המחקר מגיעים על רקע עלייה בעשורים האחרונים בהיקף ההשמנה העולמית ועלייה החל משנות ה-90 במספר המטופלים שעוברים ניתוחים לקיצור קיבה. בשנים האחרונות ניתוחים אלה גם מומלצים לחולי סוכרת שמאובחנים עם השמנת יתר – כאמצעי שמאפשר לעתים ריפוי מהמחלה.
בארה"ב, מחקר שבחן את היקף הניתוחים הבריטאריים בין השנים 2006 ל-2015, שממצאיו פורסמו ביולי 2021 בכתב העת Surgery, מצביע על עלייה בהיקף הניתוחים מ-43.5 למאה אלף תושבים בשנת 2006 ל-70.6 למאה אלף בשנת 2009, כאשר בהמשך התמתנה מגמה זו.
גם בישראל חלה בשנים האחרונות התמתנות בהיקף הניתוחים הבריאטריים ואפילו ירידה. לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, בשנת 2020 בוצעו בישראל 7,220 ניתוחים לקיצור קיבה, נתון שדווקא מהווה ירידה בהשוואה לשנת 2014 (9,073 ניתוחים).
מחקרים בעבר שבחנו את השפעותיהם של ניתוחים לקיצור קיבה על לידות העלו ממצאים מורכבים. מחד, מספר מחקרים מצאו כי נשים שעברו את הניתוח היו בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת הריונית, יתר לחץ דם היריוני, רעלת היריון ולידה של תינוקות במשקל לידה גבוה. מאידך, ניתוח לקיצור קיבה עשוי להוביל לחסרים תזונתיים, בין השאר בחומצה פולית, ברזל וויטמין D, ועשויות להיות לכך השפעות על בריאות האם והיילוד. מספר מחקרים זיהו כי תינוקות לנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה היו בסיכון גבוה יותר ללידה במשקל לידה נמוך, לידה מוקדמת ואשפוז לאחר הלידה ביחידה לטיפול נמרץ.
המחקר הנוכחי לא בחן את הסיבות שהובילו לעלייה בסיכון להפרעות הורמונאליות אצל מי שנולדו לנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה, אולם החוקרים מעריכים כי אחד ההסברים עשוי להיות העדר הנקה, אשר הוכחה בעבודות כבעלת השפעה מיטיבה על הורדת הסיכון להשמנה בילדות. במחקר שבחן את התופעה, שפורסם בנובמבר 2015 בכתב העת Clinical Lactation, נמצא כי 96% מתוך קבוצה של יולדות שעברו ניתוח בריאטרי לא הניקו באופן בלעדי את תינוקותיהם תוך חמישה ימים בלבד מהלידה. יתכן כי חששות בקרב אימהות מאיכות חלב האם לאחר ניתוח בריאטרי משפיעה על ירידה בשיעורי ההנקה.
כמו כן, הסיכון להפרעות הורמונאליות והשמנה אצל מי שנולדו לנשים לאחר ניתוחים בריאטריים עשוי להיות קשור להשפעות של הניתוח לקיצור קיבה על סמנים אפיגנטיים בגנום של האם, באופן שעשוי להשפיע גם על הביטוי של גנים אצל ילדים. אחת ההשערות שנחקרת בעבודות נוגעת להשפעות הניתוח על סביבת העובר, אשר עשויה מצידה להשפיע על התפתחות היילוד במהלך החיים. יש לציין כי מחקרים מצאו כי גם השמנת יתר עשויה להשפיע על ביטוי של גנים אצל האם ההרה והיילוד, אולם ייתכן כי השפעה זו שונה באופייה.
יתכן גם כי תינוקות לנשים שנולדו לאחר ניתוח בריאטרי מקבלים הזנה מוגברת, מתוך חשש שיפתחו חסרים תזונתיים בשנות החיים הראשונות, ולכן צוברים עם הזמן יותר משקל ונמצאים בסיכון גבוה יותר להשמנה בילדות.
החוקרים מציינים כי בעוד שהשמנה אצל נשים הרות נקשרת בעבודות רבות לעלייה בסיכון לתחלואה של תינוקותיהם, לרבות מחלות במערכת הנשימה כמו אסתמה וזיהומים נשימתיים, וכן מחלות לב וכלי דם כמו עלייה ברמות השומנים בדם, יתר לחץ דם ותנגודת לאינסולין וכן עלייה בסמני דלקתיות בדם. היה מצופה כי למי שנולדו לנשים לאחר ניתוח בריאטרי, אשר השילו ממשקלן, יהיה סיכון נמוך יתר למחלות אלה, אם כי המחקר זיהה כי רמת הסיכון הייתה דומה.
החוקרים מציינים כי על רקע הממצאים, נדרשות עבודות נוספות כדי לבחון לעומק את השפעותיהן של ניתוחים בריאטריים על הסיכון למחלות אלה אצל יילודים.